Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVNI EPILOG

Presuda za ratni zločin u Daruvaru: Odvukli civile na farmu i ubili ih, ukupno dobili 40 godina zatvora

Zagreb: Ulaz u zatvor Remetinec
Jurica Galoic/PIXSELL
08.06.2021.
u 17:05

U svom završnom govoru tužiteljstvo je navelo kako smatra da je dokazano da su optuženici počinili to za što ih se tereti, dok su obrane smatrale suprotno

Predrag Amidžić i Velimir Dželajlija na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su u odsutnosti osuđeni svaki na po 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima. Određen im je i istražni zatvor, a obojica  se nalaze u Srbiji. Osim srbijanskog  imaju i hrvatsko državljanstvo.

Prema optužnici, teretili su se da su 11. svibnja 1994., zajedno s dvije nepoznate osobe, kao pripadnici srpske paravojne formacije tzv. SAO Krajine, krenuli iz privremeno okupiranog područja, te su prešavši  liniju razgraničenja ušli u dubinu teritorija Hrvatske, u Vukovju kod Daruvara. Bili su naoružani automatskim oružjem, a cilj im je bio ubojstvo civila.

Presreli su Mirka Subotića, Matu Barišića, Dragu Iđanovića, Peju Jurišića, Zdravka Ivančića, Alojza Jurišića, Juru Iđanovića i Matu Subotića.  Zaprijetili su im vatrenim oružjem te su im potom zavezali ruke. Zatim su ih odveli na stočnu farmu gdje su ih razdvojili. Mirka Subotića i Matu Barišića odveli su u podrum gdje su ih ubili tako da su svakome od njih ispalili po hitac u stražnji dio glave, na mjestu ih usmrtivši.

Potom su otišli po Juru Iđanovića i Alojza Jurišića, koji su se u jednom trenutku uspjeli osloboditi. Počeli su bježati, nakon čega su Amidžić i Dželajlija pucali u preostale zarobljenike pri čemu su trojicu od njih ubili, a jednog teško  ranili.

U svom završnom govoru tužiteljstvo je navelo kako smatra da je dokazano da su optuženici počinili to za što ih se tereti, dok su obrane smatrale suprotno. Branitelji optuženika tvrdili su da se optužnica temelji samo na prepoznavanju koje, kako su tvrdili nije provedeno kako treba, a navodili su i da su preživjeli civili na raspravi  rekli da danas više ne bi mogli prepoznati počinitelja. No njihova argumentacija očito nije bila dovoljno dobra  sudu jer su Amidžić i Dželajlija nepravomoćno osuđeni na maksimalne kazne. 

Komentara 3

ZA
ZatvaracNgoPipa
20:00 08.06.2021.

Kazne sramotne.. sada je na obitelji žrtava da ih lociraju prije transfera u zatvor i odrade posao do kraja koje sudstvo nije sposobno.. lakše je odraditi nego što se čini na prvi pogled treba samo dobro osmisliti konačno rješenje

Avatar Dokman
Dokman
19:00 08.06.2021.

Kao da se pazi da oni koje sude budu nedostupni.

KR
kristov
18:54 08.06.2021.

Presuda nakon 30 godina nije pravda! Sada kada su presuđeni treba ih pronaći, ma gdje bili i spremiti na zasluženo mirovanje ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije