Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bild i Kathimerini tvrde:

Obama i Tsipras u paktu protiv Merkel i Schäublea

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.09.2015.
u 07:00

Bild dugo piše o toj suradnji, a sad i grčki list donosi izvještaj grčkog veleposlanika u SAD-u o dogovorima s Amerikancima

Američki predsjednik Barack Obama u dogovoru s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom nastoji Grčku izvući iz utjecaja Njemačke i iznad svega suzbiti utjecaj njemačke kancelarke Angele Merkel i ministra financija Wolfganga Schäublea. O povezivanju američkih i grčkih vlasti kako bi se suzbio njemački utjecaj izvještavao je prije njemački Bild, a sad prenose potvrdu tih teza, jer je grčki list Kathimerini objavio tajni izvještaj grčkog veleposlanika u SAD-u Christosa Panagopoulosa. Cilj pakta Obame i Tsiprasa je stvoriti široku frontu protiv kancelarke i njezina ministra financija. No, Schäuble je još u travnju Washingtonu bio jasan: ako je Grčka toliko važna Americi, neka SAD svojim novcem sudjeluje u spašavanju Grčke, umjesto što stalno traži više novca od Europe i posebno od Grčke. Još tada je bilo znakova bliske suradnje, bivši ministar financija Yanis Varoufakis u travnju se sastao s Obamom kao i američkim kolegom Jackom Lewom, koji ga je uvjeravao da će SAD učiniti sve da Grčka ostane u eurozoni.

Obama se redovito čuo s Tsiprasom, Lew s Varoufakisom, dvojicu vodećih Grka savjetovali su vrhunski američki investicijski bankari i ekonomisti. Obama je za opstanak Grčke u eurozoni rekao da je to pitanje nacionalnog interesa SAD-a, a dogovarao se i s francuskim predsjednikom Hollandeom, ističe Bild. Grčki veleposlanik izvještavao je o redovitim sastancima s američkim ministrom financija, koji mu je govorio o napetoj atmosferi kad su Schäuble i Lew razgovarali o Grčkoj. Amerikanci su Grcima savjetovali da izbjegnu izravnu konfrontaciju s Berlinom. Atena je namjeravala stvoriti protuberlinsku koaliciju, sa zemljama kao što su Britanija, Francuska, Italija, Austrija, kako bi izbjegla izlazak iz eurozone.

>> Putin i Obama razgovarali više od sat i pol

>> Tsipras: Sutra počinje kraj teških vremena

>> Drug Tsipras uvjerio Grke da on drži ključ za krizu u EU

Komentara 2

FI
fixnixx
10:38 30.09.2015.

Prvo emigranti kojima je "netko" kodirao Njemačku kao obećanu zemlju, onda Volkswagen afera koja drma njemačkim gospodarstvom. Što je slijedeće u orkestraciji obavještajnih službi u svrhu destabilizacije prejake Njemačke. A već je svima jasno da Grčka kao članica Schengena propušta emigrante kako bi napakostila Njemačkoj. Izgleda da se počinje razotkrivati tko stoji iza svega.

ZH
zlatko.harapin53
17:17 30.09.2015.

Predsjednik Obama i njegova administracija, osim preuzimanja plaćanja grčkoga duga, najbolje mogu pomoći Europi svojim operativnim uključivanjem u rješavanje izbjegličke krize, koja je izravna posljedica neuspjele misije američke administracije na Bliskom istoku i državama sjeverne Afrike tijekom proteklih trinaest godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije