Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRČIĆ POTVRDIO:

'Objava rezultata o Pelješkom mostu odgođena zbog bolesti'

branko grčić
Tomislav Krasnec
22.11.2013.
u 15:04

Odgoda nema veze s Europskom komisijom, ima veze s konzultantima, rekao je Grčić

Objava rezultata predstudije izvodljivosti Pelješkog mosta, koja je trebala biti danas, odgođena je zbog bolesti jednog od konzultanata iz francuske tvrtke koja izrađuje studiju. Tu informaciju potvrdio je danas u Bruxellesu i potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

- Odgoda nema veze s Europskom komisijom, ima veze s konzultantima. Objava rezultata je službeno odgođena za 7 dana zbog bolesti konzultanta. Više od toga ne mogu reći - odgovorio je Grčić upitan o predstudiji izvodljivosti Pelješkog mosta. Grčić se u Bruxellesu sastao s europskim povjerenikom za regionalni razvoj Johannesom Hahnom. Hrvatska još nije dovršila i predala Komisiji ključne dokumente potrebne za povlačenje novca iz fondova EU nakon 1. siječnja 2014., ali Grčić je ustvrdio kako ni u čemu ne kasnimo.

- Hrvatska ne kasni i to smo sada potvrdili u razgovoru s povjerenikom Hahnom. Naša otegotna okolnost je da smo praktički u ove dvije godine morali napraviti dvostruki posao, prvo dokumente za drugu polovicu 2013., a onda opet sve to isto i za razdoblje 2014.-2020., što je zaista zahtijevalo jedan ogroman napor - rekao je Grčić.

Obećao je da će ključni dokument, tzv. Partnerski sporazum, biti gotov "na proljeće", a zatim će se dovršiti i operativni programi koji proizlaze iz tog Partnerskog sporazuma. Na pitanje hoće li Hrvatska zaista završiti kao jedina nova zemlja članica EU koja u prvoj godini članstva više uplaćuje nego što povlači iz proračuna EU, Grčić je odgovorio da se to neće dogoditi. No, moguće je da predujam od 150 milijuna eura, koji služi upravo tome da nova zemlja članica ne bude odmah "u minusu", možda neće biti isplaćen do kraja ove godine jer Hrvatska možda neće dovršiti postupak reakreditacije svojih institucija koje se bave upravljanjem fondovima EU.

- Ako do kraja godine ne dobijemo reakreditaciju, onda ove godine nećemo dobiti avans od 150 milijuna eura. Ali i bez tog avansa Hrvatska će u 2013. biti u malom plusu od 10-ak milijuna eura. Ništa spektakularno se neće dogoditi. Jedino što možemo izgubiti je mjesec-dva jer će avans, ako ne bude u ovoj, biti isplaćen u sljedećoj godini i imat ćemo veći plus u sljedećoj godini - rekao je Grčić. Potpredsjednik Vlade naglasio je kako se u Hrvatskoj trenutno novcem iz fondova EU izvode projekti u vrijednosti 250 milijuna eura, a za natječaje su spremni projekti vrijedni još 480 milijuna eura.

- To je ukupno preko 700 milijuna eura, što je ogroman potencijal i što, zapravo, garantira dobar start Hrvatske u apsorpciji fondova EU, što onih ranijih, pretpristupnih, što strukturnih koji nam stoje na raspolaganju nakon ulaska u punopravno članstvo - rekao je Branko Grčić.

Komentara 6

MO
morituriite
15:24 22.11.2013.

Rezultati su trebali biti gotovi i bili su najavljeni za sredinu kolovoza i već su nekoliko puta odgađani. No bit će poznati nakon 01.01.2014. tj.nakon stupanja na snagu djelomično izmjenjenog 'lex Perković'. A s obzirom da sam uvjerena da će Milanović i Josipović opet izigravati EU i NJemačku i da neće biti izručenja Perkovića, rezultati o Pelješkom mostu ne bu povoljni za nas :(

ST
stric7
15:45 22.11.2013.

Ako do kraja godine ne dobijemo reakreditaciju, onda ove godine nećemo dobiti avans od 150 milijuna eura. ___________________ ...ovo danas izgovori nazovi ministar ( kažu poznat sa barikada ) ...i nigdje pitanja,podpitanja,izistiranja na odgovornosti od strane novinara -zbog čega seg čega se kasni -tko je kriv za kašnjenje -tko će snositi posljedice zbog kašnjenja -zašto mi moramo plaćati ministrov nerad -zašto ministar zbog očitog nerada i nesposobnosti...ne podnese ostavku -zašto sekretar milanović....ne smjeni nesposobnog ministra

Avatar Jorge
Jorge
15:50 22.11.2013.

Slijedeći put će čistačica u EK imati PMS. Nastavlja se stari dobri običaj nazivanja stvari krivim imenom. Jedan od kolnzultanata? Koji? Fritz iz Monchengladbacha ili Claude iz Saint-Etiennea?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije