Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Novi Zeland: Zabraniti pušenje svima rođenima nakon 2004. godine

Glavni cilj je potpuno ukinuti uporabu duhana do 2025., poručuju vlasti Novog Zelanda
17. travnja 2021. u 10:10 14 komentara 1762 prikaza
Wynyard Quarter Auckland - New Zealand
Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duhana cijeloj generaciji.

SNAGA VOLJE Cigarete zamijenila žvakama i osvojila tri tisuće kuna

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postupno povećati zakonske dobne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagatelji inicijative pozivaju na znatno smanjenje razine nikotina dopuštene u duhanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi također propisivala i minimalnu cijenu duhana i cigareta. Cilj mjera je postupno ukinuti uporabu duhana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”.

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duhana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

NEZGODE ZBOG ONLINE RADA I OBRAZOVANJA Novo normalno: Zastupnik je gol, profesorova žena puzi po sobi...

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o jučer objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. svibnja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duhanom i da je vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

– Potreban nam je novi pristup. Moramo ubrzati napredak kako bismo postigli cilj potpunog iskorjenjivanja pušenja do 2025. godine – poručila je Verall.

Najnovije prijedloge pozdravile su brojne organizacije iz područja javnog zdravstva, ali naišli su i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posljedica. Neki su upozorili da bi ograničavanje prodaje duhana moglo dovesti do bankrota vlasnika malih trgovina, ali i širenja crnog tržišta.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

objavili fotke
Nina Martina i Mario iz 'Života na vagi' javili su se s vjenčanja: Ljubav se proslavila na prekrasan način
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • znam:

    Samo za info: Marlboro red 20 kosta oko 166 kn na NZ.

  • škarnicl:

    Godisnje u svijetu umre 8 milijuna ljudi od posljedica koristenja duhanskih proizvoda. To pokazuje koliko je cijeli svijet licemjeran i koliko je novac vazniji od ljudskih zivota.

  • zlatan456:

    Ako jedni smiju, a drugi ne smiju, onda je to diskriminacija, bez obzira o čemu se radilo.