Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUČNJAKINJA S EKONOMSKOG INSTITUTA
Povratak na članak

'Porez na nekretnine je nužan, samo ne postoji politička volja'

Digitalne platforme koje nude smještaj u stambenim nekretninama uz mali ili nikakav investicijski trošak vlasnika dovele su do kulminacije pretvaranja nekretnina u robu koja ostvaruje profit tamo gdje se taj profit u prošlosti nije mogao ni zamisliti

Komentari 134

Avatar Gerbil, the farming Troll
Gerbil, the farming Troll
07:15 01.10.2022.

„Stručnjakinja“ s ekonomskog fakulteta je nakon složenih analiza zaključila da treba podići porez. Pod hitno joj dodijeliti Nobelovu nagradu!

VL
SA
sasoon
07:47 01.10.2022.

Gospođa treba malo više obrazovanja u realnom životu. Ako nekretnina ostvaruje profit, onda oporezujte profit, a ne nekretninu samo zato što postoji. Gospođa neka izračuna koliko je već poreza plaćeno na tu nekretninu, od procesa izgradnje i poreza na sve materijale i firme koje su gradile, do poreza na plaću onoga koji je nekretninu kupio.

VL
JA
Jaleee
07:21 01.10.2022.

Lijepo, Tko štedi kazni ga Tko je rasipnik nagradi ga- na socijalu

VL
AF
afer
07:29 01.10.2022.

Evo nove prilike da se jeftino rasproda didovina. A što ćemo onda ostaviti unucima??? Ili su to obitelji Roditelj A , roditelj B i kučni ljubimac? Rex ili Micika???

VL
RA
razvaljujem
07:09 01.10.2022.

Ako to prodje , onda slijedi porez na nuzne nekretnine, a ako ne mozes da platis , letis na ulicu.

VL
GA
Gajger
08:32 01.10.2022.

Nužno je da se tebe i ostale "stručnjake" skine s grbače poreznih obveznika

VL
SL
Slavonac12345
08:28 01.10.2022.

Moj otac i majka cjijeli život rintali kao konji da steknu nekretninu..nisu išli na zimovanja,ljetovanja,kakvi restorani ili provodi a sve da steknu i priskrbe svojoj djeci da djeci bude lakše...sad je prošlo xy godina i roditelji preminuli te djeca naslijedila imanje i sad udri poreze...Zatrite vrijedne ljude neka svi budu podstanari neka nitko nema kučeta ni mačeta samo socijalni stanovi...gospođini roditelji zasigurno živjeli u dodjeljenom stanu 40-50g i ona ga otkupila ali zato redovno godišnji odmori iz bajke ...Ekonomija novog svjetskog poretka...ipak se sa sirotinjom lakše barata

VL
Avatar Žabac
Žabac
09:28 01.10.2022.

Porez na nekretnine je POREZ NA ŽIVOT i to nikada, baš nikada nesmijemo dopustiti. Platili ste porez za svaku ciglu i sve kada ste gradili kuću ili ste platili porez na sve što ste kupili kao nekretninu i svaki drugii porez je KAMATARENJE. To vodi do onoga što CLAUS SCHWAB želi-NEĆETE IMATI NIŠTA I BITI ĆETE SRETNI a do toga će doći jer ljudi neće moći plačati porez svake godine na imovinu i malo po malo će i mdržava oduzimati sve što imaju, pa večina ljudi, barem 80% danas živi NA DUG iz mjeseca u mjesec a kamoli da imaju viška novca kojim bi platili dodatan porez a na kraju krajeva ZAŠTO BI, ŠTO MI IMAMO OD TOGA???

VL
TH
Thufir
08:50 01.10.2022.

Jedino kad kreneš na šekret, poreznik ne ispruži svoju ruku.

VL
DO
domagoj1492
10:13 01.10.2022.

Gospođa cuclator proračuna druka na to da se poveća proračun. Tako da ona i njena bratija mogu još bolje cuclati besplatnu lovu iz proračuna. Uhljebi, uhljebi , tko vas ne zna , skupo bi vas platio…

VL
Avatar Zbregov
Zbregov
08:22 01.10.2022.

još jedan element tihe eksproprijacije...

VL
VI
vidum
08:57 01.10.2022.

Znam jednu obitelj koja je prodala zemlju na selu i započela gradnju velike kuće u gradu, računajući da će im taj novac biti dovoljan. Dok se kuća gradila, novac je gutala inflacija. Gradnja je počela prije više od 50 godina, a kuća, u kojoj ima viška stambenog prostora, još nije dovršena i pravo je ruglo. Goli zidovi bez žbuke izvanka i iznutra.Znam mnoge koji su dobili društvene stanove, koji su im jedina nekretnina. Zarađuju izuzetno dobro, a novac troše na lutanja po svijetu, kupovanja umjetničkih slika zbog kojih ih se oslobađa poreza, na žderanja i lokanja. Oni prvi bi trebali plaćati porez na onu svoju ruinu, a ovi drugi, čija jedna slika vrijedi više od one kuće, ne trebaju jer imaju samo jednu nekretninu, primjerenu njihovim potrebama.Pošteno! To je slika svijeta u kojem živimo.

VL
Avatar MK3
MK3
09:49 01.10.2022.

Porez na nekretnine je sve drugo samo ne nužan... Nužno je smanjenje postoječih poreza i davanja i prije svega reforme k financiski efikasnijoj državi a tu se tvrdi suprotno od toga...

VL
LI
LikaDika
11:58 01.10.2022.

Koliko vidim mi nismo daleko od dana kada ce u HR biti oporezovano kolicina zraka kojeg udisemo.Sve oporezovati sto se vidi ocima pa cak i ono ostalo.Pitam se da li oni koji zagovaraju ovakve ideje razmisljaju o tome koliko "prostora" za zivot dajete onima koji nece moci placati sve te poreze,prireze i ostale harace. Netko je cijeli svoj zivot radio i ulagao u nekretninu i sada to treba oporezovati.Jadno.

VL
Avatar AP (autokratski premijer)
AP (autokratski premijer)
07:47 01.10.2022.

Najgore što porez netko mora platiti. Ako ne plate oni što imaju plaćat će oni što nemaju. Vlasnici nekretnina sigurno neće pobjeći u Irsku bez obzira plaćali ili ne plaćali porez. Samo onaj tko ga uvede mora biti spreman izgubiti izbore. A Plenkijev HDZ ne želi izgubiti izbore.

VL
FE
fefellerunt
12:33 01.10.2022.

Kad bi se uveo porez na drugu i više nekretnina bila bi revolucija , a kamoli da se uvede na jednu nekretninu. Zašto se ne uvodi porez na vlasnike 2 i više nekretnina? zato jer sastavljači i "izglasači" zakona posjeudiju nekoliko nekretnina, a neće oni valjda davati državi novac kada ulažu toliko energije i znanja da iz te države izvuku novac za sebe.

VL
DU
Deleted user
11:53 01.10.2022.

To je neko akademsko trla... lan - bez uvida u strahovitu političku cijenu koju bi platila garnitura na vlasti koja bi se na to odlučila jer hrv. pučanstvu su nekretnine vezane "špagicom za srce" i teško bi to bilo onda shvatljivo da smo svi, koji imamo nekretnine, postali de iure podstanari države. Uostalom, hrv. pravni sustav je vrlo nalik slovenskom - pa je tamo sve pripremljeno i % i z.k. i --- sve onda palo na Ustavnom sudu SLO g. 2014. Uz vrlo podlu fintu da je prvo ponuđena procjena nekretnina ispod stvarne (tržišne) vrijednosti da se ne bi porezni obveznici bunili, ali onda je poduplana porezna % na nekretnine. Uglavnom, ova uvijek isto "tintu proli", te ekonom. učinci ovi, oni, itd. itd. - u zbilji bi taj porez donosio u proračun par % uz nevjerojatan revolt stanovništva, dakle piši kući propalo... Osim njenog produciranja s tim uvijek identičnim tezama!

VL
DU
Deleted user
12:02 01.10.2022.

Svaki porez je uvod u diktaturu i opterećenja slobodnog gospodarstva porez uvode države da opravdaju nerad lojalnih politici

VL
Avatar fidelio
fidelio
08:02 01.10.2022.

Poreza treba biti na nekretnine koje nisu jedini stan, a da nisu u najmu. Banke drže hrpu nekretnina u šapicama, ali ih ne puštaju u najam i umjetno povišuju cijenu najma, a time i nekretnina. Ostali normalni vlasnici koji ili žive ili rentaju ne bi takav porez osjetili. Eventualno bi pala cijena najma, ali to je pozitivno za društvo u konačnici.

VL
DU
Deleted user
10:29 01.10.2022.

Porez na vlasništvo.....krasno.....

VL
« 1 2 3 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.