Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novotny: Porez na štednju od 12 posto je premlak, trebao bi biti između 20-25 posto'

Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza
02. siječnja 2015. u 09:45 28 komentara 1618 prikaza
Damir Novotny
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Očekujemo rast potrošnje što bi trebalo potaknuti rast BDP-a i dizanje konkurentnosti u regiji. Sve plaće će dosad biti nešto manje oporezovane te 150.000 mirovina. Iako je zakon na snagu stupio jučer, povećanje će se osjetiti već ovaj mjesec.Najveći porast osjetit će oni saa 7-8 tisuća neto plaće – rekao je zamjenik ministra financija Igor Rađenović u emisiji Hrvatskog radija U mreži prvog.

Ekonomski analitičar Damir Novotny je komentirao da je puno onih koji su na minimalcu ili ne rade.

- Ekonomska snaga te mjere je stoga vrlo upitna. Ekonomski pokazatelji pokazuju da ekonomski rast pokreću jedino investicije, to se dogodilo 70-ih i 2000-tih. Bez toga nećemo stvoriti rast niti nova radna mjesta. Jedan od velikih ekonomskih mitova je da je rad u Hrvatskoj preskup – to nije točno. Porezi su ujednačeni, osim neoporezivog dijela koji je u drugim zemljama znatno viši.Kod nas su problemi strukturni, ne može se cijena rada smatrati razlogom ne rasta gospodarstava - rekao je Novotny.

Lokalna samouprava se digla na noge jer je promjenom zakona ostala bez oko 1,8 miljardi kuna, najavljuju podizanje prireza. 

- Sabor donosi zakone i on važe što je dobro, a što ne. Decentralizacija je očito jako potrebna, no pad ukupnog broja zaposlenih, a povećanje broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi i rast njihovih plaća, govori da se ondje ne vodi pažnjom dobrog gospodara. U ovakvim vremenima moramo se svi odreći nepotrebnog troška. Ova promjena koja se kreće oko dvije milijarde, ona će se preliti u džepove građana Zagreba, Rijeke, Splita i svih manjih mjesta - rekao je Rađenović i doda da se u praksi ne bi smjelo dogoditi da poslodavci zakinu radnike pa sebi ostave iznos za koji bi radnicima trebala porasti plaća.

- Mislim da to nije moguće. Pozivamo ih da se obrate sindikatima, ne vjerujemo da će poslodavci to učiniti jer je ovu mjeru pozdravio i HUP -  rekao je Rađenović.

Od 1. siječnja se oporezuje i zarada od štednje – porez kamata na štednju, 12 posto.

- Konkuretni smo na zemlje u okruženju i u Europi, 12 posto na prosječne iznose od 100.000 eura koje imaju hrvaski građani, znači dvije- tri tisuće kuna poreza. To je poticaj da se taj novac uloži i da se nekog zaposli – kaže Rađenović.

Damir Novotny kaže da je zakon dobar, ali da ga je trebalo doraditi.

- Sve razvijene zemlje imaju poreze na štednju od 20 do 25 posto. Nema razloga da tako ne bude i u Hrvatskoj, ova mjera je premlaka. Investitori moraju ulagati svoj novac, a ne ga držati u štednji, s druge strane, trebalo je osloboditi štediše sa do 50.000 eura štednje. Oni nisu investitori - kaže Novotny.

>> Mrsić: Nijedan radnik neće moći početi raditi, a da nema prijavljeno mirovinsko osiguranje

Božićna zabava
SAVRŠEN BOŽIĆNI PARTY ZAČINJEN KREATIVNIM JELIMA
Božićna zabava za pamćenje ili noćna mora? Organizacija božićnog partija ne mora predstavljati dodatni stres
 • gremo10:

  ovaj nowotny puše u rog sa SDP/HNS-om, najbolje da su odmah uveli porez na štednju od 110% tako da svake godine zagrabe i malo glavnice! fuj!

 • santos008:

  I ovaj Novotny je strucnjak ko i moja pokojna nepismena baba

 • Avatar kiselica
  kiselica:

  Kaj je taj Novotny J. K. Rowling, pa moras vjerovati u bajke.