Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narodna predaja

Novigraci su škrci, a Ivančani vole "posegnuti" za svime što vide

'06.01.2011., Koprivnicki Ivanec - Ulaz u selo Koprivnicki Ivanec. Ilustracija za tekst tom naselju. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
07.01.2011.
u 12:00

Ivančani svoju "sklonost" duguju priči o padu jednoga zrakoplova potkraj 2. svjetskog rata

Podravce smatraju vrijednim ljudima, koji su gotovo sve stekli vlastitim rukama, ali narodna je predaja pojedinim selima prišila karakteristike koje od toga odstupaju. Brojni su, recimo, vicevi o mještanima Novigrada Podravskoga u kojima se ismijava njihova navodna škrtost, veća i od škotske, a o mještanima Koprivničkog Ivanca u šali se govori kako imaju naviku da posegnu za svim što im se nađe nadohvat ruke.

Nije išlo

Prema predaji koja se i danas može čuti u tom selu, pri kraju 2. svjetskog rata kod Koprivničkog Ivanca pao je vojni zrakoplov pa su ga mještani odmah "prisvojili". Najprije su ga pokušali cijelog odvući u selo, ali su precijenili snagu vučnih konja, tako da su ga ipak morali rastaviti na dijelove. Njihovi susjedi iz Kunovca znaju se našaliti kako nije bilo šanse da Ivančani ostave taj avion, pa makar im lipsale kobile.

No, Ivančani nisu ostali dužni susjedima, a opet je riječ o padu jednoga aviona, navodno američke "leteće tvrđave". Kunovčani su taj put bili brži te su mjesto pada pod okriljem noći temeljito "počistili", a Ivančani i danas pričaju kako su iz njega tačkama prevozili kudelju od koje su Kunovčanke još godinama tkale platno.

Prema riječima mještanke Marije Vrabelj Capek, masovni odlazak Ivančana pedesetih godina prošlog stoljeća na privremeni rad u Austriju i Njemačku učinio je svoje. Kako su se gotovo iz svake kuće uputili "trbuhom za kruhom", mnoge su generacije njenih vršnjaka poprimale nove navike i usvajale druge životne vrijednosti.

Veliki zavoj

I selo se počelo mijenjati. Stizali su moderni traktori i automobili dotad nepoznatih marka, gradila su se zdanja i za nekoliko narednih generacija, a oko njih bogato ukrašeni okoliši,  jedan ljepši od drugog, kod čega se nije žalilo novca.

Od prošlosti ostale su samo priče koje zabavljaju mještane. Poput jedne o tome zbog čega  se izgradila pruga za Varaždin u velikom luku pokraj Koprivničkog Ivanca. Sve zbog toga, tvrde i danas zlobnici, da bi strojovođa stalno imao na oku posljednji vagon svoje kompozicije.

Komentara 1

DA
dadicool
20:22 10.01.2011.

....a manekeni iz Srdinca, Javorovca, Vlaislava i Plavsinca smrde od tuduma, slanine i češnjaka, nepranja i dosade....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije