Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIJETNJA CIVILIMA

NYT: SAD će Ukrajini poslati kazetno streljivo koje je zabranjeno u više od 120 zemalja

FILE PHOTO: Ukrainian servicemen prepare to fire a 2S22 Bohdana self-propelled howitzer towards Russian troops at a position near the city of Bakhmut
Foto: Stringer/REUTERS
1/3
06.07.2023.
u 17:31

Američka vojska vjeruje da bi kazetno streljivo bilo korisno za Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga, rekao je u lipnju visoki dužnosnik Pentagona

Sjedinjene Države objavit će, kako se očekuje, da će opskrbiti Ukrajinu kazetnim streljivom za njezinu borbu protiv ruske invazije, izvijestio je u četvrtak list New York Times. Novine su citirale neidentificiranog visokog dužnosnika administracije predsjednika Joea Bidena, ne navodeći detalje. Odluka bi mogla biti objavljena već u četvrtak.

Američka vojska vjeruje da bi kazetno streljivo bilo korisno za Ukrajinu u odbijanju ruskih snaga, rekao je u lipnju visoki dužnosnik Pentagona, ali ono još nije odobreno Kijevu zbog ograničenja Kongresa i zabrinutosti među saveznicima. Kazetno streljivo, zabranjeno u više od 120 zemalja, ispušta mnogo manjih bombi koje mogu neselektivno ubiti na velikom području, prijeteći civilima.

I ruske i ukrajinske snage koristile su kazetno streljivo koje je ubilo ukrajinske civile, navodi Human Rights Watch u izvješću objavljenom u četvrtak, pozivajući obje zemlje da ih prestanu koristiti i apelirajući na SAD da ih ne isporučuju. Ukrajina se također zalaže za nove zapadne borbene zrakoplove, uključujući F-16, dok provodi protuofenzivu.

POVEZANI ČLANCI:

"F-16 ili bilo koja druga oprema koja nam je potrebna dat će nam priliku da se krećemo brže, da spasimo više života, da zadržimo položaje dulje vrijeme", rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u intervjuu za ABC News emitiranom u četvrtak. Članice NATO-a Danska i Nizozemska prednjače u naporima međunarodne koalicije da obučava pilote i pomoćno osoblje, održava zrakoplove i isporuči F-16 Ukrajini.

>> VIDEO Strašni prizori pristižu iz Lavova nakon ruskog napada: Raste broj mrtvih, ljudi su zatrpani

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Heisenberg
Heisenberg
18:39 06.07.2023.

Badava SAD-u svi napori, novac, oružje, pudlica EU, izgubit će ovaj rat od Rusije, to je i njima postalo jasno.

DU
Deleted user
18:34 06.07.2023.

Pošaljite Ukrajini nuklearne bombe tako da se u prah pretvori i Rusija i Ukrajina, ali nekako sam siguran da bi Putin i Zelenski preživjeli i sav novac koji smo slali bi nekako nestao…

DU
Deleted user
19:19 06.07.2023.

Rusija će na ovo odgovorit istom mjerom,još jače.Počet će korisit bijeli fosfor,aerosolne bombe.Termit smjesu. Rusi imaju puno veća skladišta kazetnog oružja.Za odmazdu gađat će Lavov i Kijev. Zapad pokazuje očaj i dvostruka mjerila.Uspotavljaju svaki dan jedan novi presedan u međunarodnom pravo.Bilo civilnom bili vojnom. Gdje su granice? Zašto Rusi sutra ne bi koristili kemijsko oružje? Koliko su milijuna tona "Agent Orange " Amerikanci bacili u Vijetnamu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije