Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Delaware

Obama prvi put prisustvovao posljednjem ispraćaju vojnika

obama - poginuli vojnici
Foto: AFP
1/6
29.10.2009.
u 14:11

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama otvorio je novo poglavlje u priči o američkim ratovima. Prvi crni predsjednik došao je u američkoj vojnoj zračnoj luci Doveru u državi Delaware odati počast poginulim američkim vojnicima.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Barack Obama otvorio je novo poglavlje u priči o američkim ratovima. Prvi crni predsjednik došao je u američkoj vojnoj zračnoj luci Doveru u državi Delaware odati počast poginulim američkim vojnicima. Nakon punih pet godina Obama je prekinuo "šutnju" o stradanjima američkih trupa. Naime, njegov prethodnik, George W. Bush, uvijek je izbjegavao prisustvovati ispraćajima poginulih vojnika jer se to nije uklapalo u sliku koju je politički vrh predstavljao javnosti.

Obama je razgovarao i s obiteljima stradalih te je svojim pojavljivanjem prekinuo dugogodišnju medijsku šutnju o vojnim neuspjesima u iračkom i afganistanskom ratu. Petnaest vojnika poginulo je u Afganistanu, četrnaest u nedavnoj helikopterskoj nesreći. Kako je rekao glasnogovornik predsjednika, najteži zadaci predsjednika su suočavanja s obiteljima koji su u američkim ratovima izgubili voljenu osobu.


Uoči mogućeg povećanja broja vojnika u Afganistanu, što je izazvalo brojne debate u američkom Senatu, potez Baracka Obame je vrlo indikativan. Naime, svojim prisustvovanjem ispraćajima Obama pokušava ponovno pridobiti naklonost naroda koji je, sudeći prema posljednjim anketama, razočaran negativnim rezultatima u afganistanskom ratu. Dodatno se rejting predsjednika pogoršao nakon objave da vojni vrh, čiji je on glavni zapovjednik, želi poslati dodatnih 40.000 vojnika u ratnu zonu.

U srijedu je Obama prihvatio odluku da se u vojne operacije i vojnu infrastrukturu investira novih 680 milijardi dolara. Tako vojni djelatnici mogu očekivati povišicu za 3,4 posto, a za borbene operacije izdvojeno je dodatnih 130 milijardi dolara iz američkog proračuna. Za izobrazbu afganistanskih vojnika i policajaca predviđeno je 7,5 milijardi dolara što jasno dokazuje da američka politika i dalje pokušava nadvladati otpore talibanskih pobunjenika na Hindukušu.

Prije ratifikacije zakona Obama je pokušao objasniti da nastoje smanjiti troškove ratovanja koliko je to god moguće kako se ne bi trošilo više proračunskog novca negoli je to zaista potrebno. Obamine poteze pohvalio je i ministar obrane, Robert Gates, koji je objasnio da je novac namijenjen i stabilizaciji susjednog Pakistana kako se ne bi proširila vojna djelovanja američkih snaga i NATO-a.

Ključne riječi

Komentara 7

TM
t_mirko
18:58 29.10.2009.

Ako Amerikanci desavanja u Iraku i Afganistanu nazivaju ratovima, zasto ih MORH (i ostali im prijatelji neamerikanci) naziva mirovnim misijama?

RE
rezonancija
01:02 30.10.2009.

Tuzna je ovo planeta ...jos je tesko povjerovati da se ovo sve desava...ljudi se ubijaju medjusobno a da ni sami nisu svjesni zasto...heroji ne postoje..oni koji misle da to jesu oni su samo servants lord of the dark face

MM
Mladen Miletić
15:02 29.10.2009.

Obama prvi put prisustvovao posljednjem ispraćaju vojnika, laž taj je dopračen-dotransportiran iz ratnoga pohoda... Nekada je bilo ljepo gledati pilote brojali su koliko su neprijateljski aviona srušili. Ovdje bi bilo ljepo da se zna koliko je \"teritorijalista\" on poslao u raj !?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije