Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nuklearke blizu Hrvatske stare su i do pola stoljeća

krško
PIXSELL
24.11.2009.
u 20:01

Velike su razlike u načinu građenja nuklearnih elektrana. Dok su Amerikanci gradili relativno sigurne reaktore PWR, Rusi su s druge strane masovno podizali reaktore RBMK oko kojih nema ni zaštitnih zgrada.

Curenje radijacije u američkoj nuklearnoj elektrani Three Mile Island u subotu neugodno je podsjetilo svijet na havariju koja se u toj nuklearki dogodila prije trideset godina. U ožujku 1978. godine dogodilo se topljenje jezgre reaktora u toj tada samo devet godina staroj nuklearki smještenoj nadomak Harrisburga u Pennsylvaniji. Iako službeni podaci govore da u ovom incidentu nije bilo poginulih, broj oboljelih od karcinoma na području kojim je prošao radioaktivni oblak porastao je deset puta, na životinjama i biljkama zabilježena su oštećenja kromosoma, a povećana je i smrtnost novorođenčadi.

Reaktori oko Hrvatske
Osam godina poslije, u ukrajinskom Černobilju eksplodirao je jedan od reaktora nuklearne elektrane. U toj katastrofi na mjestu je poginulo 56 radnika, a još oko 4000 osoba umrlo je od posljedica zračenja. Danas je grad Pripjat, koji se nalazi u neposrednoj blizini nekadašnje elektrane, napušten, grad duhova, a pretpostavlja se da će zbog radijacije ispuštene u incidentu od karcinoma oboljeti najmanje 100 tisuća ljudi. U posljednjih pedesetak godina u svijetu se dogodilo deset većih i brojne manje havarije u nuklearnim elektranama, a i danas se na području jugoistočne Europe, u relativnoj blizini Hrvatske, nalazi 28 aktivnih reaktora koji su velikom većinom sagrađeni šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

– Velike su razlike u načinu građenja nuklearnih elektrana. Dok su Amerikanci gradili relativno sigurne reaktore PWR, Rusi su s druge strane masovno podizali reaktore RBMK oko kojih nema ni zaštitnih zgrada. Ove elektrane koncipirane su i za proizvodnju električne energije i za proizvodnju plutonija potrebna za atomske bombe – kaže Zdravko Karakaš, fizičar koji je sudjelovao i u gradnji NE Krško u Sloveniji.

Sigurnosni standardi
Ipak, kako kaže, ne treba se previše brinuti jer su nuklearke obaju tipova građene po visokim sigurnosnim standardima. O tome govori i njihova cijena, jer iako su sami reaktori jednostavniji od klasičnih termoelektrana, zbog sigurnosnih sustava cijena je nuklearne elektrane i nekoliko milijardi dolara.

– U Finskoj je postojala nuklearka RBMK kojoj su Amerikanci dogradili sigurnosne sustave, a vjerujem da su slični zahvati provedeni i na ostalim reaktorima u jugoistočnoj Europi – kaže Karakaš.

Ključne riječi

Komentara 9

UK
Ugo Kajvez
00:14 25.11.2009.

Ni jedna nuklearnka nije sigurna, sigurna je samo lova koju neklearni lobi dodijeluje političarima ...

JO
josko
21:36 24.11.2009.

Gosp. Zdravko Cesar - ili napisite ispriku uz ispravak dramaticno krivog pisanja, ili se jednostavno sramite sramotonog i krivog pisanja. Topljenje jezgre se NIJE desilo (1979 nezgoda Three Mile Island Nuclear Reactor). Desilo se samo razlijevanje ozracene (radioaktivno) operativne vode u nuklearki. To je ogromna razlika - i bilo bi posteno da takav ispravak napisete i objavite! Da je tada doslo do topljenje jezgre (kako pisete) u americkim \"sigurnijim\" nuklearkama - vise posve sugurno ne bi bilo nukleraki u svijetu. Joj, kako papir u Hrvatskoj svasta trpi! Da ste to napisali ovdje u Americi - ravno na sud i bankrotirali bi do slijedeca 3 koljena! Sramota, da cete tako lako proci!

MM
Mladen Miletić
21:01 24.11.2009.

Ne da smo gladni polugladni sda nas još plašiti treba sa Ruskim lošim nuklearkama ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije