Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IAEA IZDALA UPOZORENJE

Nuklearna elektrana Zaporižje napadnuta dronovima, Moskva i Kijev prebacuju odgovornost

FILE PHOTO: View of Zaporizhzhia Nuclear Power Plant from the bank of Kakhovka Reservoir in Nikopol
Foto: ALINA SMUTKO/REUTERS
1/4
15.04.2024.
u 17:22

Ruske vlasti optužile su ukrajinsku vojsku da je provela seriju napada na postrojenje koristeći kamikaza dronove, a ukrajinske vlasti porekle su organizaciju ovog napada i optužile Rusiju da ugrožava nuklearnu elektranu i ljude koji žive u njenoj okolici

Nuklearna elektrana Zaporižje oštećena je u napadu dronovima u nedjelju, potvrdila je agencija Ujedinjenih naroda. Ruske i ukrajinske vlasti niječu odgovornost za napad na elektranu koja se nalazi u okupiranom području. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je prijavila napad, navodi da šteta nije ugrozila sigurnost postrojenja.

Rafael Grossi iz IAEA-e izvijestio je o tri pogotka u zgradu u kojoj se nalazi glavni reaktor. "Ovo je jasan prekršaj temeljnih principa zaštite najveće europske nuklearne elektrane. Ovakvi nemarni napadi koji značajno povisuju rizik od velike nuklearne nesreće moraju odmah prestati" napisao je na X-u.

Ruske vlasti optužile su ukrajinsku vojsku da je provela seriju napada na postrojenje koristeći kamikaza dronove, a ukrajinske vlasti porekle su organizaciju ovog napada i optužile Rusiju da ugrožava nuklearnu elektranu i ljude koji žive u njenoj okolici, piše CNN.

"Incidenti u Zaporižju oblik su ruske nuklearne ucjene usmjerene na Ukrajinu ali i internacionalnu zajednicu" izjavila je ukrajinska vladina agencija. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, osudio je ukrajinsko poricanje sudjelovanja i kazao kako je napad dronovima "vrlo opasna praksa koja ima vrlo loše, negativne posljedice".

U napadu je poginula jedna osoba, oštećen je jedan kamion koji je dostavljao hranu, a zabilježen je i pogodak u teretnu luku. "Granatiranje nuklearne elektrane Zaporižje i njene infrastrukture je neprihvatljivo. Nijedna nuklearna elektrana na svijetu nije dizajnirana da izdrži punu paljbu oružanih snaga" stoji u izjavi IAEA-e.

VIDEO Šestero mrtvih u ruskom napadu na Harkiv

Komentara 2

SE
Serengeti
18:23 15.04.2024.

Čim Rusi napreduju na bojištu Ukrajinci napadnu nuklearnu elektranu ili ruski neonacisti napadnu rusku regiju Belgorod. Odmah će svi novinari tražiti izjavu Zelenskog koji će ponoviti da su svi Rusi nacisti i zamoliti za još oružja. Scenarij znan unaprijed. Valjda se u medijima više treba pisati o Ukrajini nego o 13 000 mrtve DJECE u Izraelu.

RA
radijatori
12:42 16.04.2024.

U ovoj nedoumici tko bombardira nuklearnu elektranu u ruskom posjedu, zašto ne pitamo Plenkovića i Grlić Radmana? Oni kao državnici moraju imati prave informacije. Želim ih čuti, da to reknu na televiziji, na novinarski upit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije