Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLOŽENI VIJENCI

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba: 30 godina od rata Vukovar traga za 386 osoba

Foto: Branimir Bradarić
1/3
27.08.2021.
u 12:20

Milka Pančić jedna je od vukovarskih majki koja već 30 godina traga za svojom kćerkom Jelenom. Jelena je imala samo 19 godina kada je odvedena i od tada joj se gubi svaki trag.

Uoči Međunarodnog dana nestalih osoba, koji se obilježava 30. kolovoza, predstavnici udruge Vukovarske majke i Grad Vukovar podno spomen obilježja nestalim osobama u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje položili su vijenac i zapaliti svijeću. I ovom prilikom članovi Vukovarskih majki još jednom su ukazali na sve probleme s kojima se susreću u postupku pronalaska nestalih. Prema riječima predsjednica Udruge Vukovarske majke u Vukovaru se i danas, 30 godina od rata, traga za 386 osoba.

-I danas, 30 godina poslije stradanja Vukovara, mi još uvijek živimo u 1991. godini. Život ide dalje, mladi odrastaju ali sve ove godine su nam teške. Vrše se probna iskapanja širom Hrvatske, radi se, istražuje ali se malotko pronalazi. U Srbiji znaju gdje su pokopani naši nestali ali šute sve ove godine. Oprostiti možemo ali zaboraviti ne možemo, rekla je Patko.

Dodala je i kako izostaju bilo kakve informacije o lokacijama potencijalnih grobnica kao i da na anonimni telefon, koji je u funkciji, se više nitko ne javlja. Na novinarski upit ima li pomaka od sastanka članova Udruge sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i svih obećanja koja su tada dobili kazala je kako je Vučić zapravo samo jedna farsa.

Foto: Branimir Bradarić

-On je tada obećao mnogo ali nije ništa napravio. Njemu i odgovara sve ovo iako i on puno toga zna. Mislim kako i njega varaju jer nakon što je u Zagreb donio 3 protokola ubrzo se ispostavilo kako se radi o osobama koje su pokopane nekoliko godina ranije, rekla je Patko.

Milka Pančić jedna je od vukovarskih majki koja već 30 godina traga za svojom kćerkom Jelenom. Jelena je imala samo 19 godina kada je odvedena i od tada joj se gubi svaki trag.

-Znamo da je odvedena u Borovo selo i odatle joj se gubi svaki trag. Imala je samo 19 godina. Cijela obitelj sve ove godine trpi. Jako je teško. Najstarije moje unuče danas ima 19 godina, kao što je imala i Jelena kada je nestala, i često mi kaže “Bako, pronaći ćemo tetku“. Pitam se hoćemo li i kada, rekla je Pančić.

Vijenac je položio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava koji je rekao kako je, nažalost, realno da se neće saznati sudbina mnogih nestalih. Prema riječima Penave Srbija zna za dio nestalih kako su skončali i gdje su pokopani ali šuti. Smatra kako je se po tom pitanju moralo napraviti više, a ne glumiti dobro susjedske odnose dok se takvi problemi guraju pod tepih. Još jednom je prozvao pravosuđe rekavši kako je način na koji se radi 30 godina izdaja. Tvrdi da kada se 30 godina radi na ovaj način, pri čemu su se mijenjale razne Vlade i ministri, da to više nije ništa slučajno nego da je riječ o politici koja se provodi.

-Očigledno je kako ćemo i za 30 i 50 godina u Vukovaru i ratom stradalim prostorima govoriti o nestalima. Očigledno je i kako će jaz između ostatka Hrvatske i ratom pogođenih i istraumatiziranih područja biti sve veći i manje razumjeti. Očigledno je i kako će se ljudi, koji žive na ovim prostorima, radi svega toga smatrati retrogradnima i govoriti da žive u prošlosti. Međutim, ne znam koliko je sazrela svijest političara da su oni krivci za sve ovo. Onaj tko nije sve ovo prošao ne može razumjeti tu patnju i sve te probleme, rekao je Penava.

Ključne riječi

Komentara 1

SE
serafin002
16:03 27.08.2021.

Benava i sabo u duetu, to su nade Vukovara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije