Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zadovoljni osviještenošću gostiju

NP Krka 'odavno' premašio milijun posjetitelja: Priroda i ljepota krajolika glavni motivi dolazaka

Brojni turisiti u posjeti Nacionalnom parku Krka
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
13.10.2022.
u 11:15

U NP Krka ističu za Večernji list da je većina posjetitelja Parka ekološki visoko osviještena i da pripadaju tradicionalnoj obiteljskoj populaciji koja jednokratno dolazi u posjet NP „Krka“.

Nacionalni park „Krka“ u 2021. posjetilo je 733.824 posjetitelja, a od 1.1. do 11.10.2022. zabilježili smo 1.016.887 posjetitelja!
Obzirom na visoku posjećenost Parka možemo reći da smo izuzetno zadovoljni osviještenošću posjetitelja. Provedena anketna istraživanja među posjetiteljima NP 'Krka' svjedoče da su priroda i ljepota krajolika, odmor i opuštanje te bogatstvo flore i faune glavni motivi njihova dolaska - ističu to iz NP Krka još jednog zaštićenog područja u Hrvatskoj u kojem srećom s obzirom na broj posjetitelja je neznatan broj onih neodgovornih koji devastiraju najljepše sto Hrvatska ima.

Podsjetimo, nedavno je u javnost izašao pokušaj da se uz svjetski poznate Tulove grede ponovno aktivira kamenolom, a potom je Večernji list izvijestio o devastacijama u NP Paklenica i PP Velebit, bespravnim graditeljima, odlagačima ilegalnog otpada, potom i suludih motorista koji po stazama voze crossere i ugrožavaju ljude i životinje. U NP Krka ističu za Večernji list da je većina posjetitelja Parka ekološki visoko osviještena i da pripadaju tradicionalnoj obiteljskoj populaciji koja jednokratno dolazi u posjet NP „Krka“.

- Ankete pokazuju da je 70 % posjetitelja Parka visokoobrazovano, što potvrđuje razvijenu svijest o potrebi zaštite prirode. Također, zabilježena je i velika promjena u trendu posjećivanja Nacionalnog parka „Krka“ jer se od destinacije koju se usput posjećivalo u vrijeme turističke sezone pretvorio u unaprijed planirano, poželjno odredište. Rastući je broj posjetitelja s izgrađenom kritičkom ekološkom sviješću koji zahtijevaju odgovornost prema nasljeđu u destinacijama koje posjećuju. Shodno navedenom, možemo potvrditi da se posjetitelji s poštovanjem odnose prema prirodnim i kulturnopovijesnim vrijednostima NP „Krka“, ne ostavljaju svoj trag u zaštićenom prostoru, ne silaze s pješačkih staza, ne beru cvijeće niti uznemiravaju životinje, a otpad primjereno odlažu.  Nacionalni park „Krka“ izuzetno je vrijedno zaštićeno područje koje se prostire na 109 četvornih kilometara na području četiri gradova i tri općine, različite gustoće naseljenosti i stupnja razvoja gospodarskih djelatnosti što znatno utječe i na navike lokalnih stanovnika. Pravilnik o zaštiti i očuvanju Nacionalnog parka „Krka“ snažno je usmjeren na očuvanje resursa i bogatstvo bioraznolikosti, bilo da se to odnosi na regulaciju broja posjetitelja, odlaganje otpada, lovstvo i ribolov, sječu šuma ili korištenje javnog vodnog dobra. U Parku postoje brojni ekosustavi o kojima skrbi cijeli tim stručnjaka a čuvari prirode njihova su izravna podrška na terenu. U službi čuvara prirode u Parku radi dvadeset i jedan zaposlenik a podršku im pruža i sustav videonadzora kao i noćna služba koja budno prati i javlja sve promjene - ističu iz NP Krka, a jedna od osnovnih zadaća Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ je edukativan pristup prema zainteresiranoj javnosti i posjetiteljima.

Edukacija je najvažnija investicija u zeleniju i zdraviju budućnost. Upravo stoga, JU „NP Krka“ redovito osvještava dionike o mogućnostima korištenja prostora NP „Krka“ kao i o nedopuštenim radnjama kako bi bioraznolikost u Parku bila očuvana a prirodne i kulturnopovijesne vrijednosti zaštićene.

- Ipak, usprkos svim našim naporima dogode se situacije koje zahtijevaju postupanje čuvara prirode. Prekršaj koji je redovit je nelegalno odlaganje otpada u prirodu pa je postupanja čuvara prirode na tu temu u 2021. zabilježeno pet, a jedno u 2022. Vjerujemo kako su građani sve svjesniji da otpadu nije mjesto u prirodi te da će trud uložen u razvrstavanje i primjereno zbrinjavanje otpada donijeti višestruku dobrobit svakom živom biću. U lokalnoj zajednici na širem području NP „Krka“ djeluju različite skupine pojedinaca, poljoprivrednika, ribiča, lovaca i drugih kojima Park predstavlja centar interesa. Stoga svake godine imamo postupanja vezana uz krivolov; protekle dvije godine zabilježeno je ukupno trinaest postupanja vezanih uz nezakonit lov te ukupno osam uz nezakonit ribolov. Od ostalih prekršaja u NP „Krka“ 2021. evidentirano je oštećenje informativnih tabli, posjet Parku bez kupljenje ulaznice, sječa borovih stabala, tri postupka zbog manje štete nanesene kulturnopovijesnim spomenicima te dva postupka protiv nelegalne gradnje. Jedan postupak bespravne gradnje zabilježen je i u 2022., a u istoj godini zabilježena su dva manja požara, fizičko nasrtanje na zaposlenika Parka te pet postupaka nedopuštenog kampiranja. Ovim putem još jednom pozivamo lokalno stanovništvo i posjetitelje da savjesnim ponašanjem budu primjer kako se štiti priroda i brine o čistoći okoliša.

Uslijed stupanja na snagu Pravilnika o zaštiti i očuvanju NP „Krka“ došlo je, između ostalog, i do ograničenja kupanja na Skradinskom buku. 2021. godine, što iz neznanja što zbog neprihvaćanja novih pravila, posjetitelji su uhvaćeni u nedopuštenom kupanju na lokalitetu Skradinski buk. Te godine zabilježeno je dvanaest postupanja čuvara prirode u smislu upozorenja i naplate novčane kazne, dok je isti prekršaj ove godine zabilježen tek tri puta što dokazuje da je shvaćanje važnosti zaštite prirode duboko prisutno među posjetiteljima Parka. Budući da je vrsta posjećivanja koja trenutno prevladava u nacionalnim parkovima neizbježna posljedica današnjeg načina života, potrebno je sustavno raditi na očuvanju njihova ekološkog sustava i izvornih vrijednosti, na čemu se i temelji koncept održivog razvoja ovog područja - istakla je Katia Župan, CSOJ Rukovoditeljica Odsjeka za odnose s javnošću u NP Krka.

Komentara 1

VI
vidum
12:10 13.10.2022.

Zna li se tko je bio milijunti posjetitelj?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije