Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obilježili 23. obljetnicu VRO 'Otkos 10' - prve oslobodilačke akcije MUP-a i HV-a

U operaciji su sudjelovala 2847 branitelja s područja ondašnjih općina Virovitica, Bjelovar, Grubišno Polje, Daruvar, Koprivnica i Čakovec. U borbama je pet branitelja poginulo, a više desetaka je ranjeno
01. studenoga 2014. u 15:53 4 komentara 1546 prikaza
OTKOS
Foto: Hrvatski časnički zbor Virovitica
Pogledajte galeriju 1/3

Polaganjem vijenca te paljenjem svijeća kod spomen obilježja za sve poginule hrvatske branitelje na Gradskom groblju u Virovitici, spomen obilježju kod sela Lončarice na mjestu pogibije pripadnika "A" satnije 127. virovitičke brigade Marijana Derežića i na mjestu pogibije pripadnika Koprivničke satnije dragovoljaca Željka Kuzminskog u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Virovitice obilježeni su 23. obljetnica početka vojno- redarstvene operacije "Otkos 10" i blagdan Svih svetih.

O značaju i provedbi operacije prisutne je u svom izlaganju podsjetio predsjednik Časničkog zbora Grada Virovitice Davor Špoljarić, a u ime gradonačelnika Ivice Kirina prisutnima se obratio pročelnik odjela za društvene djelatnosti, Alen Bjelica.

VRO "Otkos 10" otpočela je 31.10. 1991. godine i uspješno je okončana 04.11.1991.godine. Njenom provedbom hrvatski vojnici i policajci su oslobodili preko 300 kvadratnih kilometara okupiranog teritorija Bilogore, oslobodivši između ostalog poligon JNA Gakovo i prometnicu Virovitica-Grubišno Polje, tada vrlo važnu za prometnu povezanost Slavonije sa Zagrebom i ostatkom RH. U operaciji su sudjelovala 2847 branitelja s područja ondašnjih općina Virovitica, Bjelovar, Grubišno Polje, Daruvar, Koprivnica i Čakovec. U borbama je pet branitelja poginulo, a više desetaka je ranjeno.

>>Josipović: Operacija OTKOS-10 bila je prekretnica i prva velika pobjeda

>>HDZ: Inicijativa za Otkos 10 je predizborna promidžba Ive Josipovića

ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

 • knezica:

  Slava i čast poginulima i ranjenima. Svi branitelji su naš ponos, naša prošlost, naša sadašnjost, a bez njih i njihove žrtve nema nam ni budućnosti!

 • Avatar vlaaha
  vlaaha:

  Ova operacija je na meti i hrvatskih i srpskih istražitelja ratnih zločina protiv sudionika akcije. Zato je posebno zanimljivo da po istoj stalno njuška informator srpskog veleposlanika, sadašnji predsjednik Josipović, koji se zalaže za izručivanje branitelja Srbiji. Ništa mu se ... prikaži još! ne smije reći, to neka svima bude jasno.

 • sokac sa drave:

  Zasto se je tako dugo sutjelo o toj akciji kao i akciji Vocin i Zvecevo, akcijama koje su bilea prva oslobodjena podrucja.Kome to ne pase da su Slavonci bili u ratu prvi, prva kasarna pala u Virovitici,svi poginuli u dom. ... prikaži još! ratu preko 75% slavonci.Koji su ti sto hoce Slavonce usutkati i sami pobrati lovorike za sebe.