Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Obama je ljubomoran na pariškog šarmera?

Francuski je predsjednik s Obamom jučer posjetio Charlottesville, da vidi Montecitto u Virginiji, dom najvećeg frankofila revolucionarne Amerike
12. veljače 2014. u 08:00 2 komentara 522 prikaza
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Predsjednik Barack Obama i prva dama Michelle Obama jučer su u Bijeloj kući bili domaćini francuskom predsjedniku Françoisu Hollandeu, za kojeg je priređena državna večera – posljednji put takva je večera priređena predsjedniku Jacquesu Chiracu 1996. godine.

Washington time šalje snažnu poruku da su odnosi s Francuskom važni, a glavne teme razgovora su Sirija, iranski nuklearni program, Ukrajina, terorističke prijetnje u Sahelu te Libija.

Poželjni ženik

Hollande je u posjet Obami došao bez partnerice Valerie Trierweiler pa američki novinari više izvještavaju o njegovoj aferi s glumicom Julie Gayet, ceremoniji državne večere na kojoj će biti “američka hrana s francuskim šarmom” i povrće iz vrta Michelle Obame nego o državničkim porukama. Bijela kuća nije otkrivala najdelikatnije diplomatske detalje ni protokol državničke večere unatoč upornim novinarskim pitanjima o tome tko će sjediti pokraj Baracka Obame na mjestu predviđenom za francusku prvu damu.

Odgođene su sve najavljene aktivnosti za francusku prvu damu pa Hollandea u Washingtonu novinari nazivaju i “poželjnim ženikom među predsjednicima”.

Raspravljalo se čak i o tome hoće li francuski predsjednik zamoliti Michelle Obamu za prvi ples na državničkoj večeri i hoće li Obama biti ljubomoran na “francuski šarm” ženama sklonog Parižanina.

Francuski je predsjednik s Obamom jučer posjetio Charlottesville, da vidi Montecitto u Virginiji, dom najvećeg frankofila revolucionarne Amerike, trećeg predsjednika Thomasa Jeffersona, koji je bio i američki veleposlanik u Parizu.U Jeffersonovoj radnoj sobi dvojica predsjednika divila su se izboru knjiga na stolu autora Deklaracije o nezavisnosti, a Hollande je zapazio da je jedna od knjiga na francuskom. Oduševio se vidjevši da se na imanju uzgajaju biljke koje se koriste u “francuskoj kuhinji”.Poslije je Hollande večerao u društvu šefice MMF-a Francuskinje Christine Lagarde i predsjednika Svjetske banke Jim Yong Kima, a glavna su teme bile stabilnost eurozone i gospodarska kriza.

Valerie Trierweiler Francois Hollande Gorki rat riječima Hollandeova bivša o prijevari: Bilo je kao da sam pala s nebodera Hollande gotovo je Nakon afere s glumicom, Hollande potvrdio razlaz od prve dame papa Srdačan razgovor Hollande u posjetu papi Franji bez prve dame

O tome i svjetskim kriznim žarištima Hollande je razgovarao s potpredsjednikom Bidenom i državnim tajnikom Johnom Kerryjem, a s poslovnom elitom sastao se u Gospodarskoj komori.Barack Obama ne zaboravlja Hollandeovu podršku u pripremi zračnih napada na Siriju nakon što je Bashar al-Assad koristio kemijsko oružje nad civilima te u nedavnim pregovorima s Iranom o nuklearnom oružju, slanju vojnika u Mali, intervenciji u Srednjoafričkoj Republici i slanju aviona na Gadafijeve lojalne vojnike. Iza zavjese kurtoaznih protokolarnih susreta Hollande je zaista vidio sve osobe koje se trenutačno u Washingtonu treba susresti, a održani su i teški razgovori s poslovnim ljudima koji Parizu zamjeraju visoke poreze, čak do 75 posto, što pogađa i američke kompanije u Francuskoj.

Neprijatelj investitora

Upozorili su Hollandea da Francuska nije prijateljski naklonjena stranim investicijama.”Saveznici smo bili u vrijeme Jeffersona i La Fayettea, to smo i danas, prijatelji smo bili u njihovo vrijeme, to ćemo biti zauvijek”, poručio je Hollande vjerujući da će i malo Obamine slave i državnički posjet Sjedinjenim Državama podići njegovu slabu podršku u Francuskoj.

>> U ljubiću francuskog predsjednika muža zamjenjuje ljubavnik, a ženu priležnica

Što je istina, a što mit?
Treba li nam baš 8 sati sna, 8 čaša vode ili 10.000 koraka dnevno? Evo što kažu stručnjaci
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • golo:

    kako se ljudi smiju, kao da nemaju beskucnika, gladnih, bez krova, bez posla, bez zdrastvenog osiguranja, ........................

  • Avatar EU afrodita
    EU afrodita:

    čujemo da je u nekim američkim gossip časopisima objavljeno da i Obama ima ljubavnicu ...a to je Beyonce...da nije možda sam Obama lansirao tu vijest, kako ne bi zaostajao za Hollandeom