Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnova vukovarske OŠ Nikole Andrića neće biti završena u roku

I ovu školsku godinu učenici i profesori bit će – podstanari

OŠ Nikole Andrića
Branimir Bradarić
26.08.2021.
u 13:11

Ako radovi budu gotovi do 31. listopada, slijedi opremanje procijenjeno na 5 milijuna kuna

Prema svim najavama nadležnih, kao i izjavama nakon potpisivanja ugovora s izvođačem radova, obnova, dogradnja i opremanje Osnovne škole Nikole Andrića trebali su već biti završeni kako bi učenici mogli u obnovljene učionice krenuti s prvim danom nove školske godine. Međutim, umjesto priprema za početak nastave u obnovljenoj školi, nakon godina boravka u neobnovljenoj školi, a sada i kao podstanari, učenici i zaposlenici ove vukovarske škole i treću će školsku godinu morati provesti kao podstanari u OŠ Antuna Bauera. Razlog tome je kašnjenje građevinskih radova, što je potvrdio i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekavši kako i na obnovi OŠ Nikole Andrića, kao i većini drugih projekata, postoji probijanje rokova. Kao razlog tome naveo je problem s građevinskom operativom.

Nikad nije došla na red

– Nećemo dobiti ono čemu smo se nadali, a to je da će početak školske godine biti u obnovljenoj školi i novim učionicama. Novi će rok po aneksu ugovora biti kraj listopada. Vidjet ćemo hoće li biti i posljednji, a sukladno dosadašnjoj praksi ne usudim se to tvrditi. U interesu svih je da radovi budu što prije završeni, ali i da budu kvalitetni – rekao je Penava.

Inače, OŠ Nikole Andrića jedina je vukovarska osnovna škola koja poslije Domovinskog rata nije obnovljena. Djelatnici i učenici škole, kao i gradski čelnici, čekali su svih ovih godina da obnova ove školske ustanove dođe na red. Tako su učenici godinama išli u školu koja je bila prepuna ratnih ožiljaka i podsjetnika na rat, poput vidljivih tragova gelera i granata. Rastuži već i sam pogled na vanjski izgled škole. Ni unutrašnjost škole nije bila ništa bolja s obzirom na to da su parketi bili propali, neke učionice prokišnjavale, stolarija je bila neispravna... Posebna priča bile su instalacije škole, koje su bili dotrajale i kvarile su se svako malo. Dio utičnica i toaleta zbog toga se nije ni mogao koristiti. Škola godinama nije imala uvjete za rad i boravak učenika. Da je tako, potvrđivale su i inspekcije koje su radi sigurnosti učenika zabranjivale korištenje pojedinih dijelova škole.

Svi su se nadali da će sve to postati prošlost već od ove školske godine, ali sada je upitno hoće li OŠ Nikole Andrića svoja vrata učenicima i zaposlenicima otvoriti i tijekom drugoga polugodišta. Ako se i ispoštuje rok za završetak građevinskih radova do 31. listopada, upitno je kada će se obaviti svi tehnički pregledi kao i opremanje škole. Ministarstvo kulture još nije raspisalo javni poziv za opremanje škole, što je posao koji se procjenjuje na oko pet milijuna kuna, tako da su moguće i žalbe nezadovoljnih. I za opremanje škole treba nekoliko mjeseci. Iz svih tih razloga očekuje se da će OŠ Nikole Andrića početi s radom početkom školske godine 2022./2023.

Daleko od idealnoga

– Svi mi u školi s velikom željom očekujemo da se što prije vratimo u svoju školu, ali morat ćemo još neko vrijeme boraviti kao gosti u OŠ Antuna Bauera. Zbog korone organizacija nastave sve je teža jer se zbog propisanih mjera razredi ne smiju miješati. Nemamo ni izvannastavnih aktivnosti. Postojeći uvjeti daleko su od idealnih, što se osjeti i u realizaciji nastave – rekla je Josipa Kotromanović Sauka, ravnateljica OŠ Nikole Andrića.

Prema podacima, OŠ Nikole Andrića u sljedećoj školskoj godini brojit će oko 200 učenika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije