Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi sustav polaganja državnog ispita od 2020. će se odvijati isključivo elektroničkim putem

Ključni benefit ovakvog načina ispitivanja je činjenica da elektroničko ispitivanje kandidatima osigurava jednake mogućnosti i izglede za prolaz na ispitu
28. listopada 2019. u 11:14 1 komentara 2321 prikaza
Ministar uprave Ivan Malenica posjetio Međimursku županiju
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Plaće u javnom sektoru moraju vrednovati rad, a ne radno mjesto, poruka je koja je u više navrata poslana iz Vlade Andreja Plenkovića, a ovih dana ponovio ju je ministar financija Zdravko Marić u intervjuu Večernjem listu. Činjenica je da je Vlada davnih dana najavila uvođenje novog sustava nagrađivanja revnih službenika i kažnjavanja onih koji svoj posao ne obavljaju kako bi trebalo.

Konferencija Hrvatska kakvu trebamo - panel: Hrvatski građani kao e-građani Hrvatska kakvu trebamo Malenica: Godišnje imamo do 150.000 novih korisnika usluge e-građani, a cilj je povećanje

Ministarstvo rada još krajem prošle godine u javno savjetovanje uputilo je prijedlog procjene učinaka propisa novog zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, no nacrt tog zakona nije ugledao svjetlo dana, a nema ga ni u planu zakonodavnih aktivnosti za iduću godinu, što znači da pravednijeg sustava plaća u ovom mandatu neće biti.

U Ministarstvu uprave, međutim, tvrde kako se na podizanju kvalitete državne službe ipak radi i najavljuju kako će do veljače 2020. godine donijeti pravilnik koji će osigurati kvalitetniji kadar na samom ulasku u državnu službu. Riječ je o novom sustavu polaganja državnog ispita, koje bi se od iduće godine trebalo odvijati isključivo elektroničkim putem.

Sadašnji način polaganja državnog ispita potpuno je zastario, a temelji se na usmenom ispitivanju službenika, pri čemu je ispitivanje neujednačeno, kao i sustav ocjenjivanja, jer programom uopće nisu određena područja ispitivanja ni razina znanja za prolaz na ispitu. Suvišno je i govoriti koliko je takav sustav podložan arbitrarnosti i pogodovanju kod zapošljavanja u javnoj upravi, koju javnost ionako percipira kao “uhljebistan” za politički podobne i njihovu rodbinu i prijatelje.

Josip Aladrović Naručit će analizu Josip Aladrović o štrajku u školama: Popuštanje sindikatima nije velika opcija

Iz Ministarstva uprave najavljuju da će se državni ispit ubuduće polagati po suvremenim metodama, putem zadataka višestrukog izbora, verificiranih na metodološkoj i stručnoj razini. Napominju i kako će se ispitivanje u prvoj fazi provoditi u ispitnom centru u sjedištu Ministarstva, kako bi se moglo pratiti i nadzirati u kontroliranim uvjetima postupak polaganja ispita računalnim putem.

U drugoj fazi, kada se osiguraju tehnički i materijalni uvjeti te ljudski resursi, ispitivanje će se provoditi na regionalnoj razini u Rijeci, Splitu, Osijeku, a poslije i u drugim mjestima. Nov način polaganja državnog ispita donio bi i uštede, pa u Ministarstvu računaju da bi se troškovi trebali smanjiti za više od 50 posto.

No, ključni benefit ovakvog načina ispitivanja je činjenica da elektroničko ispitivanje kandidatima osigurava jednake mogućnosti i izglede za prolaz na ispitu, kroz objektivnu usporedbu i procjenu razine znanja, poručuju.

Zdravko Marić Danas u Večernjem Marić: Naš je ključni izazov višak ljudi u javnom sektoru

Neslužbene najave govore pak kako su u planu i nove zakonske izmjene, koje bi ulazak u državnu službu uredile po uzoru na zapošljavanje u Europskoj komisiji. A to znači da bi se državni ispit polagao prije ulaska u službu, a ne nakon šest mjeseci probnog roka, kako je sada uređeno, što bi dodatno trebalo umanjiti šanse za zapošljavanje na temelju poznanstava ili političke podobnosti. 

Brojanje novaca
STIŽE ZABRANA NA RAZINI UNIJE
Nema više kupnje auta ili stana za keš, sve će ići preko računa
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • PetrusManus:

    RAD A NE RADNO MJESTO, onda po kojekakvim općinama, poreznim upravama i inim uhljebničkim organizacijama ne bi trebali isplaćivati plaće zadnjih 25 godina, dapače ovi bi koji tamo pod fol rade trebali plaćati mjesečnu naknadu za grijane i hlađenje na ... prikaži još!a takozvanom radnom mjestu,