Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLAZBIO HRVATSKU HIMNU

Obilježeno 200 godina od rođenja Josipa Runjanina

Foto: Branimir Bradarić
1/2
08.12.2021.
u 12:52

Da nije ništa napravio, a da je samo skladao himnu, Josip Runjanin ostat će upisan među najznamenitije Vinkovčane, rekao je  predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc

U nizu poznatih građana, koji su na neki način obilježili povijest grada i Hrvatske, svakako se ističe i ime vojnog časnika u austrougarskoj vojsci Josipa Runjanina koji je 1848. godine uglazbio hrvatsku himnu "Lijepa naša domovina". 

- Da nije ništa napravio, a da je samo skladao himnu, Josip Runjanin ostat će upisan među najznamenitije Vinkovčane, rekao je  predsjednik Povijesnog i športskog društva “Hrvatski sokol” Vinkovci Zlatko Virc na svečanoj akademiji koja je održana u Vinkovcima povodom 200. obljetnice rođenja Josipa Runjanina. 

Virc je inicirao i da gradske vlasti otkupe rodnu kuću Josipa Runjanina kako bi se pretvorila u Dom Lijepe naše.

- Josip Runjanin među znamenitijim je našim sugrađanima s kojima se iznimno ponosimo”, kazao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

Podsjetio je da Vinkovci imaju trg koji nosi ime po Runjaninu kao i glazbenu školu dok se na pročelju zgrade Hrvatskih šuma, u središtu grada, nalazi i spomen ploča s notnim zapisom prvih stihova “Lijepe naše”.

Muzikologinja Zdenka Ivanković ocijenila je kako je Runjanin pridonio hrvatskoj glazbenoj ostavštini samim time što je skladao hrvatsku himnu, iako postoje neke dvojbe oko izvornosti.  Po mišljenju Darka Stojanovića, Josip Runjanin bez sumnje spada među pet najznačajnijih Vinkovčana i nalazi se uz bok Josipa Kozarca, bana Josipa Šokčevića, Joze Ivakića i Slavka Jankovića.
Program obilježavanja 200. obljetnice rođenja Josipa Runjanina, rođenog 8. prosinca 1821., bit će nastavljen 11. prosinca bogoslužjem u pravoslavnoj crkvi Silaska svetog Duha na apostole, te polaganjem cvijeća podno skladateljevog spomen poprsja na trgu koji nosi njegovo ime.

Runjanin je preminio 1878. godine u Novom Sadu gdje je i pokopan na Uspenskom groblju.

Komentara 3

JA
ja66
20:09 08.12.2021.

Josif Runjanin,srbin pravoslavac vikipedija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije