Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od Brazila do Europe

Obavili 350 nadzora pa otkrili tvrtke koje se bave ilegalnom trgovinom drvom

Foto: Europol
1/4
19.11.2022.
u 13:48

Ilegalna trgovina drvetom značajno pridonosi trenutnoj deforestaciji u zemljama porijekla

Jedinstvena međunarodna operacija. Tako je Europol nazvao združenu policijsku akciju koja se provodila od Europe do Brazila, a čiji je cilj bio razotkrivanje kriminalnih grupa, mreža i organizacija koje se bave ilegalnom sječom šuma i ilegalnom trgovinom drvom. Osim tog meta operacije u kojoj su sudjelovale policije Brazila, Francuske, Italije, Nizozemske, Portugala i Španjolske  bilo je i razotkrivanje pranja novca, utaja poreza, krivotvorenja dokumenata, kao i sve druge aktivnosti povezane s tzv. klimatskim kriminalom.

Tijekom zajedničke akcije u rujnu je obavljeno 350 nadzora koji su otkrili nepravilnosti u 17 tvrtki - jednoj u Italiji, jednoj u Nizozemskoj, tri u Španjolskoj i 12 u Portugalu - što je u konačnici rezultiralo i kaznenim progonom jedne od navedenih tvrtki. Provjeravale su se i brazilske i europske luke u potrazi za robom koja je ilegalno izvezena, odnosno uvezana. Kako bi prikrile pravo porijeklo drva koje je iz Brazila dopremljeno u Europu, kriminalne skupine bi krivotvorile dokumentaciju ili platile mito tamo gdje je trebalo.

Drvo koje bi bilo ilegalno uvezeno koristilo se za razne svrhe, počevši od gradnje do izrade ukrasa, a što bi drvo koje je korišteno za izgradnju ili izradu bilo rjeđe, to je cijena proizvoda bila viša. Kako se na tu zaradu ne plaća porez, već se taj novac pere, oštećuju se i legitimni ekonomski sustavi upozorava Europol.

No možda veći problem do toga je što ilegalna trgovina drvetom značajno pridonosi trenutnoj deforestaciji u zemljama porijekla, iscrpljujući njihove prirodne resurse. Prema brazilskom Nacionalnom institutu za istraživanje svemira, krčenje šuma u brazilskoj Amazoni poraslo je za najmanje 28 posto u 2020. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije