Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Summit EU-SAD

Obama: Svijet je sigurniji kad EU i SAD stoje zajedno

obama
Foto: Screenshot
1/9
26.03.2014.
u 17:03

Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima.

Europa je najvažniji partner Amerike, a svijet je sigurniji i pravedniji kad EU i SAD stoje zajedno – poručio je američki predsjednik Barack Obama danas u Bruxellesu nakon susreta s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom i predsjednikom Europskog vijeća Hermanom Van Rompuyem. Obama je dodao da je SAD ujedinjen s EU u predanosti stvaranju TTIP-a, najveće zone slobodne trgovine na svijetu, ali i u predanosti europskoj sigurnosti. Ujedinjeni smo, dodao je predsjednik SAD-a, i u izoliranju Rusije i nametanju cijene koju mora platiti za aneksiju ukrajinskog Krima. 

– Ako je netko u vodstvu Rusije pomislio da svijet neće mariti, ako je netko mislio kako će napraviti procjep između SAD-a i EU, taj se očito preračunao – poručio je predsjednik Obama u Bruxellesu. Ovo je prvi Obamin posjet sjedištu EU otkako je postao predsjednik, a iz njegovih izjava jasno je da zahlađenje odnosa između Rusije i Zapada zbog krize na Krimu predstavlja poticaj obnovi snažnog savezništva Europe i Amerike, savezništva koje je uvijek postojalo, ali su ga mnogi vidjeli oslabljenim, posebno nakon otkrića da američka tajna služba NSA masovno i nekontrolirano nadzire elektroničku komunikaciju milijuna Europljana, pa čak i europskih državnika. 

– Napredak Europe temelji se na osnovnim principima koji uključuju poštovanje međunarodnog prava te suverenosti i teritorijalne cjelovitosti država. Rusija je to prekršila – poručio je Obama na konferenciji za novinare nakon summita EU-SAD.

Obama, Barroso i Van Rompuy spremni su uime SAD-a i EU intenzivirati sankcije protiv Rusije ako Moskva nastavi s politikom kakvu je inicirala na Krimu. No, summit EU-SAD imao je i druge važne teme poput stvaranja Transatlantskog trgovinskog i investicijskog partnerstva (TTIP), o kojem se već pregovara nekoliko mjeseci, ali koje je sada još jednom dobilo poticaj na najvišoj razini. 

– To će biti sporazum između jednakih. Nisu samo naše ekonomije jednake po veličini, nego su i naša društva jednaka po vrijednostima – rekao je Barroso i poručio da će TTIP donijeti korist ne samo velikom biznisu, nego i malim i srednjim poduzećima te "svakom kućanstvu". 

Obama je naglasio da će TTIP olakšati i izvoz američkog plina u EU, a to je tema koja je od iznimne važnosti jer nakon krize na Krimu EU želi smanjiti ovisnost europskih zemalja o ruskom plinu. 

Pregovori o TTIP-u odvijaju se sporo jer na mnogim područjima postoje oprečni stavovi pregovarača, a Europljani su, među ostalim, zabrinuti kakva će biti zaštita potrošača ako se tržište EU otvori za američke prehrambene proizvode koji koriste više GMO-a. Europljani su također zabrinuti i za poštovanje standarda zaštite okoliša. Obama je pokušao odgovoriti na tu zabrinutost tvrdnjom da TTIP ne treba javno napadati prije nego što je ispregovaran te da on, kao političar "koji se čitavu karijeru zalagao za zaštitu potrošača i zaštitu okoliša", neće potpisati nešto što narušava ta dva principa.

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy naglasio je da su i on i Barroso prenijeli Obami "zabrinutost koja je široko rasprostranjena među građanima Europe", a to je zabrinutost za privatnost i zaštitu podataka na internetu. EU i SAD dogovorili su, prema riječima Van Rompuya, da se do ljeta potpiše sporazum o zaštiti podataka koji će dati "jednak tretman građanima EU kao i građanima SAD-a".

 

>> Iz Obamina osiguranja izbacili tri agenta jer su se napili u Amsterdamu 

>> Barack Obama stajat će Bruxelles čak 10 milijuna eura!

Komentara 72

CI
cicibela
19:42 26.03.2014.

Sad očekujemo od novinara VL-a da nam opširno opišu što je to TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Da vidimo što nam to Obama, kao marioneta velikih korporacija, uvaljuje dok viče “drž’te lopova Putina”. Ovaj sporazum nalaže da se zakonioni s obje strane Atlantika podrede normama slobodne trgovine koje su ustanovile velike europske i američke TVRTKE, a zemljama koje ga prekrše prijetile bi trgovinske sankcije ili obavezna isplata odšteta od više milijuna eura u korist podnositelja žalbe tj.tvtki. Dakle, parlamente možemo raspustiti jer će nam zakone i formalno izglasavati multinacionalne korporacije. Dan nam živi EU d.o.o.!

BA
Barts
20:23 26.03.2014.

Luda je ta politika sto vodi Obama ,napravio je pocetnicke greske u Ukraijini,BRIC se vec izjasnio ,nikakve sankcije ne dolaze u obzir.Obama vojnom silom ne moze da ih sprovede ,jer znamo gde bi to odvelo,tako da Obami ostaje samo da place.Neka mu uteha budu Napoleon i Hitler i oni su pokusali pa nije islo.

Avatar spasoje
spasoje
20:03 26.03.2014.

kantaLJUBAVI Čitam novine kako su muslimani ugroženi u Nemačkoj.. U Kelnu su pljuvali i psovali mesara jer je u izlogu stavi svinjsko meso i lutku svinje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije