Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nestabilna vlada'

Strani mediji o neizvjesnim izborima: MOST bi morao biti prevaga u formiranju nove vlade

kolaž
Foto: Pixsell
08.11.2015.
u 20:16

Ako se rezultat izlaznih anketa potvrdi večeras i u prvim privremenim službenim rezultatima, to bio moglo značiti da će novu hrvatsku vladu biti vrlo teško sastaviti, odnosno da bi pregovori o tome mogli potrajati čak do kraja godine i da će ta vlada biti "nestabilna", ocjena je izvjestiteljice POP-TV-a iz Zagreba.

Najvažnije svjetske agencije javile su u nedjelju odmah po zatvaranju birališta u Hrvatskoj i po objavama izlaznih anketa o vrlo izjednačenim rezultatima Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste na parlamentarnim izborima.  

Francuska agencija France presse, britanski Reuters, njemačka dpa i austrijska APA, kao i regionalni mediji, javljaju o izjednačenim rezultatima, te o tome kako bi upravo MOST morao biti odlučujuća prevaga u formiranju nove vlade. 

 AFP je ranije najavio vrlo tijesnu utrku, kao i britanski BBC i APA, dok je Reuters predvidio laganu prevagu konzervativaca.

France presse je naglasio da se ljevica nada odnijeti pobjedu na krilima dobrog upravljanja migracijskom krizom – s jedne strane empatijom prema izbjeglicama ali i čvrstoćom prema susjednim zemaljama. Zbog toga je, kaže agencija, dio birača "zaboravio" da dugo nisu uspjeli pokrenuti gospodarstvo. S druge strane Domoljubna koalicija osuđivala je gospodarske rezultate dosadašnje vlade i vodila kampanju na temelju "domoljubnih vrijednosti".

Konzervativci, kaže Reuters, optužuju vladu premijera Zorana Milanovića da je bio premekan i neučinkovit u rješavanju migracijske krize. BBC podsjeća kako je čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko tražio vojsku i ogradu kako bi se smanjio broj dolazaka izbjeglica.

Slovenski elektronički mediji popratili su u nedjelju navečer objavu izlaznih anketa o rezultatima izbora za Hrvatski sabor kao svoju udarnu vijest, uz tvrdnju kako su se pokazale točnima prognoze da će to biti najneizvjesniji parlamentarni izbori u Hrvatskoj koji su do sada  ikad održani.

Premijeru Zoranu Milanoviću  se "očito isplatila agresivnija retorika" u kojoj je preuzeo "nacionalističku agendu" HDZ-a, pa i retorika s nekim susjednim zemljama poput Mađarske i Srbije, navodi u prvom komentaru Slovenska televizija.

Slovenska POP-televizija također iznosi ocjenu da će rezultat izbora biti "vrlo tijesan" i da je konačan ishod "nemoguće najaviti".

Ako se rezultat izlaznih anketa potvrdi večeras i u prvim privremenim službenim rezultatima, to bio moglo značiti da će novu hrvatsku vladu biti vrlo teško sastaviti, odnosno da bi pregovori o tome mogli potrajati čak do kraja godine i da će ta vlada biti "nestabilna", ocjena je izvjestiteljice POP-TV-a iz Zagreba.

Ljubljansko "Delo" rezultate izlazne ankete uzima kao potvrdu prijašnjih analiza po kojima će se između koalicija koje su formirale ljevica i desnica voditi "mrtva utrka" s potpuno neizvjesnim  konačnim ishodom.

 

Komentara 15

L0
luena 01
20:29 08.11.2015.

Bez Mosta ce biti tesko sastaviti vladu ...Ipak vjerujem da ce Most prije podrzati SDP nego HDZ...Zasto, zato sto HDZ ne namjerava stediti nego nas jos vise zaduzivati da bi Karamarko ispunio svoja obecanja, a Mosta za to da se stedi i provedu reforme ...?!

L0
luena 01
20:42 08.11.2015.

Zar vi iz domoljubne stvarno mislite da ce Most sa HDZ-eom u koaliciju..?Pa nije Pegomet izasao iz domoljubne i usao u Most da bi sad sa vama isao u koaliciju....

L0
luena 01
21:04 08.11.2015.

Ovi iz domnoljubne su vodili tak prljavu kampanju protiv Boze Petrov-a i sad bi oni u koaliciju sa Mostom?! Samo da im je doci na vlast.... &:-)) Obraz?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije