Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Obilježen Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokaust

Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći.
02. kolovoza 2019. u 13:32 3 komentara 442 prikaza
Jasenovac: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu
Foto: Edina Zuko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/32

Osmi put je u Uštici, selu pokraj Jasenovca, obilježen Porajmosa/ Samudaripen, Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve Holokausta.

Sukob tijekom posjeta Pupovca i Kajtazija romskom naselju u Pribislavcu Uhićeni Balog i Oršuš Fizički sukob usred posjeta Pupovca i Kajtazija romskom naselju: 'Gdje ti je kultura?'

Ovaj dan obilježava se kao sjećanje na 2. kolovoza 1944. godine kada je 2.897 Roma ubijeno u koncentracijskom logoru Auschwitz. 

Od svibnja 1942. godine svi su Romi s područja NDH deportirani u teretnim vagonima u koncentracijski logor u Jasenovcu. Za razliku od drugih grupa zatočenika, oni po dolasku u logor nisu uvijek bili upisivani po imenu tako da je gotovo nemoguće utvrditi stvarni broj ubijenih Roma u tom logoru.  Poimenice su na cijelom području nekadašnjeg jasenovačkog ustaškog logora evidentirana imena 16.173 ubijenih Roma, od kojih je 5.608 djece, a pretpostavlja se da je njihov stvarni broj nekoliko puta veći. 

Jasenovac: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu | Autor : Edina Zuko/PIXSELL / Ilustracija Foto: Edina Zuko/PIXSELL / Ilustracija

„Ovdje je u NDH, u ustaškom koncentracijskom logoru Jasenovac ubijena gotovo cijela romska populacija Hrvatske i susjednih zemalja. Tu je napravljen genocid nad romskim  drugim narodima. Ubijani su Romi na najbrutalnije načine, a pravi broj ubijenih se nikad neće saznati je dehumanizacija Roma bila na toj razini da nisu imenima popisivani nego vođeni po broju vagona u kojima su dovezeni.“ – rekao je komemoraciji na romskom memorijalnom groblju u Ušticama saborski zastupnik Veljko Kajtazi, inicijator ovog obilježavanja u Hrvatskoj.

Kajtazi je rekao kako o razmjerima genocida nad Romima za vrijeme NDH, govori i činjenica da je, prema popisu stanovništva iz 1948. godine, na području sadašnje Hrvatske živjelo samo 405 Roma u odnosu na prijeratnih više od 15.000 Roma. 
Romi su ispočetka bilid eportirani i smješteni u Uštici, selu nadomak Jasenovca gdje postoji 21-na masovna grobnica u kojima su pokopani Romi.

Preseljenje Roma iz Plinarskog naselja u Novi Petruševec ROMI U PETRUŠEVCU 'Stanovi su u redu, ali mi želimo svoje barake, tako smo se navikli'

„Želimo, pored ove lokacije romskog groblja, ovdje napraviti i memorijalni centar kako bi maldim generacijama poručili da se ono što se ovdje dogodilo ne smije ponoviti. Imamo potporu Vlade u toj namjeri i zahvaljujemo Gradu Zagrebu što je kupio parcelu za tu namjenu“ – dodao je Kajtazi kojis e us vom govoru osvrnuo i na aktualne događaje u Međimurju.

„U zadnje vrijeme bilježimo porast netolerancije prema populaciji Roma, primjerice u Međimurju gdje se prosvjeduje prema Romima. Mi osuđujemo zločine i prekršaje pojedinaca Roma, no ne možemo dopsutiti takvo kolektiviziranje i nametanje kolektivne krivnje romskoj zajednici. Najlakše je Rome opet izdvojiti, protiv Roma protestirati i izolirati, ali to neće riještiti problem. Treba uložiti više u pozitivnu diskriminaciju u sustavu, posebno u obrazovanje Roma.“ – rekao je Kajtazi izrazivši nadu i da će Općina Jasenovac prihvatiti priejdlog da se pristupna cesta prema romskom groblju u Uštici imenuje Ulicom romskih žrtava.

Jasenovac: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu
1 / 32
Jasenovac: Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu

Na komemoraciji su bili predstavnici veleposlanstava te romski predstavnici iz više država. Izaslanik predsjednice bio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, a premijera ministar unutarnjih psolova Davor Božinović.

zbog nacističkih konotacija
Nakon što ga je RTL izbacio iz emisije oglasio se utučeni Jurica: 'Imam vam potrebu sve objasniti'
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
  • Avatar anti_komunist
    anti_komunist:

    papir svasta trpi.........pa tako izmisljena i nasumce pisana imena zrtava.........valjda bude vec netko imao "jaja" tko ce prekopati cijeli jadenovac da se utvrdi stvarni broj zrtava........dosta je vise jugochetnicke mitomanije.....