Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDGRAĐE SISKA

Obilježeno 100 godina školstva u naselju Caprag: 'Protekla školska godina jedna nam je od najtežih'

Sisak: Obilježeno 100 godina školstva u sisačkom naselju Capragu
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
18.10.2021.
u 13:24

Prva škola osnovana je 1921. godine na poticaj tadašnje Drvne industrije Drach, kako bi se djeca njihovih zaposlenika mogla obrazovati,

U sisačkom predgrađu Caprag obilježeno je 100 godina školstva u ovom radničkom naselju Siska.  Prva škola osnovana je 1921. godine na poticaj tadašnje Drvne industrije Drach, kako bi se djeca njihovih zaposlenika mogla obrazovati, a školski objekt u sadašnjoj Školskoj ulici postojao je do 1944. godine kada je uništen prilikom savezničkog bombardiranja tadašnje Shellove rafinerije u Sisku.

Nakon 2. Svjetskog rata škola se gradi na sadašnjem području, a od 1963. godine nosi ime trojice braće Bobetko, koji su stradali u Narodno oslobodilačkoj borbi kao pripadnici partizanskog pokreta, a dvojica od njih bili su članovi prvog sisačkog partizanskog odreda. Riječ je o braći pokojnog generala Janka Bobetka, koji je također sudionik NOB-a, preživio 2. Svjetski rat i sudjelovao u Domovinskom ratu.

 „Osonovana je na poticaj Pilane Drach za djecu radnika i to će ostati zaštitni znak ove škole cijelo vrijeme. Učenici su velikim dijelom bili cijelo vrijeme postojanja radnička djeca“ – istaknuo je prof. Hrvoje Drvodelić, nastavnik povijesti u školi i uz prof.  Ivanu Bušić jedan od autora izdane Spomenice škole.

Sisak: Obilježeno 100 godina školstva u sisačkom naselju Capragu
1/6

„Protekla školska godina jedna nam je od najtežih u našoj stogodišnjoj povijesti. Pandemija, a zatim i potre koji, srećom, nije naudio zgradi škole te smo mogli nastaviti nastavu u kojoj su nam sada gosti i učenici OŠ Galdovo, čija je zgrada stradala u potresu“ – rekla je ravnateljica prof. Karolina Čutuk.

U prigodnom programu uručene su zahvalnice škole, predstavili su se učenici škole sa svojim radovima, dok su u sklopu Dana otvorenih vrata školu mogli obići svi koji su to htjeli.

„Drago mi je da i na današnji dan školu predstavljaju drugima djeca, sa svojim nastupom te uspjesima iz informatike, robotike... Ova škola je inkluzivna škola u svemu, otvorena je za sve ranjive skupine, ima produženi boravak, Healthy meal zdravu prehranu.“ – dodala je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

VIDEO: Vozači Ubera u štrajku: 'Tražimo svoje novce koje nam duguju'

Komentara 1

SU
SuzanaV1406
21:13 19.10.2021.

Sretna stogodišnjica Osnovnoj školi "Braća Bobetko" u Sisku Capragu! Ja sam pohađala peti, šesti , sedmi i osmi razred osnovne škole Braća Bobetko od školske godine 1977/78.. Stanovala sam u blizini, školu sam vidjela s prozora.. Razrednica nam je bilala gđa Milka Torbica, sada pokojna, koja je vodila i novinarsku sekciju. Drago mi je da škola nije stradala u potresu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije