Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LANI IMALI PRIHOD OD 679 MILIJUNA

Obitelj Krešimira Peteka najmoćnija je u Ivanić-Gradu

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
18.09.2020.
u 10:55

U posljednje tri godine tvrtka Elektrocentar Petek sklopila je s Janafom 16 ugovora, a u proteklih pet godina 25 ugovora.

Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada obiteljska je tvrtka osnovna 1993. čija je uža specijalnost gradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. Tvrtka koju su osnovali Krešo i Miroslav Petek jedna je od vodećih u Hrvatskoj u području energetike, od pružanja usluga do izvođenja radova.

Radi i u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnih usluga, maloprodaje i veleprodaje elektromaterijala i građevinskog materijala i opreme. Elektrocentar Petek lani je imao prihode od 679 milijuna kuna i dobit od 19 milijuna kuna. U protekle tri godine s Janafom je ta tvrtka sklopila 16 ugovora, a u proteklih pet godina 25 ugovora, i to uglavnom samostalno.

O Janafa je samo nekoliko poslova dobila kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi se u Janafovu registru. Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su zadnji ugovor u svibnju ove godine, i to za Izvođenje radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza. Jedan od većih poslova koje je Elektrocentar Petek dobio u Hrvatskoj je gradnja druge faze Zračne luke Dubrovnik s partnerima Strabagom i PZC Splitom. Taj projekt vrijedi više od milijardu kuna. Krešo Petek vlasnik je i turističke agencije Petek Tours koja je lani imala 9,7 milijuna kuna prihoda i dobit od 10-ak tisuća kuna. Tvrtka Petekovih bila je i jedan od donatora HDZ-a 2016. kad je tu stranku pomogla s 80.000 kuna.

U 2011. pak ta je tvrtka donirala HSS-u 20.000 kuna. Krešo Petek slovi kao najmoćniji čovjek u Ivanić-Gradu, a mediji su dosad o njemu pisali uglavnom zbog njegovih sinova koji su izazvali prometne nesreće s poginulim osobama. Stanovnici Ivanić-Grada o obitelji Petek, posebice o glavi obitelji Kreši Peteku, koji je u tom kraju poznatiji pod nadimkom Šešo, nerado govore.

- Tek sad ga istražuju? Dugo on gazduje ovdje. Njegov sin Mario usmrtio je dvoje ljudi pijan u automobilu. Bilo je i vrijeme da završi u reštu - kazao nam je vozač kamiona Darko koji je dobro upućen u prilike u obitelji Petek. Prema zadnjim dostupnim javnim podacima, Mario Petek je 2010. zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama osuđen na pet godina.

- Šešo je u početku bio električar, a brat mu je vozio sanitetsko vozilo. On vam je najobičnija lutka na koncu i sad će nagrabusiti zbog kriminala koji su vodile puno veće ribe od njega - nastavlja Darko, no o kakvim se to ribama radi, nije nam htio otkriti. 

- Čujte, ja mislim da je sve to bez veze. Troše naš novac na uhićenja i istrage, a na kraju nitko ne završi u zatvoru, pogotovo ne oni koji bi trebali. Cijeli Ivanić desetljećima zna sve o mutnim poslovima Elektrocentra, a znaju i oni na vrhu. Nije mi jasno što sad glume kad na kraju od toga svega neće biti ništa - rezignirano kaže naš sugovornik. Tamburaš Stjepan Rožić o Peteku ima drukčije mišljenje. Krešu poznaje već 50 godina i o njemu misli sve najbolje.

- Šešo je drag čovjek koji je počeo od nule i teškim radom izgradio svoje poslovno carstvo. Dugo ga već poznam i puno sam se s njim družio. Kao tamburaš nastupao sam na brojnim njegovim feštama i uvijek smo imali odličan odnos. Iznenadilo me sve to što čitam, mislim čak da mu možda i namještaju, no sve će pokazati istraga - kazao je Rožić. Miroslav Petek, direktor Elektrocentra Petek, proglašen je 2018. najboljim mladim menadžerom u izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Crome.

VIDEO: Istragom u aferi Janaf obuhvaćena je i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada

Komentara 37

PI
pop ivan tolj
11:30 18.09.2020.

češljate ugovore u HEP-u i Hrvatskim šumama -da vidite što su ugovori.

DU
Deleted user
11:24 18.09.2020.

Kada bi pingvin ili klokan otvorili tvrtku i radili s državnim firmama bili bi danas bogatuni.

OD
Ostanite_doma
11:56 18.09.2020.

Neka radi domaća firma samo pošteno 1. Javni natječaj za svakoga dostupan bez poznanstva i mita 2. Plati ljude adekvatno 3. Firmine pare ne izvlačit pa od tolikih miliona dobiti nisi prikazao ni 4 % Kolika je želja i gladd za novcem kad se kazneno za njih izlažeš da ih zaradiš i još se kazneno izlažeš da ih potrošiš bez plaćanja poreza... Ta količina agresije i megslomanstva uz nas postoji jos samo kod cigana talijana, daaaaj samo meni a drugi nek pocrkaju. To je mentalitet nema to veze sa nefunkcionalnom državom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije