Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svečanost u Vinkovcima

Obilježena 30. obljetnica ustroja 5. gardijske brigade Hrvatske vojske Sokolovi

Obljetnica ustrojavanja 5. Gardijske brigade Hrvatske vojske
Foto: Branimir Bradarić
1/5
05.10.2022.
u 13:54

Ovdje se prisjećamo i svih ostalih branitelja koji su branili bilo koji pedalj hrvatske domovine i svima hvala uz poruku kako njihovu žrtvu nikada ne smije i nećemo zaboraviti - rekao je ministar Banožić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je obilježena 30. Obljetnica ustrojavanja 5. Gardijske brigade Hrvatske vojske poznate kao Sokolovi. Središnja svečanost održana je u vojarni “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima gdje su postrojeni pripadnici Hrvatske vojske ali se okupili i preživjeli branitelji, bivši pripadnici Sokolova koji su odali počast poginulim Sokolovima. Među okupljenima je bio i ministar hrvatskih branitelja Mario Banožić koji je rekao kako se na ovaj dan prisjećamo imena svih pripadnika i pripadnica 5. Gardijske brigade, a posebice imena pripadnika ove postrojbe brigade koji su dali život za domovinu.

- Ovdje se prisjećamo i svih ostalih branitelja koji su branili bilo koji pedalj hrvatske domovine i svima hvala uz poruku kako njihovu žrtvu nikada ne smije i nećemo zaboraviti - rekao je Banožić koji ovom prigodom nije želio odgovarati na bilo koja druga dnevno politička pitanja.

Kako je rečeno tijekom svečanosti 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. godine u Vinkovcima. Tijekom Domovinskog rata kroz brigadu je prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo je 89 “sokolova”, a više od 300 ih je ranjeno. I danas, 30 godina poslije, tradiciju Sokolova slijedi 1. oklopno mehanizirana bojna Sokolovi, Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, koja je smještena u Našicama. U sklopu programa 30 pripadnika 1. Oklopno - mehanizirane bojne "Sokolovi" sudjelovali su na memorijalnoj utrci Našice – Vinkovci u sklopu koje su štafetno pretrčali 75 kilometara iz kruga vojarne 132. Brigade HV-a u Našicama do vojarne u Vinkovcima. U sklopu programa obilježavanja 30. Obljetnice ustroja 5. Gardijske brigade upriličen je i prelet vinkovačke vojarne akrobatske skupine Hrvatskog ratnog zrakoplovstva "Krila Oluje".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije