Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi zakon u Saboru: 'Drastične kazne neće smanjiti broj mrtvih'

Zastupnici su tijekom rasprave izrazili sumnje da bi više kazne mogle povećati sigurnost na cestama, oporba smatra da služe samo za punjenje proračuna
12. srpnja 2019. u 06:30 4 komentara 1057 prikaza
Sveta Helena: U teškoj prometnoj nesreći na naplatnoj postaji sudjelovala tri vozila
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Lani je u Hrvatskoj bilo 7,7 poginulih osoba na sto tisuća stanovnika, dok je prosjek EU pet poginulih na sto tisuća stanovnika. Lani je zabilježeno 39 prekršaja vožnje u suprotnom smjeru u kojima je stradalo šest osoba, 1243 prekršaja prekoračenja brzine za više od 50 kilometara u kojima je stradalo 158 osoba ili 49% svih poginulih, dok je u gotovo 5000 prolazaka kroz crveno bilo 12 smrtno stradalih osoba. Podizanje razine sigurnosti na cestama i manji broj poginulih zato je jedan od glavnih motiva za izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje predviđaju znatno povišenje novčanih kazni za najteže prometne prekršaje.

Promet Hoće li pomoći? Od 2020. godine svi novi auti u EU morat će imati ovaj sustav

Osam najtežih prekršaja

Sa sadašnjih od 5000 do 15.000 kuna na od 10.000 do 20.000 kuna povisile bi se kazne za osam najtežih prekršaja – vožnju u suprotnom smjeru na autocesti ili brzoj cesti, prekoračenje brzine u naseljenom mjestu za više od 50 kilometara, namjeran prolazak kroz crveno svjetlo, odbijanje testiranja na alkohol ili droge, vožnju pod utjecajem droga ili alkohola, vožnju prije stjecanja prava te za vrijeme dok je vozačka dozvola privremeno oduzeta ili ukinuta. Ako vozač drugi put u tri godine ponovi neki od spomenutih prekršaja, vozačka dozvola oduzima mu se na najmanje šest mjeseci, a za treći i svaki sljedeći put vozačka mu se oduzima na najmanje godinu dana. Podiže se kazna i za sve koji se ne vežu tijekom vožnje ili nepropisno prevoze djecu s 500 na 1000 kuna, a korištenje mobitela u vožnji ubuduće će se kažnjavati s 1000 kuna (dosad je kazna 500 kuna).

Zakon bi se danas trebao izglasati u Saboru, a jučer su zastupnici tijekom rasprave izrazili sumnje da bi veće kazne mogle povećati sigurnost na cestama. Posebno su se usprotivili povećanju kazni za blaže prekršaje jer drže da će osiromašiti građane pa je tako troje HDZ-ovaca podnijelo amandman kojim traže da se kazna za korištenje mobitela u vožnji ne diže na 1500, kako je planirano, nego na 1000 kuna, što je Vlada sinoć i prihvatila na telefonskoj sjednici. Državni tajnik u MUP-u Žarko Katić uzvratio im je da su lani zabilježena 85.464 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje te 41 tisuća prekršaja za korištenje mobitela za vrijeme vožnje.

Nesreća na naplatnim kućicama Sv Helena Četvero ozlijeđenih Sudar tri automobila - udarom pomaknuo kućicu, na toj strani je sjedila blagajnica

‘Bez pravog obrazloženja’

– Saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost nije dao podršku zakonu zbog izostanka pravog obrazloženja za drastične kazne, ovakvim kažnjavanjem nećemo stati na kraj onima koji krše propise i da je cilj ponajprije punjenje proračuna – rekao je šef Odbora Ranko Ostojić dodavši da SDP neće podržati zakon.

– Zakon bi se mogao nazvati zakon o sigurnosti državnog proračuna s obzirom na drastično povećanje kazni. Ovo neće dovesti do smanjenja smrti na cestama, a zavit će u crno obitelji jer će biti blokirani zbog kazni – prigovorio je i HSS-ov Željko Lenart.

Aleksandar Petrović
Pred njim su tek bile godine
Aco otkrio što je našao u Draženovu novčaniku nakon nesreće, jedno će zauvijek ostati tajna
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • raznosacpizza:

    I dosadašnji zakoni su bili dobri ali ih nema tko provoditi. Nigdje nema policije na cesti osim kada najave neku akciju ili kada je već kasno.

  • Vrac666:

    Ujutro tako ja u jednom caffe u zagorju pijem kavicu a do nas 5 policajaca dobrih 2 sata sjede i pričaju o radovima u polju i kako će polako na bolovanje da sve stignu odradit

  • iron.hide.54966:

    Vjerojatno neće, ali zar zbog toga treba prestati pokušavati?