Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Lažni umirovljenici'

Obitelj primala 20 godina mirovinu pokojnog člana

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/5
14.04.2014.
u 14:03

– Utvrđeno je i da je svota od do sada utvrđenih nepripadno isplaćenih mirovina oko 1,3 milijuna kuna, od čega se država do sada naplatila u iznosu od 808.258,99 kune, rekao je Mrsić

Država je počela uvoditi reda u mirovinskom sustavu i odlučila jednom zauvijek stati na kraj “lažnim umirovljenicima”. Pokazuju to najbolje brojke prema kojima se broj onih kojima je isplata mirovina stopirana znatno smanjio. I dok je zbog nedostavljenog OIB-a u listopadu u blokadi bilo gotovo 50 tisuća umirovljenika, razmjena podataka s Poreznom upravom, Ministarstvom uprave i MUP-om te pozivanje umirovljenika da Zavodu dojave OIB urodilo je plodom te je dana 8. travnja bez mirovine zbog nedostavljenog OIB-a ostalo 485 umirovljenika u Hrvatskoj te njih 9108 u inozemstvu.

Zbog lažnih umirovljenika do sada je podignuto i pet kaznenih prijava, a utvrđeno je i da je 26 korisnika mirovina prije obustave preminulo, a njihove su mirovine i dalje primali članovi obitelji. Najekstremniji je slučaj osobe koja je preminula u inozemstvu prije čak 20 godina, a pokojnikova je obitelj iz centra Zagreba primala i dalje njegovu mirovinu cijelo to vrijeme. Tako je oštećen proračun za čak 485 tisuća kuna. Prema riječima ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića, svi za koje se utvrdi da su “lažni umirovljenici” morat će vratiti isplaćene mirovine.

– Utvrđeno je i da je svota od do sada utvrđenih nepripadno isplaćenih mirovina oko 1,3 milijuna kuna, od čega se država do sada naplatila u iznosu od 808.258,99 kune, rekao je Mrsić.

>> U Hrvatsku stiže 162.038 mirovina, a u inozemstvo ih šaljemo 138.000

Komentara 28

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:50 14.04.2014.

Bravo, molim Vas da provjerite i umirovljenike koji već 60 godina primaju mirovinu kao "borci koji su iz partizana primali mirovinu NOR-a" siguran sam da če se mirovinski sustav oporaviti sa odkrivenim imenima. Pozdrav dobrim ljudima

MF
maca faca
15:21 14.04.2014.

još jedan epski uspjeh kukuriku kolko ste vi oštetili proračun u samo 2 godine daj to reci

Avatar MENSA
MENSA
15:06 14.04.2014.

Što se tiče te isplate pokojniku u inozemstvo i to punih 29 godina, g. Mrsić trebao bi znati da se to moglo samo ili na osnovi falsificirane dokumentacije ili u dogoivoru s neki u HZMO jer koliko ja znam, svi svi umirovljenici koji žive u inozemstvu svake godine moraju HZMO-u- dostaviti tako zvanu "potvrdu o životu" !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije