Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'S ponosom se sjećamo uloge hrvatske policije'

Obilježena obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

Obljetnica u Borovu Selu
Foto: Branimir Bradarić
1/2
02.05.2021.
u 12:08

Toga dana u Borovu Selu ubijeni su hrvatski policajaci pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić,  Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja danas je obilježeno 30 godina od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Toga 2.svibnja 1991. godine postrojba Specijalne policije iz Vinkovaca krenula je u Borovo Selu, u autobusu, kako bi oslobodila dvojicu redarstvenika koji su zatočeni dan ranije. Prisjećajući se toga događaja Matija Mičić kaže kako ih je dolaskom u Borovo Selo dočekala rafalna paljba sa svih strana.

-Dizali su crijepove i pucali s krovova, iz dvorišta… Bacali su bombe na nas. Bila nam je to prva akcija i prvo vatreno krštenje. Izašli smo iz sela tek kada je došla JNA sa transporterima. Nismo taj dan došli u to selo da ih napadamo ali nas je dočekala prava sačekuša, rekao je Mičić.

Toga dana u Borovu Selu ubijeni su hrvatski policajaci pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić,  Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

-Moj brat, kao i ostali, nisu izgubljeni nego su ušli u povijest stvaranja hrvatske domovine. Kako se osjećam danas? To se ne može opisati onima koji nisu imali takav nesretni slučaj u obitelji i koji nikoga izgubili na takav okrutan način, rekao je predsjednik Udruge Specijalne policije Stevo Culej čiji je brat Josip jedan od poginulih toga dana.

Obljetnici ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu nazočili su ministri u Vladi RH Davor Božinović, Tomo Medved i Mario Banožić. U izjavi novinarima Božinović je rekao kako se u Borovu Selu toga 2. svibnja dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koje je povijest kasnije označila kao prvu fazu agresije na Hrvatsku.

-S ponosom se sjećamo i uloge hrvatske policije koja je u tim prvim razdobljima rata odigrala ključnu ulogu u obrani Hrvatske. Prva žrtva Domovinskog rata bio je Josip Jović, a i prva kolektivna žrtva u ratu bila je smrt 12 hrvatskih redarstvenika. Hrvatska je nastala na žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i tu smo da im odamo zahvalnost za sve što su učinili. Svake godine dolaziti ćemo ovdje i odavati dužnu počast onima koji su zaslužni za to što živimo u demokratskoj i slobodnoj državi, rekao je Božinović

Komentara 5

DO
DonQuijote
12:35 02.05.2021.

A organizator tog masakra Vukasin Soskicanin ili tako nekako, ima spimenik usred Hrvatske i to nasoj izdajnickoj vladi uopce nije sporno

DU
Deleted user
12:20 02.05.2021.

Culeju bi predlozio da zajedno sa svojim koalicijskim partnerom u znak pomirenja i dobre volje zajedno poloze vjenac na grob Srpskog oslobodioca Soskocanina.

VI
Vivian
12:40 02.05.2021.

Nema ni jedne rijeci tko ih je poubijao? Zasto se to ne smije znati? Kako stvari idu, uskoro se ovaj zlocin ne ce smjeti ni spominjati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije