Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VUKOVAR I NEMETIN

Obilježen Dan razmjene logoraša: 'Taj dan mi slavimo kao naš drugi rođendan'

Foto: Branimir Bradarić
1/3
14.08.2022.
u 14:20

U sklopu obilježavanja Dana logoraša uz cestu Vukovar – Sotin otkriven je spomenik Siluete u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine

Prigodnim programom u Vukovaru i Nemetinu danas je obilježena 30. godišnjica velike razmjene logoraša kada je 14. kolovoza 1992. Godine, dan prije velike Gospe,  na slobodu u Hrvatsku došlo 714 hrvatskih logoraša iz srpskih logora.

- Taj dan mi slavimo kao naš drugi rođendan. Toga dana razmijenjeno je 714 logoraša s hrvatske strane. Inače, u srbijanskim logorima bilo je oko 7.500 logoraša od čega je iz Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije bilo oko 4.500 logoraša. Još više je onih koje nije upisao Međunarodni Crveni križ i koji zato nemaju status logoraša. Na žalost, Srbija niti danas ne priznaje da je njenoj teritoriji bilo logora i da su se u njima događali zločini – rekao je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Zdravko Komšić.

Podsjetio je da su bivši logoraši na srbijanskim sudovima pokrenuli sudske postupke te da čekaju hoće li biti presuđeno u njihovu korist ili neće. Ako ne bude žalit će se dalje na sud u Strasbourg gdje očekuju da će biti presuđeno u njihovu korist. Podsjetio je i na logoraše s područja Dubrovnika i okolice, a koji su bili zatočeni u Crnoj Gori, koji su dobili odštete za to. Istakao je i kako u tim nastojanjima imaju i punu potporu premijera Andreja Plenkovića i Vlade RH koji su, kako je rekao, angažirali pravni tim za tu namjenu.

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipe Mlinarić podsjetio je kako je i sam bio razmijenjen toga 14. kolovoza 1992. godine. Kazao je i kako je braniteljima i logorašima dosta da prigodnih riječi i da ih se tapše po ramenima dok se ništa ne radi kako bi se zaštitila njihova prava.

Foto: Branimir Bradarić

- Prije četiri mjeseca sam u Hrvatskom saboru uručio otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću u kojem sam pozvao RH da stane iza logoraša u tužbi protiv Srbije za odštetu. Iako je imao mjesec dana rok da mi odgovori do danas nisam dobio nikakav odgovor. Zato, kada dođem na ovakve skupove, dosta mi je patetike od strane članova HDZ-a koje pošalju i koji govore kako pravda nije zadovoljena. Bukvalno mi se povraća od toga. Toliko o njihovoj brizi za branitelje i stradalnike. Branio sam svoju kuću, svoj grad i svoju državu da bi me netko iz Srbije zarobio i zatočio, a moja država 30 godina sjedi skrštenih ruku – rekao je Mlinarić.

Smatra i da RH, poslije osuđujućih presuda protiv Franka Simatovića i Jovice Stanišića u Haagu, ima pravnu osnovu na osnovu koje bi mogli tužiti Srbiju.

- Bio sam ove godine i na obilježavanju Dana pobjede u Kninu gdje u 13 sati više nije bilo nikoga. I to su uspjeli neutralizirati jer se svi sjećamo kako se toga dana u Kninu okupljalo i po 50.000 ljudi. Političari su odvojeni ogradama od branitelja. Tako bi bilo i u Vukovaru da nema Ivana Penave – zaključio je Mlinarić.

 U sklopu obilježavanja Dana logoraša uz cestu Vukovar – Sotin otkriven je spomenik Siluete u spomen na sve ubijene i nestale ranjenike, medicinsko osoblje i hrvatske branitelje odvedene iz vukovarske bolnice nakon okupacije grada 1991. godine.

Spomenik su otkrili Tomislav Baumgertner, otac na Ovčari ubijenoga Tomislava Baumgertnera, i Valentina Rehak, kći nedavno preminuloga predsjednika Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka. Čelični spomenik, koji dočarava ljudske figure s rupama u tijelu od strijeljanja, izradio je vukovarski kipar Dubravko Dujić Dunja na inicijativu Danijela Rehaka. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije