Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nagrade HND-a

Novinar godine za 2014. Branko Mijić iz Novog lista

hnd
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/8
05.05.2015.
u 13:25

Mijić je dobio 214 glasova članova HND-a, a njegovi protukandidati za istu nagradu Željko Peratović, slobodni novinar 186 te novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić 110 glasova

Branko Mijić, kolumnist i smijenjeni glavni urednik Novog lista glasovima članova Hrvatskog novinarskog društva proglašen je za novinara godine za 2014.

Mijić je dobio 214 glasova članova HND-a, a njegovi protukandidati za istu nagradu Željko Peratović, slobodni novinar 186 glasova te novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić 110 glasova.

- Ne znam je li ovo prvi put da je novinarom godine proglašen netko tko službeno nije član HND-a, a ne znam ni to je li ovo prvi put da je novinarom godine proglašen netko tko je bio glavni urednik, ali je smijenjen, a zapravo za ovu nagradu nisam napravio ništa posebno, samo sam htio sačuvati dignitet Novog lista i dignitet cijele novinarske profesije jer naša je dužnost ako želimo biti pravedni i zastupati druge, pisati i o problemima u vlastitim redakcijama, kazao je odmah po proglašenju Mijić istaknuvši da mu nije žao što je smijenjen s mjesta glavnog urednika Novog lista, ali je pritom i poručio da su primjerice tekstilni radnici puno jedinstveniji u svojoj borbi protiv onih koji ih tlače čime je uputio poruku i svojim kolegama novinarima.

Mijić je na kraju dodao kako je 2006. izašao iz HND-a u znak prosvjeda jer te godine nagradu za novinara godine nije osvojio Drago Hedl, no kako je Hedl danas dobio nagradu za životno djelo, a i zbog izbora novog vodstva HND-a, Mijić je ustvrdio da se od sutra ponovno učlanjuje u Hrvatsko novinarsko društvo.

Sve što je rekao bilo je popraćeno velikim pljeskom okupljenih u Hrvatskom novinarskom društvu.

Ostale nagrade i to onu koja nosi naziv 'Marija Jurić Zagorka' za lanjsku godinu dobili su: Sandra Bolanča iz Jutarnjeg lista za pisano novinarstvo, Mirjana Žugec Pavičić s Hrvatskog radija u kategoriji radijskog novinarstva, Hrvoje Krešić, novinar RTL televizije za televizijsko novinarstvo, Veronika Rešković s portala Forum.tm u kategoriji internetskog novinarstva te slobodni novinar Željko Peratović za istraživačko novinarstvo.

Nagradu Nikša Antonini za novinsku fotografiju dobio je pak Damir Senčar iz HINE. Nagradu 'Žarko Kaić' za snimateljski prilog na televiziji dobio je snimatelj Hrvatske televizije Jurica Ožić Bebek dok je kako je već i spomenuto nagradu 'Otokar Keršovani' za životno djelo zaslužio sadašnji novinar Jutarnjeg lista, kolega Drago Hedl.

Uoči uručivanja nagrada, prisutnima se obratio i novoizabrani predsjednik HND-a Saša Leković koji je pritom kazao:

- Sloboda medija je sloboda svakog novinara da radi bez pritisaka bilo koje vrste, a sloboda medija je i sloboda svakog građanina da dobije točnu, provjerenu i istinitu informaciju.

>> Saša Leković novi je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva

Komentara 33

FA
Fake
13:39 05.05.2015.

Koja smijurija.

A1
Ante_1964
13:44 05.05.2015.

Hahaha,Mijić novinar godine hahaha,strašno,jadna moja domovino na što si spala i to samo dvadeset godina od završetka rata,prestrašno

DU
Deleted user
13:50 05.05.2015.

S kojim je to tekstom Majić zaslužio ili se nagrada dodjeluje onima koji najviše pljuju po Hrvatskoji i svemu nezinom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije