Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani su jasni

Novska ide na referendum protiv Bandićeve kompostane

Foto: Danijel Prerad
23.05.2019.
u 12:24

I aktualni gradonačelnik Novske Marin Piletić (HDZ) isticao je kako će konačnu odluku o kompostani donijeti građani Novske, ali je sredinom travnja ipak potpisao sporazum s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom o izgradnji postrojenja u Poduzetničkoj zoni Novska

Novsku prema svemu sudeći čeka referendum protiv izgradnje kompostane koju u tom gradu zajedno žele izgraditi Novska i Zagreb. Naime, organizatori prikupljanja potpisa za referendum protiv kompostane objavili su kako su prikupili oko 2290 potpisa, što je 70 više od potrebnih 20 posto potpisa birača.

- Uspjeli smo unatoč opstrukcijama jer nam nisu davali dozvole za štandove na javnoj površini. Strašili su i ljude kako ne bi potpisali, no uspjeli smo skupiti dovoljno potpisa. Sada čekamo referendum. Znamo da će pokušati sigurno opstruirati i ovu volju naroda, no svaki ptopis je autentičan i neće biti nijednog razloga da se referendum ne održi – rekao je bivši gradonačelnik Novske Vlado Klasan, čija je Demokratska lokalna stranka bila i inicijator skupljanja potpisa za lokalni referendum.

I aktualni gradonačelnik Novske Marin Piletić (HDZ) isticao je kako će konačnu odluku o kompostani donijeti građani Novske, ali je sredinom travnja ipak potpisao sporazum s Gradom Zagrebom i Zagrebačkim centrom za gospodarenje otpadom o izgradnji postrojenja u Poduzetničkoj zoni Novska, gdje će se obrađivati biootpad iz Zagreba.

Novska se, naime, samoinicijativno javila Gradu Zagrebu za gradnju kompostane, nakon što je propao javni poziv Zagreba nakon odustajanja gradnje kompostane u Brezovici pokraj Zagreba. Iako je javni poziv bio raspisan za jedinice lokalne samouprave u krugu od 30 kilometara, nijedna se takva nije javila već je gradonačelnik Novske samoinicijativno naknadno dostavio ponudu Novske da Zagreb kod njih odlaže i obrađuje svoj biootpad

Nakon što se pojavila ta informacija, građani Novske odmah su potpisivali peticiju, skupili 1632 potpisa protivnika tom nauma, predali je gradskoj upravi, no unatoč tome Sporazum o gradnji je potpisan. 

Gradonačelnik Marin Piletić ponavlja kako nije odustao od referenduma, kojeg je najavio i prije prikupljanja potpisa.

- I prije sam rekao da sam za referendum i kod toga ostajem, a potpisani sporazum to ne mijenja. Sporazum znači prethodne studije koje bi trebale izraditi i studiju izvodljivosti koja treba pokazati  opravdanost investicije. Ako ona ne bude dobra, to je moglo značiti da od projekta možemo odustati i bez referenduma – rekao je gradonačelnik Piletić.

No, sada će referendum, ukoliko se potvrdi autentičnost potrebnog broja potpisa, morati biti i prije ikakvih studija i to u roku od 90 dana. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije