Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OSLOBOĐENI OD DUHANA'

Novi Zeland: Zabraniti pušenje svima rođenima nakon 2004. godine

Wynyard Quarter Auckland - New Zealand
Foto: Rafael Ben-Ari/Newscom/PIXSELL
1/3
17.04.2021.
u 10:10

Glavni cilj je potpuno ukinuti uporabu duhana do 2025., poručuju vlasti Novog Zelanda

Novi Zeland razmatra niz mjera usmjerenih na zabranu pušenja, uključujući i radikalnu inicijativu koja bi zabranila prodaju duhana cijeloj generaciji.

Novim nacionalnim akcijskim planom Novi Zeland želi postupno povećati zakonske dobne granice za pušenje, što bi se moglo proširiti i na zabranu prodaje cigareta i duhanskih proizvoda svima rođenima nakon 2004. godine, zbog čega bi pušenje postalo nelegalno za tu generaciju.

Predlagatelji inicijative pozivaju na znatno smanjenje razine nikotina dopuštene u duhanskim proizvodima i ograničavanje lokacija na kojima se oni mogu prodavati. Vlada bi također propisivala i minimalnu cijenu duhana i cigareta. Cilj mjera je postupno ukinuti uporabu duhana u zemlji, pretvarajući tako Novi Zeland do 2025. godine u “zonu oslobođenu od pušenja”.

Iz novozelandskog ministarstva zdravstva objasnili su da, iako je stopa pušenja u proteklih nekoliko desetljeća opala, treba još puno raditi na smanjenju upotrebe duhana, “posebno među Maorima, pacifičkim narodima i onima koji žive u našim najnerazvijenijim zajednicama”.

Novozelanđani su pozvani da daju povratne informacije o jučer objavljenom akcijskom planu. Građani će do 31. svibnja moći podijeliti svoja razmišljanja o tom pitanju prije nego što uđe u sljedeću fazu zakonske procedure.

Pomoćnica ministra zdravlja Ayesha Verrall rekla je da oko 4500 Novozelanđana svake godine umre od bolesti povezanih s duhanom i da je vlada predana “ubrzanom napretku” u svojoj borbi protiv pušenja.

– Potreban nam je novi pristup. Moramo ubrzati napredak kako bismo postigli cilj potpunog iskorjenjivanja pušenja do 2025. godine – poručila je Verall.

Najnovije prijedloge pozdravile su brojne organizacije iz područja javnog zdravstva, ali naišli su i na kritike zbog potencijalnih neželjenih posljedica. Neki su upozorili da bi ograničavanje prodaje duhana moglo dovesti do bankrota vlasnika malih trgovina, ali i širenja crnog tržišta.

VIDEO Od 12. veljače do 15. svibnja posjetite izložbu "Hrvatska svijetu"

Ključne riječi

Komentara 14

ZN
znam
12:22 17.04.2021.

Samo za info: Marlboro red 20 kosta oko 166 kn na NZ.

ŠK
škarnicl
11:25 17.04.2021.

Godisnje u svijetu umre 8 milijuna ljudi od posljedica koristenja duhanskih proizvoda. To pokazuje koliko je cijeli svijet licemjeran i koliko je novac vazniji od ljudskih zivota.

DU
Deleted user
11:09 17.04.2021.

Ako jedni smiju, a drugi ne smiju, onda je to diskriminacija, bez obzira o čemu se radilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije