Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBUNA U IRAKU

'Prema Bagdadu nadiru časnici moga oca Sadama'

Members of Iraqi security forces chant slogans in Baghdad June 13, 2014. Sunni Islamist militants gained more ground in Iraq overnight, moving into two towns in the eastern province of Diyala, while U.S. President Barack Obama considered military strikes
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
14.06.2014.
u 15:00


Boje se sporazuma o podjeli Iraka na tri dijela: sunitski, kurdski i šijitski

Konačno ću se vratiti u rodni Tikrit i posjetiti očev grob, kazala je jučer za Večernji list Ragda Hussein, najstarija kći svrgnutog i ubijenog predsjednika Iraka Sadama Huseina, koja od pada režima njezina oca živi u jordanskom glavnom gradu Amman.

"Počelo je oslobađanje"

– Nikada nisam izgubila nadu da ću se vratiti u Irak jer vjerovala sam u irački narod koji odbija biti pod čizmom Amerikanaca. Irački je narod ponosan narod – istaknula je Ragda.

Ona smatra da je počelo oslobođenje Iraka od plaćenika Al-Malikija, u kojeg su uključeni bivši Sadamovi časnici, vojnici, policajci te na tisuće članova stranke Bath.

– Najveća zasluga početku oslobađanja Iraka pripada tatinu prijatelju i njegovu zamjeniku Ezatu Ibrahim, koji je u ilegali uspio ponovno organizirati pobunu i mobilizirati vođe plemena i pripadnike mladih naraštaja – napomenula je Ragda.

Sunitska koalicija predvođena pripadnicima militantne skupine Islamska država Iraka i Levanta napreduju prema Bagdadu, koji im je konačni cilj, nakon napada na Tikrit, Sadamovo rodno mjesto. Iračka vlada prijetnje sunitske koalicije shvatila je ozbiljno. Na instrukciju premijera Nurija Al-Malikija sastavila je jedinicu od oko 1000 dobrovoljaca, kako bi poslala pojačanje vojnim jedinicama koje štite Samaru – grad koji je vrlo važan za šijite u ovoj zemlji.

Obavještajci zatečeni

– Ono što se događa u Iraku katastrofalno je i zapanjujuće je da su Iračani i Amerikanci, koji razmjenjuju obavještajne podatke, zatečeni brzinom kojom pobunjenici ostvaruju pobjede, a vojnici dezertiraju – kazao nam je irački novinar i političar Mohamad Al-Zaydi. On naglašava kako se Iračani boje da je postignut sporazum o podjeli Iraka na tri dijela: sunitski, kurdski i šijitski.

– Kako je moguće da iračka vlada koja raspolaže sa 930.000 vojnika ne može povratiti kontrolu od "nekoliko stotina militanata" koji su zauzeli Mosul? – pita se Al-Zaydi.

>> Stiže kalifat, a Irak kakav je sad odlazi s političke karte svijeta

Komentara 9

DI
dokazano.istinito
17:05 14.06.2014.

muslimani ma gdje bili nikada nece biti politikom ti koji ce ostvarati slobodu, niti u iraku, niti u libiji, niti u siriji, niti u ceceniji, niti u Egiptu..to pravo mogu samo da ostvare putem zrtvovanja, ujedinjenja, i putem demokratije uu zapadu, tojest kada sam zapad prizna demokratiju za muslimane kao sto priznaje za ne muslimane

LV
leposava_vlaska
19:38 14.06.2014.

sve ih je vise i vise, sto ih vise gadjas i bombrardujes ,njihov broj samo raste

TO
tokimalko
19:42 14.06.2014.

irak pustite da narod sam izabere koga ce, nema tu sta da se mjesa nitko izvani

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije