Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reakcija

Novinari osudili dijeljenje otkaza na HTV-u putem novina

'26.06.2006., Zagreb - Urednica i TV voditeljica na HTV-u Sanja Mikleusevic - Pavic.  Photo: Boris Scitar/PIXSELL'
'Boris Scitar/PIXSELL'
18.05.2012.
u 17:00

Procedura smjenjivanja novinara propisana je statutom, pravilnikom i etičkim kodeksom HRT-a. Ona ne predviđa smjenjivanje urednika putem novina, upozoravaju izvršni odbori HND-a i Sindikata novinara HTV-a

Izvršni odbori ogranka HND-a i Sindikata novinara HTV-a oštro su osudili potez Joze Barišića koji je u petak u Novom listu najavio smjenu urednica Hrvatske uživo Maje Sever i Ivanke Knežević.

Barišić je u članku naslovljenom ''Ana Tomašković mijenja Maju Sever - za stalno?'' izjavio: Ne znam čemu sugestivna pitanja o protjerivanju i izbacivanju. Nitko nikoga nikamo ne tjera i ne izbacuje. Za sve koji znaju raditi u našoj kući ima posla. Vrsni novinari, dobri reporteri uvijek su na cijeni. Nijedna urednička funkcija nije doživotna, a odluke o rasporedu ljudi donosi urednik programa.

Takve riječi nedopustive su, smatraju izvršni odbori ogranka HND-a i Sindikata novinara HTV-a koji ujedno upozoravaju da je procedura smjenjivanja novinara propisana statutom, pravilnikom i etičkim kodeksom HRT-a. Ona ne predviđa smjenjivanje urednika dok su na bolovanju, bez ijednog argumenta i to putem novina. Stoga smatraju kako je nedopustivo da same urednice Sever i Knežević tu odluku nadređenih saznaju putem novinskog članka, a ne unutar kuće.

– Nadamo se da će prestati praksa smjena i opomena pred otkaz za koje zaposlenici saznaju iz medija, zadnjih mjeseci tako omiljena metoda "obraćanja" nadređenih namijenjena pojedincima – stoji na kraju priopćenja koje zajednički potpisuju Sanja Mikleušević Pavić i Krešimir Zubčić.

Komentara 8

DU
Deleted user
22:12 18.05.2012.

mislim kako hrt treba privatizirati jer nisu mogući novinari koji su i državni činovnici i ne može biti objektivno pisanje nekoga tko je na državnoj plaći. potreban nam je što veći pluralizam medija pa će se i kvaliteta povećati. inače puna podrška novinarima u zaštiti novinarske profesije od divljanja šefova.

OB
-obrisani-
23:04 18.05.2012.

He, he, Barišić je ušao u legendu kada je lektoricu upitao piše li se Irak ili Iran.

IM
immortella
18:55 18.05.2012.

svim novinarima treba dati otkaz i poslati ih na biro za zapošljavanje, a sa biroa uzeti nekorumpirane ljude, koji su završili fakultete i zaposliti ih kao novinare, pa se onda neće događati da hrvatski najprodavaniji dnevni list ljude službeno naziva OVCAMA I ČOBANIMA, o čemu je prijava otišla u europsku uniju, a bit će poslana i na sud! ovo što se događa u hrvatskom novinarstvu je dno dna i nitko od novinara nije zaslužio ostati na poslu, ako ne reagira na ove uvrede danas objavljene ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije