Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novo spomen obilježje Domovinskog rata u središtu Vukovara - autentični rep minobacačke granate

Penava kaže i kako ovo spomen obilježje ima svoj turistički karakter ali i da je prvenstveno riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da „nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti“.
24. studenoga 2020. u 14:02 2 komentara 548 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/4

U središtu Vukovara, kao dio pješačke šetnice, izrađeno je novo spomen obilježje Domovinskog rata koje je danas službeno predstavio gradonačelnik Vukovara Ivan Penava,

Epidemija koronavirusa Božinović: Stožer će pripremiti novi set mjera, bit će strože. Vrijedit će do Božića

- Ovaj eksponat je izložen u vidu spomen obilježja u centru grada kako bi na nenametljiv način, u formi muzejske vitrine, prikazao granatu zaostalu iz Domovinskog rata. Cilj ovoga spomen obilježja je kod promatrača izazvati reakciju na više razina, što će se postići korištenjem različitih arhitektonskih elemenata, rekao je Penava predstavljajući eksponat koji je nazvan „Granata“.

Dodao je kako „Granata“ zapravo predstavlja stilizirani pad granate, a prikazan je autentični rep minobacačke granate od 82 mm iskopan s lokacije u gradskoj četvrti Olajnica. Radi se zapravo o jednome od rijetkih ostataka Domovinskog rata koji je preostao u Vukovaru s obzirom da je većina svih javnih površina sanirana.

1 / 4

Penava kaže i kako ovo spomen obilježje ima svoj turistički karakter, ali i da je prvenstveno riječ o povijesno-edukativnoj svrsi budući da „nijemo svjedoči o jednome vremenu za koji se nadamo da se više nikada neće ponoviti“.

- Ono što smo htjeli ostaviti kao trajnu uspomenu i o čemu ova granata zapravo svjedoči prikazano je kroz najbrutalnije brojke koje su prikazane na tekstu. Zbog različitih kalibara ovakvog naoružanja Vukovar je bio sravnjen sa zemljom. Po količini razaranja u prostoru i količini građevinskog otpadnog materijala preostalog nakon razaranja, Vukovar spada u najrazorenije gradove u svjetskoj povijesti. Nažalost, upravo su ovakvi projektili posijali najviše smrti i oduzeli najviše života u Vukovaru te je 70-80% civilnih žrtava stradalo od krhotina minobacačkih granata, rekao je Penava.

GLOBALNA PANDEMIJA Korona u Švicarskoj izmiče kontroli, a vlasti ne uvode nikakve mjere. WHO: 'Ne možemo vjerovati'

Inače, autentična granata postavljena je u dnu ostakljenog polja zajedno s pratećim tekstom dok je samo polje izvedeno kao udubljenje u šetnici kvadratnog tlocrta, a preko njega je prevučeno staklo. U dio polja postavljena je metalna ploča perforirana tekstom ispod koje se ugrađuje rasvjeta te je također cjelokupna instalacija popraćena rasvjetom.

WhatsApp
STVORILI PANIKU
Bijesni korisnici prelaze na druge servise: WhatsApp odgodio najavljene promjene
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade