Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Novinar u izolaciji 14 dana: Ne izlazim, kazne su i do 10.000 kuna

Koronavirus
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/4
04.03.2020.
u 09:32

Dežurni epidemiolog mi je, nakon što smo utvrdili da nemam nikakve simptome i da, koliko mogu znati, nisam bio u kontaktu s nekim tko je zaražen, objasnio da mi slijedi 14 dana boravka u kućnoj izolaciji, ispričao je novinar koji se vratio iz Japana

Novinar 24sata nakon povratka iz Japana pod zdravstvenim je nadzorom zbog situacije s koronavirusom. Kako se Japan prošli tjedan našao na popisu zemalja u koje Ministarstvo vanjskih poslova zbog situacije s koronavirusom ne preporučuje putovanja ako to nije baš nužno, po povratku su ga stavili pod zdravstveni nadzor na 14 dana.

Ministarstvo je preporuku za Japan izdalo usred njegova jednotjednog posjeta toj zemlji, gdje je boravio s još 20-ak Hrvata. 

– Gledajte to s vedrije strane. Bar nećemo morati na posao – veselili su neki od njegovih suputnika dok su se vraćali avionom.

Video: Alemka Markotić u studiju Večernjeg lista odgovarala na pitanja čitatelja o koronavirusu

– Poslije slijetanja u Zagreb u zračnoj luci u nedjelju miješali su se osjećaji neizmjerne sreće i neizvjesnosti. Neizmjerna sreća jer napokon, nakon gotovo 20 sati letenja, možemo otići na normalan WC, a neizvjesnost jer nećemo tako lako otići iz zračne luke.

Čim smo kročili iz aviona, uputili smo se na šalter višega graničnog sanitarnog inspektora i dobili odgovor kako ćemo prvo ispuniti potrebne formulare, a onda se načekati. Popunili smo potrebne formulare – gdje smo bili, kuda smo se kretali, što smo radili, jesmo li bili u blizini nekoga tko je bolestan, imamo li kakve simptome...

Nekih sat vremena kasnije dobili smo rješenja o zdravstvenom nadzoru “zbog sumnje na SARS-CoV2” (službeno ime virusa) s naređenjem da se odmah, telefonski ili osobno, čim stignemo doma, javimo dežurnom epidemiologu.

Dežurni epidemiolog mi je, nakon što smo utvrdili da nemam nikakve simptome i da, koliko mogu znati, nisam bio u kontaktu s nekim tko je zaražen, objasnio da mi slijedi 14 dana boravka u kućnoj izolaciji, što znači da ne smijem ići na posao, u trgovinu, kafić ili na bilo kakva javna mjesta. Jednostavno, 14 dana moram sjediti doma – ispričao je novinar.

U rješenju sanitarnog inspektora piše kako se za kršenje zdravstvenog nadzora plaća novčana kazna, napisao je novinar. – Pogledao sam kolike su kazne u Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti. Prava sitnica – do 10.000 kuna za fizičke osobe – kaže.

– Što se tiče mojih ukućana, moja je obveza paziti da u njih ni slučajno ne kašljem niti kišem i da se izoliram od njih koliko god je to moguće. Kako nemam nikakve simptome, nema ni kihanja ni kašljanja.

Dežurni epidemiolog dao mi je kontakt područnih epidemiologa, prema adresi stanovanja. Njima se trebam telefonski javljati svakog dana tijekom ta dva tjedna i opisati zdravstveno stanje, a ako se, ne daj Bože, pojave simptomi, trebam ih nazvati odmah i bez odgode – rekao je novinar.

Tema: Koronavirus

Ključne riječi

Komentara 3

PU
Pulchrum
10:12 04.03.2020.

Njemu nije ugodno, a to što je bio u potencijalno opasnoj zemlji nikom ništa. On će odležati 14 dana i ići svojim putem. A ovako - može se dogoditi da svojim nemarom zarazi ljude, da netko i umre. Kapa dolje našem zdravstvu i carinicima. Dečki i djevojke radite pravi posao. Prevencija, a ne poslije plakanje za prolivenim mlijekom.

ED
edgar2
09:47 04.03.2020.

Kako navodi SZ stopa smrtnosti je najveća na Filipinima i Iranu... dok je u Italiji 2,6%, Japanu 1,1% i Južnoj Koreji 0,7%

DH
dalibor.hren
09:41 04.03.2020.

Otac u kućnoj izolaciji, a dijete ide normalno u školu!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije