Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
snimio video

Obilježava se 20. obljetnica 11. rujna, Biden: 'Jedinstvo je naša najveća snaga'

U.S. President Joe Biden attends a virtual briefing with FEMA Administrator Deanne Criswell on preparations for Hurricane Ida at the White House in Washington
ELIZABETH FRANTZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
11.09.2021.
u 07:44

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je u petak na nacionalno jedinstvo uoči obilježavanja 20. obljetnice terorističkih napada 11. rujna u SAD-u, nazivajući to i najvećom snagom Amerike u suočavanju s nedaćama.

Biden je u video zapisu u Bijeloj kući (objavljenoj i na twitteru) odao počast sjećanjima na poginule u napadima i tisuće ozlijeđenih, kao i na vatrogasce, medicinske sestre i mnoge druge koji su riskirali ili dali živote tijekom spasilačkih misija i dugog puta do oporavka. Spomenuo je i da su "mračnije sile ljudske prirode - strah i ljutnju, ogorčenost i nasilje nad muslimanskim Amerikancima, pravim i vjernim sljedbenicima miroljubive religije" narušile, ali ne i slomile američko jedinstvo.

"Po meni, to je središnja lekcija 11. rujna, da je, kada smo najugroženiji, u potiskivanju svega onoga što nas čini ljudima i u bitci za dušu Amerike, jedinstvo naša najveća snaga", rekao je Biden, dodajući i da "jedinstvo ne znači da moramo vjerovati u istu stvar. Moramo imati temeljno poštovanje i vjeru jedni u druge, i u ovu naciju".

Bijela kuća objavila je video uoči 20. obljetnice 11. rujna te da će Biden posjetiti sva tri mjesta koja su tog datuma 2001. napadnuta. U subotu će tako on i prva dama Jill Biden posjetiti New York, gdje su dva zrakoplova uništila Svjetski trgovački centar i ubila 2.753 ljudi, zatim Pentagon u Arlingtonu u Virginiji, gdje se srušio treći zrakoplov, i Shanksville u Pennsylvaniji, gdje su putnici srušili četvrti zrakoplov za koji se vjeruje da je krenuo prema američkom Kapitolu ili Bijeloj kući. Bidenov poziv na jedinstvo dolazi u vrijeme političkih podjela oko pandemije covid-19, cjepiva, prava glasa i prava na pobačaj, koji su 'uzavreli' diljem zemlje.

Zločini iz mržnje prema Arapima-Amerikancima, Muslimanima i drugima koji se smatraju Arapima ili Muslimanima porasli su nakon napada 11. rujna 2001., a iako su posljednjih godina utihnuli, te 'brojke' se nikada nisu vratile na razinu prije napada, pokazuju podaci FBI-a . U novije vrijeme u SAD-u se bilježi i porast antisemitske i protuazijske diskriminacije i zločina iz mržnje.

Johnson: Napadi 11. rujna nisu nas podijelili

Napadi Al-Kaide na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. nisu uspjeli podijeliti one koji vjeruju u slobodu i demokraciju, rekao je britanski premijer Boris Johnson u video poruci povodom 20. godišnjice tog napada.

U tom je napadu 11. rujna ubijeno gotovo tri tisuće ljudi, među kojima više od 2600 u Svjetskom trgovačkom centru u New Yorku, nakon što su otmičari preuzeli kontrolu nad zrakoplovima i koristili ih za napad na tornjeve blizance Svjetskog trgovačkog centra i Pentagon, nedaleko od Washingtona. Među poginulima je i 67 britanskih državljana.

"Iako su teroristi nametnuli teret tuge i patnje, i dok prijetnja traje i danas, možemo sada nakon 20 godina reći da nisu uspjeli poljuljati naše vjerovanje u slobodu i demokraciju", naglasio je u videu Johnson, dodajući i da teroristi "nisu uspjeli razdvojiti naše narode, niti nas natjerati da napustimo svoje vrijednosti ili da živimo u trajnom strahu".

Ta će se Johnsonova video poruka prikazati na događanju u londonskom Olimpijskom parku, gdje se nalazi i memorijalna skulptura izrađena od čelika spašenog sa srušenih tornjeva Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku. Johnson je godišnjicu 11. rujna povezao i s nedavnim povratkom talibanske vladavine u Afganistan nakon povlačenja američkih, britanskih i drugih snaga NATO -a.

"Nedavni događaji u Afganistanu samo jačaju našu odlučnost da se sjećamo onih koji su nam oduzeti, njegujemo preživjele i one koji još uvijek tuguju te se čvrsto držimo našeg vjerovanja u slobodu i demokraciju, koja će uvijek nadvladati svakog neprijatelja", poručio je britanski premijer.

Komentara 8

LU
Lukimir
12:55 11.09.2021.

Bin Laden je bio u početku misije u Afganistanu glavni američki igrač kada je trebalo istjerati Ruse. Kasnije je ispalo da je on postao Frankenstein koji je napao svog stvoritelja. No sve se brzo zaboravlja tako da je ista greškaka ponovljena kada je stvoren ISIL kako bi se u Siriji srušio Bashar al Assad.

Avatar Vakserčina
Vakserčina
08:03 11.09.2021.

11.09. su udareni temelji novog svjetskog poretka koji se ovih dana ubrzano uvodi. To će bit svjetska diktatura za 500-800 milijuna izabranih. Pod tim ne mislim na trolčine koje rade za sendviče .

ZM
Zmaj2
08:08 11.09.2021.

Bas ste jedinstveni USA

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije