Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLIČNO NOVAVAXU

Novo cjepivo koje će uvesti Hrvatska: Sanofijevo cjepivo još je na provjeri

Razvoj Sanofi cjepiva
Reuters/Pixsell
29.09.2021.
u 07:28

Kakva je učinkovitost Sanofijeva cjepiva, vidjet ćemo kada se provedu klinička istraživanja, kaže Trobonjača

Hrvatska je odlučila uvesti 336.000 doza cjepiva Vidprevtyn koje razvija proizvođač Sanofi Pasteur. Tako je prije oko dva tjedna objavio prof. Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te član nacionalnog Stožera civilne zaštite. Ovo cjepivo još nije prošlo sva klinička testiranja, a pri Europskoj agenciji za lijekove pokrenuto je sredinom srpnja postupno ocjenjivanje kao što je bi slučaj i s ostalim cjepivima protiv COVID-19.

Kako se može naći na stranicama HALMED-a, riječ je o proteinskom cjepivu koje sadrži laboratorijski uzgojene verzije proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2. Cjepivo također sadrži “adjuvans”, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na cjepivo.

– Riječ je o subunit cjepivo, odnosno cjepivu koje nosi dio virusa, u ovom slučaju njegov S-protein, kojim se imunizira čovjek. Ono inducira snažnu proizvodnju antitijela protiv S-proteina, dok takva cjepiva obično slabije djeluju na staničnu, odnosno T-limfocitnu imunost – rekao nam je imunolog Zlatko Trobonjača te objasnio kako očekuje da će ovo Sanofijevo cjepivo inducirati jaku humoralnu imunost, dakle proizvodnju protutijela, a slabije T-limfocitnu imunost.

>> VIDEO Ako još imate dvojbi oko cijepljenja, HZJZ otvara savjetovalište za sva vaša pitanja

– Drugim riječima, kao i kod Pfizerova i Modernina cjepiva, imat ćemo visoku proizvodnju antitijela, a ta visoka koncentracija antitijela onda štiti od virusa, odnosno dovodi do sterilizirajuće imunosti koja neutralizira viruse pa virus nema ni priliku doći do naših stanica jer ga antitijela oblijepe te ga spriječe da se poveže na našu stanicu i tako onemoguće infekciju – istaknuo je Trobonjača uz napomenu da se obično ovakva proteinska cjepiva daju s adjuvantima.

– To su pojačivači imunosti jer se ona ne bi dobro razvila da njih nema. U drugim cjepivima koja se danas koriste tih pojačivača nema. Kakva je učinkovitost, vidjet ćemo kada se provedu klinička istraživanja koja će pokazati u kojem postotku štiti od infekcije i koliko od asimptomatske zaraze u usporedbi s drugim cjepivima – rekao nam je imunolog Trobonjača.

Jedno cjepivo slične tehnologije već poznajemo, riječ je o cjepivu Nuvaxovid-5808 američkog proizvođača Novavax koje je također u procesu postupnog odobrenja. Sanofi je jučer objavio i da odustaje od razvoja svojeg cjepiva zasnovanog na tehnologiji mRNK jer su BioNTech/Pfizer i Moderna dominantni u toj tehnologiji. Cjepiva Comirnaty koje su razvili Pfizer i BioNTech do sada je u svijetu distribuirano oko milijardu i pol doza, čime je ovaj savez postao najvećim proizvođačem cjepiva protiv COVID-19 na Zapadu. I zbog toga se Sanofi koncentrirao na razvoj proteinskog cjepiva.

Razvoj događaja je interesantan jer je Sanofi radi razvoja svojeg mRNK cjepiva kupio tvrtku Translate Bio te su klinička ispitivanja u fazi I. i II. pokazala obećavajuće rezultate, što je objavljeno uoči objave obustave razvoja mRNK cjepiva za COVID-19. No, ti su rezultati ohrabrenje i za razvoj cjepiva protiv gripe te drugih bolesti temeljenog na istoj tehnologiji.

– Bi li bilo odgovorno da se bogati znanstveni resursi koje je stvorilo mRNK cjepivo iskoriste samo da bi se napravilo još jedno cjepivo za COVID-19? Svakako ne – rekao je Thomas Triomphe, čelnik Sanofija, velike francuske tvrtke koja je bila na udaru nekih francuskih političara zbog zaostajanja u razvoju cjepiva protiv bolesti COVID-19.

Komentara 60

IL
ilustrator
09:12 29.09.2021.

sasvim je legitimno vrištat protiv cjepiva jer je neispitano. no velika većina takvih bi još žešće vrištala kad bi se cjepivo pokazalo "čudotvornim" te bi tada bilo vrlo teško nabavljivo, zašto ga mi nemamo!

Avatar javorko
javorko
09:39 29.09.2021.

Bravo znanosti ljudski rod i napredak pobjedili su i kugu koleru i velike boginje pobjediti ce i coronu a zaostali antivakseri u nazad u pravpovjest zivio napredak!!

GE
geler203
10:12 29.09.2021.

"Još je na provjeri" kao i sva druga. Zašto se javno ne izjavi kako su cjepiva eksperimentalna i prilikom cijepljenja ne potpisuje se izjava o pristanku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije