Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubijene 724 osobe

Obilježena stradanja u logoru Velepromet: Počast žrtvama srpskih koncentracijskih logora

Obilježena stradanja u logoru Velepromet
Foto: Branimir Bradarić
1/3
20.11.2016.
u 10:45

Preživjeli logoraši prisjetili su se dana provedenih u logoru Velepromet gdje su batinjanja i najrazličitija iživljavanja bili svakodnevna pojava

Polaganjem vijenaca podno spomen ploče u dvorištu vukovarske tvrtke Velepromet odana je počast svim žrtvama srpskih koncentracijskih logora. Vijence su položili preživjeli vukovarski logoraši Josip Čondić i Ana Martinović.

- Velepromet je najveći koncentracijski logor u Europi poslije Drugoga svjetskoga rata. Kroz njega je prošlo više od 10.000 ljudi, a ubijeno 724. Otvoren je u rujnu 1991. i bio aktivan do travnja 1992. godine, rekao je predsjednik vukovarske podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Dragutin Guzovski.

Preživjeli logoraši prisjetili su se dana provedenih u logoru Velepromet gdje su batinjanja i najrazličitija iživljavanja bili svakodnevna pojava. Spavali su na golom podu, a nisu se imali s čime pokriti. Posebno jezivo je bilo noći kada su se čuli jauci i krici zatočenika među kojima je bilo i puno žena i djece.

Završnoga dana obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara uz prisjećanje na žrtve logora odana je počast i svim ubijenima na Ovčari. 

>> Zapaljene svijeće i položeni vijenci na mjestu masovne grobnice na farmi Lovas

Ključne riječi

Komentara 15

M7
mario 7
13:41 20.11.2016.

Ne mogu vjerovati ,tamo je ubijeno 700 ljudi a nikakav spomenik,samo ploča

IV
IvanKapapulco
13:03 20.11.2016.

Susjedi sa Istoka, da li ste sretni kada vidite slike i zrtve Vukovara? Oni koji niste krivi, do kada cete stititi zlocince medu vama.Ebolicija u Hrvatskoj ih nije ebolirala od njihovih stravicnih zlocina.

Avatar kravata
kravata
15:28 20.11.2016.

Zalost za zrtvama agresije koje su poginule od simbola petokrake je popratio film na HRT 3 upravo sa petokrakom. Tko nije vidio nece vjerovat osim onih koji su ga vjerovatno namjerno na danasnji dan pokazali.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije