Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZRAKOPLOV SRUŠILA RAKETA

Obilježeno 30. godina od pogibije prvih zrakoplovaca u Domovinskom ratu

Foto: Branimir Bradarić
1/3
02.12.2021.
u 13:36

Polaganjem vijenaca odana je počast i za 30 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

U spomen na poginule pilote i padobrance danas je polaganjem vijenaca podno spomen obilježja u Otoku obilježena 30. godišnjica pogibije pilota Marka Živkovića i Mirka Vukušića te padobranaca Rade Grive i Ante Plazibata. Oni su bili pripadnici Prvoga samostalnog zrakoplovnog voda iz Osijeka. Oni su bili prvi hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu.

Prema navodima preživjelih branitelja poginuli piloti i padobranci poginuli su ispunjavajući borbenu zadaću u noći na 2. prosinca 1991. nedaleko od Otoka. Njihov zrakoplov srušila je JNA raketom zemlja – zrak.

Umirovljeni brigadir Vladimir Rajtar, koji je bio ratni zapovjednik Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, podsjetio je kako su pripadnici zrakoplovnog voda do sloma obrane Vukovara obavljali letove humanitarne pomoći opkoljenom Vukovaru.

--Nakon sloma obrane bacali su i bombe na neprijateljske ciljeve. Posadu su činila dvojica pilota koja su upravljala avionom i dvojica padobranaca koja su izbacivala bombe. Takva djelovanja prouzročila su pomutnju među neprijateljem, rekao je Rajtar.

Polaganjem vijenaca odana je počast i za 30 branitelja i civila iz Otoka poginulih i nestalih u Domovinskom ratu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije