Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost na cestama

Novi zakon u Saboru: 'Drastične kazne neće smanjiti broj mrtvih'

Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/4
12.07.2019.
u 06:30

Zastupnici su tijekom rasprave izrazili sumnje da bi više kazne mogle povećati sigurnost na cestama, oporba smatra da služe samo za punjenje proračuna

Lani je u Hrvatskoj bilo 7,7 poginulih osoba na sto tisuća stanovnika, dok je prosjek EU pet poginulih na sto tisuća stanovnika. Lani je zabilježeno 39 prekršaja vožnje u suprotnom smjeru u kojima je stradalo šest osoba, 1243 prekršaja prekoračenja brzine za više od 50 kilometara u kojima je stradalo 158 osoba ili 49% svih poginulih, dok je u gotovo 5000 prolazaka kroz crveno bilo 12 smrtno stradalih osoba. Podizanje razine sigurnosti na cestama i manji broj poginulih zato je jedan od glavnih motiva za izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predviđaju znatno povišenje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje.

Osam najtežih prekršaja

Sa sadašnjih od 5000 do 15.000 kuna na od 10.000 do 20.000 kuna povisile bi se kazne za osam najtežih prekršaja – vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta. Ako vozač drugi put u tri godine ponovi neki od spomenutih prekršaja, vozačka dozvola oduzima mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put vozačka mu se oduzima na najmanje godinu dana. Podiže se kazna i za sve koji se ne vežu tijekom vožnje ili nepropisno prevoze djecu s 500 na 1000 kuna, a korištenje mobitela u vožnji ubuduće će se kažnjavati s 1000 kuna (dosad je kazna 500 kuna).

Zakon bi se danas trebao izglasati u Saboru, a jučer su zastupnici tijekom rasprave izrazili sumnje da bi veće kazne mogle povećati sigurnost na cestama. Posebno su se usprotivili povećanju kazni za blaže prekršaje jer drže da će osiromašiti građane pa je tako troje HDZ-ovaca podnijelo amandman kojim traže da se kazna za korištenje mobitela u vožnji ne diže na 1500, kako je planirano, nego na 1000 kuna, što je Vlada sinoć i prihvatila na telefonskoj sjednici. Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić uzvratio im je da su lani zabilježena 85.464 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje te 41 tisuća prekršaja za korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

‘Bez pravog obrazloženja’

– Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije dao podršku zakonu zbog izostanka pravog obrazloženja za drastične kazne, ovakvim kažnjavanjem nećemo stati na kraj onima koji krše propise i da je cilj ponajprije punjenje proračuna – rekao je šef Odbora Ranko Ostojić dodavši da SDP neće podržati zakon.

– Zakon bi se mogao nazvati zakon o sigurnosti državnog proračuna s obzirom na drastično povećanje kazni. Ovo neće dovesti do smanjenja smrti na cestama, a zavit će u crno obitelji jer će biti blokirani zbog kazni – prigovorio je i HSS-ov Željko Lenart.

Ključne riječi

Komentara 4

RA
raznosacpizza
06:48 12.07.2019.

I dosadašnji zakoni su bili dobri ali ih nema tko provoditi. Nigdje nema policije na cesti osim kada najave neku akciju ili kada je već kasno.

VR
Vrac666
08:26 12.07.2019.

Ujutro tako ja u jednom caffe u zagorju pijem kavicu a do nas 5 policajaca dobrih 2 sata sjede i pričaju o radovima u polju i kako će polako na bolovanje da sve stignu odradit

IH
iron.hide.54966
07:02 12.07.2019.

Vjerojatno neće, ali zar zbog toga treba prestati pokušavati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije