Naslovnica Vijesti Crna kronika

Nudili lažne kredite iz fondova EU i zaradili 420 tisuća kuna

Za realizaciju plana koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite
03. kolovoza 2012. u 07:03 2 komentara 5 prikaza
euro novac
Foto: Antonio Bronic/Pixsell

USKOK je podnio optužnicu protiv petero hrvatskih državljana koji su nudili lažne europske kredite i tako pribavili najmanje 420.000 kuna, priopćio je USKOK na svojim internetskim stranicama.

Prvookrivljenika se tereti da je od svibnja 2011. do kraja siječnja 2012. godine u Zagrebu i Zadru okupio i u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike u cilju realizacije plana po kojemu su se, na temelju krivotvorenih isprava i dokumentacije, pravnim i fizičkim osobama predstavljali kao osobe koje im mogu ishoditi bespovratne kredite iz fondova EU namijenjenih revitalizaciji malih poduzeća i obrta.

Za ostvarenje cilja koristili su jedno trgovačko društvo, odnosno agenciju za koju su zainteresiranima govorili da je ovlaštena za posredovanje prema Ministarstvu financija koje odobrava takve kredite te da su toj agenciji tijekom rješavanja predmeta do dobivanja kredita obvezni podmiriti samo tekuće troškove kao što su pristojbe, ovjera dokumenata, izrada elaborata i drugo, dok će troškove usluge agencije podmiriti po dovršetku posla, odnosno dobivanju kredita, navodi se u priopćenju USKOK-a.

Po nalogu prvookrivljenika petookrivljenica je na području Zadra pronalazila zainteresirane vlasnike trgovačkih društava i obrta te ih je, nakon što im je neistinito predočila mogućnost brze realizacije bespovratnih kredita posredstvom agencije, upućivala prvookrivljeniku koji im je potom predočavao način na koji će se dobiti krediti te im je pri tome ostale pripadnike grupe lažno predstavljao kao osobe nadležne za odobrenje kredita, izradu projektne dokumentacije, revizorske poslove i rad agencije.

Zatim je prvookrivljenik od zainteresiranih osoba za dobivanje kredita učestalo tražio raznu dokumentaciju o poslovanju njihovih društava, a potom je na ime nastalih troškova od njih tražio uplatu određenih iznosa na njegov račun te račune drugookrivljenika i trećeokrivljenika. Na taj su način okrivljenici pribavili nepripadnu materijalnu korist od najmanje 420.000 kuna.

Elipso

  • Avatar lady_chantal
    lady_chantal:

    sličan modus operandi je imala i prevarantica Ljiljana Čunović iz Osijeka, uzimala bi 6000kn za elaborat a kredit nikad nije realizirala.

  • a_morte_i_rossi:

    hahahaahaaaaa jos da mi neko radi elaborat za podizanje kredita... pa to bi bilo sramotno...nisam valjda nepismen...mogu i sam to srediti...... a za tu ekipu hmmmmm neznam dali su bili u mogucnosti sami srediti elaborat radi kvalifikacije ili radi aljkavosti ... prikaži još!sti ko zna.... i tu su pali....