Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjesni situacije

Obitelj: Rekli smo Francu da istražiteljima kaže istinu

\'Costa Concordia cruise liner captain Francesco Schettino (R) is escorted by a Carabinieri in Grosseto January 14, 2012. Schettino, the captain of the Italian cruise liner that ran aground off Italy\
REUTERS/Enzo Russo/ANSA/Pixsell
16.01.2012.
u 10:00

Potpuno smo svjesni težine situacije. I mi želimo znati istinu, kaže kapetanova sestra Giulia Schettino.

Svi naši su pomorci, generacijama smo na moru, na brodovima. Kapetani. Ovo što se dogodilo mom bratu, ovakva havarija, najgora je noćna mora svih kapetana – kazala nam je Giulia Schettino, sestra 52-godišnjeg Francesca Schettina, kapetana broda Costa Concordia.

Pomorska tradicija

Zove ga Franco, kao i većina stanovnika gradića Meta di Sorrento, kojih 50-ak kilometara južno od Napulja. Uz limoncello, liker od limuna, taj će grad od sada podsjećati i na kapetana koji je upravljao brodom u drugoj najvećoj nesreći u talijanskom brodskom putničkom prometu.

Sestra je potresena – dva dana nakon nesreće vijesti o bratu dobiva s televizije i medija. Čuli su se sedam sati nakon nesreće, u subotu ujutro, kad je Francesco nazvao mamu Rosu. U pet sati ujutro cijela obitelj iskočila je iz kreveta. Bio je kratak – rekao joj je da se dogodila nesreća.

– Mama, budi mirna – ponavljao je i dodao: – Sad se neko vrijeme nećemo čuti.

Kad je završio sa 80-godišnjom mamom, tražio je da mu na telefon da brata, kaže Giulia. Salvatore je također pomorac. U detalje mu je ispričao što se dogodilo na brodu i zatražio savjet. Brat mu je rekao da kaže istinu.

Nije lako obitelji Schettina – svi su se skupili u obiteljskoj kući oca Luigija i čekaju. Tamo su i Francescova supruga i kći.

Crna ovca

– Vjerujte, potpuno smo svjesni težine situacije. Potpuno. I mi želimo znati istinu – nastavlja Giulia. Kapetan Schettino odmah po nesreći postao je crna ovca. Prst odgovornosti medija i stručnjaka uperen je u njega. Obitelj to teško podnosi. Ne pomaže ni činjenica da je pritvoren pod optužbom za ubojstvo iz nehaja i napuštanje broda dok su na njemu bili putnici. Čudno, s obzirom na iskustvo.

– Dugo plovi, voli more, dugo zapovijeda. Radio je za kompaniju Tirrenia, potom za Agip, pa Carnival Cruises. Posljednjih 11 godina zapovijeda brodovima kompanije Costa Crociera – kaže sestra. Dok čekaju rezultate istrage, hrabre ih umirujući pozivi Francovih kolega s brodova na kojima je plovio.

Potpuno smo svjesni težine situacije. Potpuno. I mi želimo znati istinu – kaže sestra kapetana krstaša Giulia Schettino

Komentara 2

Avatar boros
boros
11:12 16.01.2012.

...dobar savjet za kapetana...RECI ISTINU...pa sta treba da kaze da bi utjesio unesrecene?...

AD
adrian1
12:37 16.01.2012.

dobro ona zbori, čitave generacije su im pomorci. čuo sam priče od hrvatskih radnika na sličnom brodu da talijani imaju klanove koji pripadaju istom selu i po toj liniji se zapošljavaju na tim brodovima, a onda se ostala mjesta popunjavajuu filipincima, indijcima, bugarima, hrvatima, rusima, itd, itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije