Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podzemlje prijeti

Obilne padaline otvaraju rudarske rovove u Murskom Središću

'04.09.08. Mursko Sredisce - Centar bez guzve. Photo: Milivoj Kuhar/Vecernji list'
'Milivoj Kuhar/Vecernji list'
25.05.2013.
u 16:56

- Urušavanja se najčešće događaju uslijed velikog natapanja tla zbog velike količine padalina koje dovodi do propadanja


 
Prije nešto manje od stotinu godina otkrivena su nalazišta ugljena uz rijeku Muru na području Murskog Središća koje i danas nosi naziv “grad rudara”. Aktivnih ugljenokopa danas više nema, no ostala je velika opasnost od urušavanja tla na koju upozorava Tihana Jelačić, mag. zaštite okoliša.

Ona se u svom diplomskom radu o utjecaju rudarstva na krajolik uz rijeku Muru, obranjenom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, dotaknula i posljedica kopanja podzemnih kanala i prostorija.

- Većina jama u Međimurju nije propisno sanirana i ne postoje vjerodostojne karte podzemlja Murskog Središća, što predstavlja velik problem. Postoji opasnost od urušavanja terena na području gdje su nekad bile rudarske jame, a danas obiteljske kuće i poljoprivredna zemljišta. Urušavanja se najčešće događaju uslijed velikog natapanja tla zbog velike količine padalina koje dovodi do propadanja krovine u nekadašnji rudarski rov - ističe T. Jelačić. Građani Murskog Središća na to su upozoreni i prije dvije godine, kad se zbog tunela urušio dio dvorišta obiteljske kuće. Malo je nedostajalo da u jamu upadne 86-godišnja Emilija Guld, koja je nekoliko minuta prije uništavala puževe golaće u dvorištu. Ovih dana ponovno se otvorila jama u tom gradu.

- Rekordne količine padalina u kombinaciji sa dugim razdobljima suše kakva se javljaju zadnjih nekoliko godina mogu aktivirati urušavanje tla i postoji velika bojazan da će se urušavanja događati i češće - smatra Jelačić zaključuje da je ugljen važan dio prošlosti Međimurja koju treba očuvati, ali da se urušavanja tla moraju sanirati i označiti na karti, kako bi se na vrijeme spriječile moguće nesreće.

Osim podzemnih tunela i jama, danas na rudarenje podsjećaju i halde, brežuljci nastali odlaganjem jalovine koju je prekrila trava i drveće. U Međimurskoj županiji prijetnja su i bušotine nafte na području Selnice, gdje također nisu ucrtane na kartama. Prošle zime u jami koja se pod njim otvorila poginuo je 21-godišnji mladić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije