Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obitelj Krešimira Peteka najmoćnija je u Ivanić-Gradu

U posljednje tri godine tvrtka Elektrocentar Petek sklopila je s Janafom 16 ugovora, a u proteklih pet godina 25 ugovora.
18. rujna 2020. u 10:55 41 komentara 28704 prikaza
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada obiteljska je tvrtka osnovna 1993. čija je uža specijalnost gradnja energetskih postrojenja i distributivnih niskonaponskih mreža. Tvrtka koju su osnovali Krešo i Miroslav Petek jedna je od vodećih u Hrvatskoj u području energetike, od pružanja usluga do izvođenja radova.

NASTAVLJA SE ISTRAGA Sporni natječaji: Petek dao najbolje ponude za pročišćivač i solarnu elektranu

Radi i u sektorima telekomunikacija, građevinarstva, komunalnih usluga, maloprodaje i veleprodaje elektromaterijala i građevinskog materijala i opreme. Elektrocentar Petek lani je imao prihode od 679 milijuna kuna i dobit od 19 milijuna kuna. U protekle tri godine s Janafom je ta tvrtka sklopila 16 ugovora, a u proteklih pet godina 25 ugovora, i to uglavnom samostalno.

O Janafa je samo nekoliko poslova dobila kao dio zajednice ponuditelja. Za sve te ugovore proveden je postupak javne nabave, no Janaf nije obveznik Zakona o javnoj nabavi. Vrijednost tih ugovora ne navodi se u Janafovu registru. Janaf i Elektrocentar Petek sklopili su zadnji ugovor u svibnju ove godine, i to za Izvođenje radova modernizacije sustava automatskog gašenja i hlađenja postojećih spremnika nafte i derivata na Terminalu Omišalj – I faza. Jedan od većih poslova koje je Elektrocentar Petek dobio u Hrvatskoj je gradnja druge faze Zračne luke Dubrovnik s partnerima Strabagom i PZC Splitom. Taj projekt vrijedi više od milijardu kuna. Krešo Petek vlasnik je i turističke agencije Petek Tours koja je lani imala 9,7 milijuna kuna prihoda i dobit od 10-ak tisuća kuna. Tvrtka Petekovih bila je i jedan od donatora HDZ-a 2016. kad je tu stranku pomogla s 80.000 kuna.

OTKRIVAMO Tvrtka iz Ivanića pod istragom u aferi 'Janaf': U samo tri godine sklopili su čak 16 ugovora

U 2011. pak ta je tvrtka donirala HSS-u 20.000 kuna. Krešo Petek slovi kao najmoćniji čovjek u Ivanić-Gradu, a mediji su dosad o njemu pisali uglavnom zbog njegovih sinova koji su izazvali prometne nesreće s poginulim osobama. Stanovnici Ivanić-Grada o obitelji Petek, posebice o glavi obitelji Kreši Peteku, koji je u tom kraju poznatiji pod nadimkom Šešo, nerado govore.

- Tek sad ga istražuju? Dugo on gazduje ovdje. Njegov sin Mario usmrtio je dvoje ljudi pijan u automobilu. Bilo je i vrijeme da završi u reštu - kazao nam je vozač kamiona Darko koji je dobro upućen u prilike u obitelji Petek. Prema zadnjim dostupnim javnim podacima, Mario Petek je 2010. zbog prometne nesreće sa smrtnim posljedicama osuđen na pet godina.

- Šešo je u početku bio električar, a brat mu je vozio sanitetsko vozilo. On vam je najobičnija lutka na koncu i sad će nagrabusiti zbog kriminala koji su vodile puno veće ribe od njega - nastavlja Darko, no o kakvim se to ribama radi, nije nam htio otkriti. 

- Čujte, ja mislim da je sve to bez veze. Troše naš novac na uhićenja i istrage, a na kraju nitko ne završi u zatvoru, pogotovo ne oni koji bi trebali. Cijeli Ivanić desetljećima zna sve o mutnim poslovima Elektrocentra, a znaju i oni na vrhu. Nije mi jasno što sad glume kad na kraju od toga svega neće biti ništa - rezignirano kaže naš sugovornik. Tamburaš Stjepan Rožić o Peteku ima drukčije mišljenje. Krešu poznaje već 50 godina i o njemu misli sve najbolje.

UŽIVO Uhićen šef Janafa, DORH za kriminal sumnjiči i dvojicu zastupnika

- Šešo je drag čovjek koji je počeo od nule i teškim radom izgradio svoje poslovno carstvo. Dugo ga već poznam i puno sam se s njim družio. Kao tamburaš nastupao sam na brojnim njegovim feštama i uvijek smo imali odličan odnos. Iznenadilo me sve to što čitam, mislim čak da mu možda i namještaju, no sve će pokazati istraga - kazao je Rožić. Miroslav Petek, direktor Elektrocentra Petek, proglašen je 2018. najboljim mladim menadžerom u izboru Hrvatskog udruženja menadžera i poduzetnika Crome.

VIDEO: Istragom u aferi Janaf obuhvaćena je i tvrtka Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Evo kako nas mentalno računovodstvo sprječava u donošenju racionalnih financijskih odluka
  • pop ivan tolj:

    češljate ugovore u HEP-u i Hrvatskim šumama -da vidite što su ugovori.

  • toljsereipišauhabit:

    Naime, u sedam godina sin moćnika Kreše Peteka dvaput je u istoj ulici pregazio čovjeka. Kako smo tada saznali, mladi Petek je od 2005. do 2009. stekao pozamašnu brojku policijskih upozorenja, više prometnih kazni, od kojih je većina za prekoračenu ... prikaži još!u brzinu. Među njima je i niz drugih kršenja prometnih zakona radi kojih je, kako smo doznali, više puta ostajao bez vozačke dozvole. Mještani Ivanić Grada kazali su nam kako divlja autom. Prvu je nesreću skrivio 2002. godine i to tako što je zbog neprimjerene brzine prešao na suprotni trak te se izravno sudario s vozilom koje je dolazilo iz suprotnog smjera te kasnije udario u još jedno. Tada nije bio pod utjecajem alkohola, kazali su nam iz policije. No, 2009. godine napuhao je 1,88 promila i opet je prešao u suprotni trak te se zabio u vozilo koje je nailazilo iz suprotnog smjera. U oba slučaja nesreća je imala smrtni ishod. 2010. godine Petek je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora. ako ovo ,uz članstvo u hdz u nije dokaz da se radi o poštenoj hrvatskoj i katoličkoj obitelji na koju su se natovarili ,,srbi,, ,,masoni,, ,,komunjare,, ,,amoralni javni grešnici,, ne znam što je........

  • Asparagus:

    Kada bi pingvin ili klokan otvorili tvrtku i radili s državnim firmama bili bi danas bogatuni.