Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
deložacija?

'Nude nam ulicu i pučku kuhinju! Nama koji smo radili i bili pošteni'

deložacija (1)
Foto: Filip Brala/PIXSELL
1/4
06.11.2012.
u 13:14

Tragedija deveteročlane zadarske obitelji Vukić počela je sredinom devedesetih kad su Višnja i suprug Miro ostali bez posla

– Nitko nam nije ništa ponudio niti nas pitao što će biti s nama nakon 8. studenoga. Nude nam ulicu i pučku kuhinju! Nama koji smo radili i pošteno zarađivali, a zbog privatizacije ostali bez posla. Molili smo otplatu duga u ratama, ali odbili su nas. A moglo nam se pomoći, samo da je postojalo malo dobre volje. Nitko nije imao sluha i nitko nije mislio da će se ovo ipak dogoditi – rekla je Višnja Vukić u mirnom prosvjedu koji je njezina obitelj, uz potporu udruge Živi zid, danas održala ispred zgrade Porezne uprave u Zadru.

Tragedija deveteročlane zadarske obitelji Vukić počela je sredinom devedesetih kad su Višnja i suprug Miro ostali bez posla. Miro je 1996. otvorio automehaničarsku radnju, ali posao nije išao dobro pa je radionica nekoliko puta zatvarana, a neplaćeni računi samo su se gomilali. Kći Tina Karađole u međuvremenu je podigla hipotekarni kredit za uređenje potkrovlja koji je uredno vraćala.

Početni dug od 72.000 kuna Poreznoj upravi s kamatama narastao je na 300.000 kuna, a kako Vukići nisu imali novca za pokrivanje duga, Porezna je 200 godina staru obiteljsku kuću na dražbi prodala Blažu Sotlaru iz Buja, ali od prodaje nije dobila ništa jer je najprije banka naplatila svoju hipoteku. Dug obitelji Vukić i dalje je rastao, a kad je ljetos objavljen popis poreznih dužnika, bili su 92. u Zadarskoj županiji s dugom od gotovo pola milijuna kuna. Na novom popisu dužnika koji je objavljen potkraj listopada, Vukića više nije bilo.

Prva deložacija trebala je biti u ožujku, ali novi vlasnik kuće nije se pojavio pa je odgođena. U međuvremenu, kako kaže Tina Karađole, Sotlar im je ponudio da otkupe kuću za 90.000 eura, ali obitelj nema novca, a nisu ni kreditno sposobni. Nova deložacija najavljena je za četvrtak, 8. studenoga, u 11 sati, ali kako je najavila Višnja Vukić, ona preko praga svoga doma ne misli izaći.

Komentara 34

TR
tramontana
14:05 06.11.2012.

Dragi moji, uskoro će vam se pridružiti nepregledna masa ljudi bez krova nad glavom, gladnih i bosih. Kako ste birali tako ćete i "uživati" ukoliko nešto brzo ne promjenite!

OG
Oger
14:10 06.11.2012.

06.11.2012. u 14:05h tramontana je napisao/la: Birali su HDZ i kapitalizam. Sad to i imaju.

RT
rty24
19:00 06.11.2012.

Jbga zao mi je... Ali kapitalizam je neminovan i okrutan. Da bi postojao jedan bogatas stotine njih mora zavrsiti na ulici. Uh kako se sad cini dalekim onaj Diznilend Komunizam stare Yu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije