Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatični događaji u Iraku

Obama sada donosi odluku: Invazija ili samo podrška

USS Enterprise
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
15.06.2014.
u 16:36

Ekstremisti ISIL-a i njihovi saveznici napreduju prema glavnom gradu gdje se okupljaju dragovoljci

Dramatični događaji u Iraku i velika ofenziva sunitske koalicije predvođene radikalnom skupinom Islamska država Irak i Levant, koja je povezana s Al-Qa’idom, zabrinuli su SAD.

Sve spremno za napad

Iako Obama još nije donio odluku o mogućoj vojnoj intervenciji u Iraku, već je kazao kako će odluku o stajalištu u vezi s napredovanjem džihadista donijeti za nekoliko dana, izvjesno je da SAD ozbiljno razmišlja o vojnoj intervenciji protiv islamista u Iraku. Naime, SAD je u Perzijski zaljev rasporedio nosač zrakoplova USS George H. W. Bush klase Nimitz, jedan od najvećih ratnih brodova na svijetu. Te brodove pokreću dva nuklearna reaktora i imaju posadu od oko 6000 ljudi.

Naredba o raspoređivanju koju je dao američki ministar obrane Chuck Hagel “omogućit će glavnom zapovjedniku veću fleksibilnost bude li pokrenuta američka operacija radi zaštite američkih života, građana i interesa u Iraku”. U pratnji nosača zrakoplova George H. W. Bush još su dva američka broda, razarač USS Truxtun i krstarica USS Philippine Sea. Oba broda imaju lansere raketa te su do sada bili usidreni sjeverno od Arapskog mora. Iako SAD grupira svoje snage u Perzijskom zaljevu, vojni analitičari ne vjeruju da bi Amerikanci mogli krenuti u kopnene akcije protiv islamista. Vojni analitičar Amin Hotait, bivši časnik libanonske vojske, smatra da će Amerikanci, ako i dođe do intervencije, biti samo zračna potpora iračkoj vojsci.

– Nakon lošeg iskustva u Iraku, teško je vjerovati da bi američki vojnici ponovno zakoračili na iračko tlo. To je potvrdio i američki predsjednik Barack Obama kazavši da je povukao vojnike iz Iraka i da ih više tamo neće slati – istaknuo je Hotait napominjući kako će nekoliko idućih dana biti presudno te sve ovisi o situaciji na terenu.

Radikali objavili smaknuća

U međuvremenu, nastavljaju se žestoke borbe na sjeveru Iraka, između vladinih snaga sigurnosti, koje su krenule u protuofenzivu, i ekstremista Islamske države Irak i Levant, koji su na svojoj web stranici objavili zastrašujuću videosnimku likvidacije 1700 iračkih vojnika. Sunitska koalicija napreduje prema Bagdadu koji je postao zatvorena vojna zona. Na optužbe ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova da su Velika Britanija i SAD krivi za nastalu situaciju u Iraku, oglasio se i bivši britanski premijer Tony Blair.

– Invazija Iraka iz 2003. godine ne može se okriviti za jačanje nasilne pobune u toj zemlji. Nasilje u Iraku predvidljiv je i opasan efekt nedjelovanja u Siriji – kazao je Blair tvrdeći kako je ideja o tome da je sadašnja kriza u Iraku, uzrokovana svrgavanjem Sadama Huseina, “bizarna” te da je zauzimanje grada Mosula na sjeveru Iraka “planirano s druge strane granice, u Siriji”.

– Sad se može vidjeti što se događa kad ostavite diktatora na njegovu mjestu, kao što se to događa sada s Assadom u Siriji. Problemi neće nestati. Nasilje u Iraku posljedica je nedjelovanja u Siriji – rekao je Blair.

>> SAD šalje nosač zrakoplova u Perzijski zaljev za slučaj intervencije u Iraku

Komentara 63

LD
lopov drpiga
17:29 15.06.2014.

Blair okreće pilu naopako i zaboravlja da je ISIS dojučerašnji saveznik u borbi protiv Asada... i dalje se ponašaju kao slon u stakleniku, a za štetu koju naprave krive vlasnika staklenika i loše unutrašnje uređenje...

Avatar noemy-no
noemy-no
17:56 15.06.2014.

Amerikance treba izolirati, ovi su najvece zlo na planeti. Citav svijet se treba udruziti protiv njih, jer ovi ako ne ratuju ne mogu opstati. I nama su objavili ekonomski rat u Europi, morat cemo uvoziti sve njihovo da ne propadnu, GMO hranu, oblaciti se Americki, pjevati, plesati, pricati i uciti Americki. Kolonizirat ce nam ekonomiju i financu, sve zivo, a mi cemo lijepo raditi za njih, posto oni nikad nece odustati od svojih 5 hamburgera, a ti narode crkni. 5 posto stanovnistva na planeti, Amerikanaca, drzi taocima 95 posto covjecanstva. Ne znam sta ceka svijet da se oslobodi ovih diktatora.

Avatar noemy-no
noemy-no
18:47 15.06.2014.

bijelimarko - nije Amerima cilj Sirija nego Iran. Sirija im treba da stave na vlast muslim Sunite, ovi se ne podnose sa Sciitima u Iranu, tako se nece nitko buniti kad krenu u akciju, u pljacku resursa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije