Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Američki predsjednik

Obama krenuo u osvajanje drugog predsjedničkog mandata

ob
afp
25.01.2011.
u 14:59

Predsjednikova popularnost porasla je gotovo osam posto od početka siječnja i sada iznosi 52 posto a to je, tvrde analitičari, najvjerojatnije zbog reakcije građana na tragični događaj u Tucsonu

Američki predsjednik Barack Obama večeras će na sjednici obaju domova Kongresa održati godišnji govor o stanju nacije u kojem će objaviti i smjernice političkog djelovanja u drugom dijelu svog mandata u Bijeloj kući. Nezaposlenost i oporavak gospodarstva te vojna nazočnost na Bliskom istoku i Afganistanu najvažnije su teme o kojima će govoriti Amerikancima. Te će se poruke pozorno slušati i diljem svijeta. Obama u iduće dvije godine želi ostvariti bolje rezultate na svim područjima kako bi osigurao pobjedu na izborima 2012. koja, sudeći po nezadovoljstvu građana pokazanom na izborima u studenome, kad su njegovi demokrati izgubili predstavnički dom, neće biti lako ostvariva.

Predsjednikova popularnost porasla je gotovo osam posto od početka siječnja i sada iznosi 52 posto, a to je, tvrde analitičari, najvjerojatnije zbog reakcije građana na tragični događaj u Tucsonu gdje je psihički nestabilan mladić na političkom skupu ubio šest i teško ranio dvanaest ljudi, među kojima  i kongresnicu Gabrielle Giffords. Obama je nakon tog događaja pozvao naciju na jedinstvo, predložio civiliziranije ponašanje i humaniji dijalog među političarima te smirivanje stranačkih svađa. Očekuje se da će toj temi posvetiti i dio današnjeg govora o stanju nacije.


Analitičari tvrde da je ono „najbolje i ono najgore“ što je Obama napravio u protekle dvije godine zdravstvena reforma, izglasana prošle godine. Naime, podjednak je broj građana smatra promašajem, odnosno uspjehom. Barack Obama tijekom protekle dvije godine pokazivao je jedno drugačije, emocionalnije lice, ostavljao je dojam da je „jedan od građana“ i da duboko proživljava sve njihove probleme te razumije što od njega očekuju te ga, kao i njih, frustrira činjenica da boljitak ne dolazi brzo kako su se svi nadali. Promovirao je novi stil rada i ponašanja koji je nekima pretjerano intelektualan, a drugima je pak zasmetalo što predsjednik savjete traži i od opozicije i stručnjaka drugačije političke provenijencije. Obama ne skriva ni bliskost s kćerima ni svoju ljubav prema supruzi s kojom se u javnosti drži za ruke, a nije se sramio ni svoga lošeg pjevačkog umijeća kad je nedavno pred kamerama za Michellein 47. rođendan otpjevao čestitarsku pjesmicu. I dalje je miljenik medija s kojima je od vremena predizborne kampanje uspostavio iskren i otvoren odnos te na njihovu pomoć računa i u drugom dijelu mandata pa ne odbija gostovanja u emisijama i terminima koji su bili nezamislivi za njegove prethodnike.

 

Obama slabiju popularnost neće više moći opravdavati lošim nasljeđem Bushove vladavine jer su njegove demokrate glasači već kaznili zbog predsjednikove sporosti u pokretanju većih reformi. Uz novim kadrovima osvježen predsjednički tim Obama će iduće dvije godine trebati pokazati i više diplomatskih sposobnosti uz koje će pokušati pridobiti republikansku većinu u Kongresu kako bi podržali i prihvatili njegove inicijative. Ne uspije li animirati nove glasače, pokrenuti one uspavane nezavisne, smanjiti nezaposlenost i uvjeriti razočarane demokrate da može i zna bolje, Barack Obama će za dvije godine seliti natrag u Chicago, a njegova misija "promjene Amerike na bolje“ postat će samo dobar predložak za filmske scenarije o prvom Afroamerikancu u Bijeloj kući s rokom trajanja od četiri godine.

 

Dodajmo da potporu većine Amerikanaca uživa samo jedna od pet zakonodavnih inicijativa Obamine administracije, a to je regulacija financijskog i bankarskog sustava. Oštrije mjere poslovanja na Wall streetu podržali su republikanci i javnost pa se to vodi kao Obamin „opipljiv uspjeh“. Velika većina građana protivila se državnoj sanaciji banaka, reformi zdravstva koja je izglasana u Kongresu, ali u javnosti nije popularna koliko su demokrati očekivali, a bilo je otpora i spašavanju automobilske industrije te državnim poticajima privatnom sektoru.


Bijela kuća je u proljeće 2009. predložila paket gospodarskih poticaja od gotovo 800 milijardi dolara čije se potpune rezultate još iščekuje.

 

Analitičari predviđaju da će se Obama u preostale dvije godine mandata više okrenuti vanjskoj politici jer je njegova stranka izgubila većinu u Kongresu pa će biti lakše imati konsenzus oko međunarodnih tema u kojima se uvijek štiti nacionalni interes, a na tom su području jedinstveni republikanci i demokrati. Počelo je s posjetom kineskog predsjednika Hua Jintaoa koju je Obama ocijenio uspješnom najavljujući da su "postavljeni temelji za 30 idućih godina i imamo ogroman interes za uspjeh onog drugog“. Pred Obamom su i dalje otvorena pitanja iranskoga nuklearnog programa, Sjeverne Koreje, Afganistana i Iraka. Pod Obaminom administracijom nisu se u optimističnom smjeru razvili odnosi Amerike i EU. Obami iz Europe zamjeraju što se više posvetio Bliskom istoku i Afganistanu, a Washingtonu smeta što su vlade EU zaokupljene unutarnjim političkim i gospodarskim problemima te nemaju vremena za globalna pitanja. Obama je više puta ponovio da Europa nije nužna Americi, ali da je SAD nužan Europi, najviše kao jamac sigurnosti.

 

Inače, Bijela je kuća objavila da će Barack Obama u četvrtak, dva dana nakon govora o stanju nacije, izravno odgovarati na pitanja posjetitelja Youtubea. Predsjedniku pitanja trebaju biti poslana u obliku videosnimke od dvadeset sekundi, a odgovarat će korisnicima koji dobiju najviše glasova. Prošle je godine odgovarao 40 minuta, a najpopularnije je bilo pitanje o legalizaciji marihuane što Obama nije odobrio.

 

Ključne riječi

Komentara 4

JA
jankoprekobrda
16:59 26.01.2011.

Zasto mene ime Barak asocira na barku, a prezime Obama na obmanu, pa ja onda stalno citma Barka Obmane, Kao sti ime HR. premijerke uvijek citam kao Maloumna Narcisoidna Pokondirena Tikva.

UN
unbekant
15:56 25.01.2011.

on vise nikad nece biti precident amerike,sve sto je obeco ni je ispunijo,i tu je kraj,Guatamo,zdravstvene reforme,Irak Afganistan,brze zaposljavnje,sve sama obecanja,niti jedno ni je ispunjeno,sve sto je postigo je ,poslo 100-150 tisuca novih vojnika na Istok da u bijaju neduzne narode,i za to je dobijo \"Nobelovu nagradu za mir,hehehhee

OB
-obrisani-
22:42 25.01.2011.

pola mandata zamajava ljude a drugu polovinu mandata ide u kampanju za novi mandat. Pa ti presednici se bave samo svojim mandatom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije