Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

O slučaju Facebook

12.12.2008.
u 20:13

• Kad smo kod Facebooka, mislite li sada, s određenim odmakom, da je policija pogriješila?
– Pogriješila je samo u onom dijelu za koji smo se i ispričali. To je zagrebački slučaj gdje je došlo do pogrešne kvalifikacije bića prekršaja. Zato što je lijepio plakate u noći, policija je mladića prijavila za uznemiravanje javnosti, što smatramo da nije dobro kvalificirano i u tom dijelu se policija ispričala. Ni za što drugo. Bitno je istaknuti da su mediji nakon press konferencije tu ispriku prezentirali pogrešno i rekli da se odnosi na sva tri slučaja. Ne postoje tri slučaja, već samo jedan, i to ovaj u Zagrebu. U dubrovačkom je policija postupila kako treba, ali, na žalost, tu je problem nepreciznost u legislativi.

• Kada ste doznali da je policija zbog grupe na Facebooku pretražila stan predsjednika Foruma mladih SDP-a Nikše Klečaka?
– To se događalo u petak, a ja sam doznao u subotu dopodne, a i premijer je također saznao dan poslije.

• Je li, prema vašem osobnom mišljenju, policija uopće trebala išta poduzimati prema Klečaku jer se navodno na njegovoj grupi na Facebooku pojavila fotomontaža premijera u nacističkoj odori?
– Naravno da o tome imam svoje osobno mišljenje, ali sam ministar unutarnjih poslova i s obziorm na tu poziciju, mogu samo reći da policija mora postupati po zakonu. Znate kakav tretman imaju fašistička, nacistička i obilježja totalitarnih sustava. No, kasnije smo čuli različita tumačenja, da je to satira ili nešto drugo. Je li nešto satira ipak ovisi o procjeni svakog pojedinca. Nekome čiji su članovi obitelji stradali u nacističkom logoru, kada vidi kukasti križ, to sigurno nije satira i to su neprihvatljiva objašnjenja. Policija je doista postupila onako kako je trebala.

• Po tom kriteriju policija bi, zbog sadržaja objavljenih na internetu, mogla dnevno raditi po pedeset pretraga.
– Zalagat ćemo se za donošenja zakona koji će biti precizniji, dati jasniji okvir i olakšati nam postupanje.

• Bilo je više slučajeva da je policija asistirala lokalnim političkim moćnicima jer su se našli uvrijeđeni nekim komentarima na internetu. Je li to posao policije?
– Ako je netko uvrijeđen i oklevetan, država ga treba zaštititi. No, doista smo u sivoj zoni kada je riječ o internetu. Imam i osobno iskustvo u vezi s time. Dva blogera o meni također pišu i izmišljaju, što ću vjerojatno rješavati na sudu.

• Jeste li član HDZ-a?
– Sada nisam, ali sam jedan od osnivača HDZ-a iz 1989. godine.

• Barakaš?
– Pogrešan podatak. Bio sam pred hotelom Panorama u lipnju 1989. godine kada se osnivao HDZ. Skup je bio zabranjen i policija je raščistila taj prostor. Htio sam se učlaniti u stranku, ali kada sam ponovno došao u Panoramu, tamo više nikog nije bilo i bio sam jako razočaran. No, učlanio sam se nakon mjesec dana na Novoj vesi, kada su se preselili tamo. Tako da sam predbarakaš.

• Zašto ste se pridružili HDZ-u, a ne Savki i Tripalu? Je li vas netko uveo u HDZ?
– Nije me nitko uveo. Ja sam 1982. godine, dok sam bio student, kao kleronacionalist ostao bez putovnice. Osim toga, moj obiteljski background je takav da je ljubav prema domovini temeljni dio integriteta, ili ako hoćete na prvome mjestu. To je tako od pamtivijeka u mojoj obitelji.

• Je li vas se ispravno percipira kao konzervativnog i desnog političara?
– Ne. Zašto bih bio konzervativan? Na žalost, kod nas se domoljublje i afirmativan odnos prema tradicionalnim vrijednostima svog naroda smatra desničarenjem, a to je potpuno pogrešno, iskrivljeno, pa ako hoćete i nakaradno. Za sebe mislim da sam liberalan u nekim segmentima, ali vezan uz tradiciju i svoje korijene. Jer ono što mene čini, što čini moj narod, nije započelo tek sa mnom. Mislim da svaki normalan čovjek voli svoj narod i njegove vrijednosti. To je normalno za Engleze, za Talijane, Francuze, ne vidim zašto ne bi i za nas Hrvate. Nisam desničar, ako već trebam reći, već smatram da politički prije spadam u centar.

• Hoćete li, kao ministar policije s liberalnom političkom crtom, možda izmijeniti pravilnik koji ne dopušta da se u policiji zaposle HIV pozitivne osobe te ljudi koji su poružnjeni ožiljkom ili tetovažom?
– Nije primjereno, po meni, da policajac ima tetovažu na vidljivom mjestu. No, sadašnji pravilnik tako uređuje ove pojedinosti. A o zapošljavanju HIV pozitivnih osoba, ja kao ministar ne bih arbitrirao, jer je zapošljavanje u MUP-u stvar posebnih kriterija.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije