Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ugostio Hollandea

Obama je ljubomoran na pariškog šarmera?

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
12.02.2014.
u 08:00

Francuski je predsjednik s Obamom jučer posjetio Charlottesville, da vidi Montecitto u Virginiji, dom najvećeg frankofila revolucionarne Amerike

Predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama jučer su u Bijeloj kući bili domaćini francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, za kojeg je priređena državna večera – posljednji put takva je večera priređena predsjedniku Jacquesu Chiracu 1996. godine.

Washington time šalje snažnu poruku da su odnosi s Francuskom važni, a glavne teme razgovora su Sirija, iranski nuklearni program, Ukrajina, terorističke prijetnje u Sahelu te Libija.

Poželjni ženik

Hollande je u posjet Obami došao bez partnerice Valerie Trierweiler pa američki novinari više izvještavaju o njegovoj aferi s glumicom Julie Gayet, ceremoniji državne večere na kojoj će biti “američka hrana s francuskim šarmom” i povrće iz vrta Michelle Obame nego o državničkim porukama. Bijela kuća nije otkrivala najdelikatnije diplomatske detalje ni protokol državničke večere unatoč upornim novinarskim pitanjima o tome tko će sjediti pokraj Baracka Obame na mjestu predviđenom za francusku prvu damu.

Odgođene su sve najavljene aktivnosti za francusku prvu damu pa Hollandea u Washingtonu novinari nazivaju i “poželjnim ženikom među predsjednicima”.

Raspravljalo se čak i o tome hoće li francuski predsjednik zamoliti Michelle Obamu za prvi ples na državničkoj večeri i hoće li Obama biti ljubomoran na “francuski šarm” ženama sklonog Parižanina.

Francuski je predsjednik s Obamom jučer posjetio Charlottesville, da vidi Montecitto u Virginiji, dom najvećeg frankofila revolucionarne Amerike, trećeg predsjednika Thomasa Jeffersona, koji je bio i američki veleposlanik u Parizu.U Jeffersonovoj radnoj sobi dvojica predsjednika divila su se izboru knjiga na stolu autora Deklaracije o nezavisnosti, a Hollande je zapazio da je jedna od knjiga na francuskom. Oduševio se vidjevši da se na imanju uzgajaju biljke koje se koriste u “francuskoj kuhinji”.Poslije je Hollande večerao u društvu šefice MMF-a Francuskinje Christine Lagarde i predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima, a glavna su teme bile stabilnost eurozone i gospodarska kriza.

O tome i svjetskim kriznim žarištima Hollande je razgovarao s potpredsjednikom Bidenom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a s poslovnom elitom sastao se u Gospodarskoj komori.Barack Obama ne zaboravlja Hollandeovu podršku u pripremi zračnih napada na Siriju nakon što je Bashar al-Assad koristio kemijsko oružje nad civilima te u nedavnim pregovorima s Iranom o nuklearnom oružju, slanju vojnika u Mali, intervenciji u Srednjoafričkoj Republici i slanju aviona na Gadafijeve lojalne vojnike. Iza zavjese kurtoaznih protokolarnih susreta Hollande je zaista vidio sve osobe koje se trenutačno u Washingtonu treba susresti, a održani su i teški razgovori s poslovnim ljudima koji Parizu zamjeraju visoke poreze, čak do 75 posto, što pogađa i američke kompanije u Francuskoj.

Neprijatelj investitora

Upozorili su Hollandea da Francuska nije prijateljski naklonjena stranim investicijama.”Saveznici smo bili u vrijeme Jeffersona i La Fayettea, to smo i danas, prijatelji smo bili u njihovo vrijeme, to ćemo biti zauvijek”, poručio je Hollande vjerujući da će i malo Obamine slave i državnički posjet Sjedinjenim Državama podići njegovu slabu podršku u Francuskoj.

>> U ljubiću francuskog predsjednika muža zamjenjuje ljubavnik, a ženu priležnica

Komentara 2

GO
golo
18:29 12.02.2014.

kako se ljudi smiju, kao da nemaju beskucnika, gladnih, bez krova, bez posla, bez zdrastvenog osiguranja, ........................

Avatar EU afrodita
EU afrodita
15:46 12.02.2014.

čujemo da je u nekim američkim gossip časopisima objavljeno da i Obama ima ljubavnicu ...a to je Beyonce...da nije možda sam Obama lansirao tu vijest, kako ne bi zaostajao za Hollandeom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije