Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novinarima dodijeljene 'Velebitske degenije'

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete
23. travnja 2018. u 14:43 3 komentara 195 prikaza
Podjela nagrada Velebitska degenija

U Novinarskom domu svečano je dodijeljena Velebitska degenija, nagrada za najbolji novinarski rad s područja zaštite okoliša i prirode u pisanom, internetskom i televizijskom novinarstvu te novinskoj fotografiji u 2017. godini.

Predsjednik HND-a Saša Leković Nakon presude Leković: HND osuđuje prijetnje novinarima zbog izvještavanja o samoubojstvu generala Praljka

U kategoriji radova objavljenih u tisku i na internetu dobitnica je Vedrana Simičević, novinarka Novog lista za tekst „Krijumčari prijete podzemnoj bioraznolikosti Balkana“, koji je objavljen u časopisu Science. S obzirom na velik broj kvalitetnih televizijskih priloga u toj su kategoriji dodijeljene dvije ravnopravne nagrade. Dobitnik nagrade za seriju od tri tematski povezana priloga novinar je RTL-a Goran Latković koji je pratio slučaj nesavjesnog i nelegalnog odlaganja potencijalno opasnog otpada iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda.

Drugu nagradu zajednički su dobili autori priloga emitiranih u emisiji Hrvatske radiotelevizije Eko Zona. Urednik emisije Mladen Iličković autor je reportaža o divljem odlagalištu građevinskog otpada na otoku Silbi i o problemu apartmanizacije i ispuštanja otpadnih voda u Nacionalnom Parku Plitvička Jezera te posebno zapažene reportaže Njemački pročistači otpadnih voda. Novinarka Snježana Babić također je autorica triju prijavljenih radova, među kojima se izdvaja reportaža o mogućnostima recikliranja građevinskog otpada. Ocjenjivački sud najboljom je ocijenio naslovnu fotografiju reportaže„ Priča o istarskim divovima – doktor za tisućljetna stabla“, autora Mladena Stubljara. Fotoreportaža je objavljena u časopisu Maslina.

Nagrada za najbolje radove emitirane u radijskom programu ove godine nije dodijeljena.

Uzvanicima na jubilarnoj 20. dodjeli nagrade, obratili su se Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, Petar Sprčić, član Uprave Hrvatske elektroprivrede d.d., i Silva Celebrini, predsjednica Zbora novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i predsjednica Ocjenjivačkog odbora nagrade Velebitska degenija. Petar Sprčić, član Uprave HEP-a d.d., čestitajući svim dobitnicima poručio je kako je svima u interesu da Hrvatska razumno, ali odlučno krene u izgradnju niskougljične energetike i drugih sektora odgovornih za emisije stakleničkih plinova, zbog čega HEP i prije donošenja niskougljične strategije provodi projekte koji će se uklopiti i biti oslonac te strategije.

Nagrada „Velebitska degenija“ sastoji se od novčanog iznosa u visini od 10.000 kuna i plakete.

Prva nagrada Velebitska degenija dodijeljena je 1999. godine i od tada se kontinuirano dodjeljuje već 20. godinu za tri područja (TV, tisak i internet), a prije dvije godine uvedena je i nagrada u kategoriji najbolje novinske fotografije. Godišnju nagradu za najbolje novinarske radove u zaštiti okoliša „Velebitska degenija“, pokrenuli su 1998. godine Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva i tvrtka APO, koju je prije dvije godine naslijedila druga članica HEP grupe - HEP Opskrba.

New York Times Novinarske nagrade Pulitzeri za velike novinske redakcije Robot Automatizirano novinarstvo Roboti već pišu vijesti, ali neće moći uređivati novine Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava DZNAP Povećane naknade koje press clipping agencije plaćaju za korištenje novinarskih autorskih djela
Sigurnost na hrvatskim cestama
OSIGURANJE
Sigurnost na hrvatskim cestama

A1 izdvaja za Vas

  • robertbruckner:

    Novinare sigurno treba stit a ako napise laz ili ako sudac oslobodi onog kojeg je novinar proglasio krivim onda ga objesit.

  • robertbruckner:

    Ovo je bilo bre zbrisano a da nisam uspio niti procitat, hihihihihi

  • bluesbob:

    Za najvećeg degena je oštra konkurencija...