Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SENAD HADŽIFEJZOVIĆ

Novinar koji je vrijeđao predsjednicu Hrvatske, Dodika je u studio zvao da se fizički obračunaju

Senad Hadžifejzović
Foto: Youtube Screenshot
1/3
17.12.2016.
u 13:06

Senad Hadžifejzović je tv zvijezda u Sarajevu, a sad ga je upoznala i Hrvatska, i to po seksističkom ispadu

Pod stresom ste. Koristila bi vam fizička terapija, i to zaista, vrlo, vrlo radikalna”, poručio je bez imalo srama Senad Hadžifejzović predsjednici Republike Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović nedavno s TV ekrana Face televizije. Nije prvi put da je taj poznati bosanskohercegovački voditelj svojim izjavama prešao granicu dobrog ukusa.

No nakon te Hadžifejzovićeve izjave pojavili su se komentari pojedinih predstavnica nevladinih udruga da je izjava previše seksistička, ali nitko je zapravo nije želio komentirati jer je Hadžifejzović ljubimac žena, koje padaju na njegov šarm.

Jedino je sestrična Mire Radijelović, savjetnice za obranu u Trumpovu kabinetu, Edita Foltin, rekla da ju je Hadžifejzovićeva izjava razočarala jer je seksistička i da je prešla u vulgarnost, ali da će ona i dalje pratiti svaki njegov Dnevnik jer je on za njezin ukus najbolji novinar u BiH.

No, bilo je i onih koji drže kako je iza njegovih riječi na površinu isplivao duboko skriveni primitivizam.

Rođen je prije 54 godine u Sjenici u Srbiji. Njegov prvi tekst objavljen je u novinama 1974. godine, beogradska Borba objavila je tekst 12-godišnjeg Hadžifejzovića kao najbolji novinarski rad mladog autora. Od 1978. do 1984. radio je za Borbu, Večernje novosti, Omladinske novine NON Beograd, Radio Index 202 Beograd, Radio Sarajevo 202, sarajevske Večernje novine. U tom razdoblju u novinama je objavio više od 800 tekstova, članaka, reportaža, komentara.

Na radiostanicama bio je reporter, voditelj, urednik. Studirao je novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i Sarajevu, a u Sarajevu diplomirao je 1984. i bio najmlađi diplomant. Godinu dana kasnije potpisao je prvi profesionalni ugovor za Radio Sarajevo i iste godine postao najmlađi urednik Radio Sarajeva.

Iduće godine specijalizirao je televizijsku i dokumentarnu režiju na Filmskoj akademiji u Pragu i diplomirao u klasi profesorice Hane Jemelikove. Uređivao je i vodio Face to Face, prvi televizijski talk-show u bivšoj državi.

Emitiran je uživo, favorizirajući izravnu raspravu s gledateljima o aktualnim temama. Uoči rata, točnije 1991., imenovan je za urednika i voditelja Dnevnika, središnje informativne emisije Televizije Sarajevo.

Istodobno je radio i kao šef deska, reporter, posebni izvjestitelj s ključnih političkih događanja u zemlji, čuvenih sastanaka predsjednika bivših jugoslavenskih republika.

Dnevnik je uređivao do srpnja 2000. godine, a u međuvremenu bio je imenovan za glavnog i odgovornog urednika i direktora televizije BiH. No, 2000. godine rukovodstvo RTV BiH odlučilo je Hadžifejzovića smijeniti s dužnosti glavnog urednika i direktora Televizije BiH uz neargumentirano i pomalo sumnjivo obrazloženje da je to učinjeno “na njegov osobni zahtjev“.

Prešutno, bez obrazloženja, smijenjen je i s mjesta urednika Dnevnika, a te smjene su i do danas ostale misterij, o čemu i Hadžifejzović nerado govori. Uvijek je isticao da želi osnovati vlastitu TV kuću, a to mu se konačno ostvarilo 2009. kada je osnovao FACE TV, prvu HD televiziju u regiji, koja je prvobitno program emitirala u iznajmljenom terminu na TV1.

U njegovu središnjem dnevniku gostovale su brojne poznate osobe iz političkog, javnog i društvenog života BiH i susjednih zemalja. Nije se libio napraviti intervju ni s Momčilom Krajišnikom nakon što je odslužio višegodišnju zatvorsku kaznu presudom Haaškog tribunala zbog ratnog zločina, a što su mu neki sarajevski krugovi zamjerili. Posebno se ponosi, a to je i javno kazao, TV intervjuom s Milovanom Đilasom.

Svašta mu je ispričao u kameru, a još više iza kamere. On je bio Titov prvi čovjek i sve je znao. Također, dok je intervjuirao Borisa Tadića, bio je svjestan da to radi u kabinetu-gnijezdu-štabu Slobodana Miloševića i imao je, kako kaže, osjećaj pobjede.

“Angelinu Jolie zamalo sam zaskočio pitanjima, ali sam se sjetio Brada Pitta”, rekao je u šali Hadžifejzović. Međutim, nije prvi put da je voditelj Face TV-a napravio ispad kao u slučaju hrvatske predsjednice.

U središnjem dnevniku na Face TV-u, Senad Hadžifejzović, voditelj i urednik te emisije, osvrnuo se na izbore u SAD-u te je postavio zanimljivo pitanje građanima BiH, a odnosilo se na paralele između BiH i svijeta. Istaknuo je da se neki događaji u svijetu odražavaju na događaje u BiH kao slika u zrcalu.

“Ako je logično da nakon pobjede desnice u Americi, desnica pobijedi i u Europi, logično je da pobijedi i u BiH”, kazao je Hadžifejzović. Ako je to točno, onda po toj logici Hadžifejzović zaključuje da ako je u Americi pobijedio graditelj tornjeva i medijski magnat Donald Trump, je li logično da takav i ovdje pobijedi, aludirajući na vlasnika novinske kuće “Avaz“ Fahrudina Radončića.

Da je u Americi pobijedila žena, supruga bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, Hillary Clinton, je li logično da takva i ovdje pobijedi, Seka Izetbegović, supruga člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, upitao je na kraju dnevnika Hadžifejzović.

Drugom prilikom je, najavljujući vijesti iz Bosne i Hercegovine, održao pozdravni govor upućen, kako je naveo, svima onima koje svih ovih godina “vode žedne preko vode”. Hadžifejzović je govorio o stanju u Bosni i Hercegovini i o politici unutar naše države a svoj pozdrav započeo je riječima: “Dobar dan, poštovani Vlasi, balije, Šokci...

U jednoj od središnjih informativnih emisija Face TV-a pozvao je Milorada Dodika na dvoboj. Ogorčen, kako je kazao, kukavičkim napadom na novinarsku ekipu Face TV-a u Banjaluci, Hadžifejzović je izazvao Dodika na obračun – fizički ili obračun riječima. “

Ne bojim se kukavica”, poručio je Hadžifejzović nakon teškog incidenta i napada na reportere koji su radili svoj posao.

Ima i nekih stvari koje nikad nije dotjerao do kraja. Tako kaže da s Alijom Izetbegovićem nikada nije napravio “normalan“ intervju, na miru, uvijek je bio izvanredan, svaki “na telefonu“; kada je kidnapiran, u hitnim situacijama, kada je odlazio s vlasti...

A što bi mu bio izazov u karijeri, Hadžifejzović uvijek odgovara: Da odjavim rat koji sam prvi najavio 2. svibnja 1992. godine… Ovo je još uvijek rat!

I doista, Senad Hadžifejzović ostat će zapamćen kao novinar koji je prvi najavio rat i vodio najduži dnevnik u povijesti bosanskohercegovačke TV kuće. Njegove su riječi zapamćene i do danas ih mnogi nisu zaboravili: “Dobra večer. Nije potvrđen, nije objavljen, i vodi se za sada na ograničenim teritorijima i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći – ovo je već rat“.

Hadžifejzović je te riječi izgovorio 2. svibnja 1992. godine kao tadašnji urednik Dnevnika Televizije Sarajevo. Drugi svibnja 1992. bio je povijesni dan, presudno važan za obranu glavnoga grada i BiH. Toga dana JNA je izvršila napad na Sarajevo i zaustavljena je u neposrednoj blizini Predsjedništva BiH.

Tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović tog je dana uhićen i pritvoren u vojarni JNA u Lukavici. Bio je to pokušaj vojnog udara na međunarodno priznatu državu BiH, a Hadžifejzović je taj dan vodio najduži dnevnik.

Taj događaj dokumentirao je i u svojoj knjizi “Rat uživo“, kompilaciji svih razgovora koje je vodio u programu uživo s ključnim sudionicima rata u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

>> Pozovi me da ti utrampim i pošprajcam, ne bi bilo duhovito da prevodim tvoje prezime na bosanski

Komentara 119

NE
Nenadjebivi
13:39 17.12.2016.

Očigledno je počeo sve češće gubiti živce a događat će se to sve više brojnim Bošnjacima kako vrijeme odmiče a njihove želje o unitarnoj i centraliziranoj tzv.građanskoj BIH pod bošnjačkom hegemonijom i dominacijom budu sve dalje od ostvarenja ali za to največu krivnju snosi dosadašnja američka administracija koja im je davala podršku u tome . Dragi Bošnjaci zar ništa niste naučili iz povijesti na primjeru Srba iz bivše Juge čiji ste obrazac preuzeli u ovoj mini Jugi zvanoj BIH.

FA
Fake
13:21 17.12.2016.

Sirovina.

Avatar kravata
kravata
13:17 17.12.2016.

A sto kaze izetbegovicev babo o novinaru senadu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije