Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODMAZDA JNA I ČETNIKA

Obilježeno 29. godina od masakra 114 Hrvata i Bošnjaka kod Mostara

Ilustracija
Denis Kapetanovic/PIXSELL
13.06.2021.
u 16:16

Iz udruga obitelji pobijenih istaknuli su da je ovaj ratni zločin, inače prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, odavno istražen i dokumentiran, no do danas nitko za njega nije procesuiran

Izaslanstva obitelji žrtava, udruge iz rata i grada Mostara položili su u nedjelju cvijeće ispred spomen obilježja podignutog za 114 hrvatskih i bošnjačkih civila koje su pobili pripadnici bivše JNA i četnici u lipnju 1992. godine.

Nakon niza vojnih uspjeha Hrvatskog vijeća obrane u slamanju opsade grada Mostara u lipnju 1992. godine u znak odmazde jedinice bivše JNA, rezervista i četnika zarobili su, a zatim 13. i 14. lipnja strijeljali 114 hrvatskih i bošnjačkih civila.

U spomen na te žrtve u mjestu Uborku sjeveroistočno od Mostara položeni su vijenci ispred spomen obilježja. U izaslanstvu grada Mostara bili su predstavnici hrvatskih, bošnjačkih, ali i srpskih stranaka iz Gradskog vijeća.

Iz udruga obitelji pobijenih istaknuli su da je ovaj ratni zločin, inače prvi masovni zločin u Mostaru u proteklom ratu, odavno istražen i dokumentiran, no do danas nitko za njega nije procesuiran. Snage HVO-a najprije su početkom lipnja oslobodile dolinu Neretve, a 11. lipnja zapadni dio Mostara te deset dana poslije i cijeli grad nanijevši srpskim snagama i JNA prvi poraz u Bosni i Hercegovini u operaciji koja je nazvana 'Lipanjske zore'.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
Mimalirvati
21:38 13.06.2021.

Nisu htvati nego katolici.

PU
paul-umpe
17:35 13.06.2021.

koji vise bosnjaci. nisu bosnjaci nego muslimani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije