Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kina – sad

O cybersigurnosti Kina ne želi niti čuti

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
22.09.2015.
u 07:45

Predsjednik Xi Jinping dolazi u posjet Baracku Obami. Obama i Xi razgovarat će i o kriznim točkama u regiji, ponajprije u Sj. Koreji, koja je najavila da će lansirati satelit

Kineski predsjednik Xi Jinping, prvi put otkako je stupio na tu dužnosti, dolazi u službeni posjet Washingtonu. Iako gotovo nitko ne očekuje neke velike promjene u odnosima dviju zemalja, postoji niz otvorenih pitanja o kojima će dvojica lidera razgovarati.

Barack Obama zasigurno će otvoriti pitanje cybersigurnosti zato jer postoji otvorena sumnja da kineska vlada izravno sponzorira krađu iz američkih baza podataka, i to ponajprije kako bi od tih podataka profitiralo kinesko gospodarstvo. Iako Kina odbija službeno razgovarati o ovoj temi, Obama će je sigurno otvoriti.

Na dnevnom redu zasigurno će se naći i klimatska promjene, osobito u svjetlu činjenice da su upravo te dvije zemlje najveći globalni zagađivači. Upravo je ovo područje na kojem bi moglo doći do vrlo ozbiljne suradnje. U studenom prošle godine Obama i Xi zajednički su objavili da će intenzivno raditi na smanjenju emisije stakleničkih plinova, što je otvorilo mogućnost da na klimatskom summitu u Parizu dođe do konkretnog dogovora o ovoj temi.

Uz već klasičnu temu poštovanja ljudskih prava u Kini, koju SAD uvijek otvara u ovakvim prilikama, Obama i Xi razgovarat će i o nekim kriznim točkama u regiji, ponajprije u Sjevernoj Koreji, koja je najavila da bi 10. listopada ponovno mogla lansirati satelit. Peking se zbog ovakvih poteza sve više okreće protiv Pyongyanga, s kojim ima čvrste veze već više desetljeća. No ipak, od SAD-a očekuje da ponovno otvori politički dijaloga sa Sj. Korejom, dok SAD od Kine traži da ekonomskim pritiscima prisili režim u Pyongyangu da promijeni ponašanje.

>> Brodovi kineske mornarice prvi put primijećeni u Beringovu moru

Komentara 4

Avatar superhik74
superhik74
14:43 22.09.2015.

Kojeg li obraza, svi znaju da NSA prisluskuje I krade informacije u cijelome svijetu ne samo Kini, I onda treba stvarno imati obraz od dzona od cipele za optuziti druge za "cyber" kriminal. Najveci kriminalac optuzuje onog manjeg od njega. Ovo je stvarno za umrijeti od smijeha.

UN
unbekant
09:27 22.09.2015.

pa kina ima vise cybera,nego amerika stanovnika,tu nema nista sporno,i to je tesko kontrolisati...............

OP
opančar
22:43 22.09.2015.

možeš im obama stavit soli na rep, predsjednik si masonske tvorevine, plus engleska i izrael, al kinezima, indijcima i rusima ama baš ne možete ništa, a nadam se da će i Evropa uskoro doći pameti i otpilit vas do kraja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije